.Paco. 06.03.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, Rozważam w swoim domu dwie bramy garażowe segmentowe zamiast jednej dużej - 5-5,5m. Czy ktoś mógłby potwierdzić jakiej szerokości minimalnie musiałby być taki słupek dla zamontowania dwóch bram typowych producentów (Hormann, Normstal, Wisniewski itd)? Gdzieś w instrukcji widziałem 110mm na każdą czyli 220mm -zaokrąglając 25cm. Czy to rzeczywiście wystarczy? potencjalnie bramy byłyby szer 2600, wys ok 2500. 2. Czy taka duża brama 5-5,5m x 2,5m nie byłaby "wadliwa" ??- tzn. wyginająca się w wakacje? Brama/bramy byłby od strony północno-wschodniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 06.03.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam, Rozważam w swoim domu dwie bramy garażowe segmentowe zamiast jednej dużej - 5-5,5m. Czy ktoś mógłby potwierdzić jakiej szerokości minimalnie musiałby być taki słupek dla zamontowania dwóch bram typowych producentów (Hormann, Normstal, Wisniewski itd)? Gdzieś w instrukcji widziałem 110mm na każdą czyli 220mm -zaokrąglając 25cm. Czy to rzeczywiście wystarczy? potencjalnie bramy byłyby szer 2600, wys ok 2500. 2. Czy taka duża brama 5-5,5m x 2,5m nie byłaby "wadliwa" ??- tzn. wyginająca się w wakacje? Brama/bramy byłby od strony północno-wschodniej. Pozdrawiam Czy naprawdę chcesz zrobić sobie krzywdę i montować 2 małe bramy garażowe, zamiast 1 dużej? Po co Ci to? Nie dość że niewygodne, to jeszcze droższe, 2 napędy kosztują. "Wadliwość" zależy od jakości wykonania, bardzo niewiele od wielkości. Zapomnij o 2 małych bramach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 07.03.2016 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Czy naprawdę chcesz zrobić sobie krzywdę i montować 2 małe bramy garażowe, zamiast 1 dużej? Po co Ci to? Nie dość że niewygodne, to jeszcze droższe, 2 napędy kosztują. "Wadliwość" zależy od jakości wykonania, bardzo niewiele od wielkości. Zapomnij o 2 małych bramach. Nie robię sobie krzywdy bo myślę o bramach 260 co jest więcej niż potrzeba, jest to tak samo wygodne jak jedna - nie ma różnicy (każdy ma swój pilot) poza tym patrzymy na walor estetyczny gdzie tak szeroka brama by zdominowała front domu - jakby zobaczcie "mam duża bramę" ponieważ garaż mam wysunięty do przodu 2 bramy mają tą przewagę,że nie pokazuję "wszystkim" co mam w środku garażu a i mniej ciepła wylatuje albo wlatuje.... Fajnym rozwiązaniem są tez bramy HST ale szkoda mi marnować miejsca przy ścianie. Mam 2 znajomych, którym długie bramy się wypaczają na słońcu i nie mogą ich otworzyć w wakacje.....więc pytam czy to reguła oraz konkretnie o minimalną szerokość słupka. Edytowane 7 Marca 2016 przez .:Paco:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.03.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Nie robię sobie krzywdy bo myślę o bramach 260 co jest więcej niż potrzeba, jest to tak samo wygodne jak jedna - nie ma różnicy (każdy ma swój pilot) poza tym patrzymy na walor estetyczny gdzie tak szeroka brama by zdominowała front domu - jakby zobaczcie "mam duża bramę" ponieważ garaż mam wysunięty do przodu 2 bramy mają tą przewagę,że nie pokazuję "wszystkim" co mam w środku garażu a i mniej ciepła wylatuje albo wlatuje.... Fajnym rozwiązaniem są tez bramy HST ale szkoda mi marnować miejsca przy ścianie. Mam 2 znajomych, którym długie bramy się wypaczają na słońcu i nie mogą ich otworzyć w wakacje.....więc pytam czy to reguła oraz konkretnie o minimalną szerokość słupka. Od tego sa tzw omegi, wzmacniwjace profile ktore standardowo montuje sie w bramach powyzej 4,5-5 m zalezy od producenta. Ja mam brame 5x2,25 ciemna czekoladowa, od strony wschodnio poludniowej i nie ma zadnego problemu z wyginaniem paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.03.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Minimalny słupek to żelbetowy 25x25, ceglany z cegły pełnej również by taki mógł być. Murowane z bloczków to mniej niż 60x grubość bym nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 07.03.2016 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Od tego sa tzw omegi, wzmacniwjace profile ktore standardowo montuje sie w bramach powyzej 4,5-5 m zalezy od producenta. Ja mam brame 5x2,25 ciemna czekoladowa, od strony wschodnio poludniowej i nie ma zadnego problemu z wyginaniem paneli ok jedna to Wisniowski a druga musze sie dowiedziec tez inne wzgledy biore pod uwaga niz tylko posiadanie bramy...dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 07.03.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Minimalny słupek to żelbetowy 25x25, ceglany z cegły pełnej również by taki mógł być. Murowane z bloczków to mniej niż 60x grubość bym nie robił. dzięki - a dlaczego od razu żelbet? Jeśli ten slup nie byłby filarem nośnym stropu ani nadproża (ale byłby przytwierdzony do nadproża) to zwykle pustaki nie utrzymają dwóch bram?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 07.03.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 U mnie słupek ma 20 cm. Mam dwie bramy novofermu i po zamontowaniu jest luka pomiędzy profilami jednej i drugiej bramy około 5cm. Więc słupek mógłby być około 16cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.03.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 dzięki - a dlaczego od razu żelbet? Jeśli ten slup nie byłby filarem nośnym stropu ani nadproża (ale byłby przytwierdzony do nadproża) to zwykle pustaki nie utrzymają dwóch bram?? czyli masz już nadproże a teraz chcesz to rozdzielić? wtedy może być coś delikatniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 08.03.2016 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 czyli masz już nadproże a teraz chcesz to rozdzielić? wtedy może być coś delikatniejsze. ja jeszcze fundamentów nie mam:) ale tak słupek by służył tylko do celów zamontowania bram.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts