Kawa1705 06.03.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, mam mur oporowy ze słupkami ogrodzeniowymi i siatką, oddziela mój ogródek od działki sąsiada, ale niestety się sypie i muszę zrobić go na nowo. Chciałbym wykonać go z prefabrykatow typu L ("elki"). Długość muru to 11 m, a wysokość 80 cm nad ziemią. Myślałem o elkach wys 105 cm i szer 99cm i trochę je wkopać. Mam jedno zasadnicze pytanie: czy muszę do ustawienia takiego muru wylewać fundament?? podłoże to ziemia przemieszana z gliną, obciążenie tylko trawnik ogródka i ew jakieś tuje. proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 07.03.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Małe obciążenia więc lany fundament nie potrzebny, wybierz ziemię wysyp jakiś gruz albo kamienie, ubij i stawiaj "L" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbych64 07.03.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Fundamenty nie są potrzebne. Wystarczy, ze dobrze umocujesz elementy w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 08.03.2016 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 mając podlany w wykopie chociaż chudy beton będzie Ci łatwiej wypoziomować prefabrykaty. Jeśli nie zależy Ci na estetyce lub prefabrykaty nie będą widoczne to nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts