Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian na Porotherm 25 P+W? Biały czy grafit? 10 czy 15 cm?

KotKapiszon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na porotherm 25 pw daje grafit 0.031 20 cm. Nie zastanawiaj sie tylko bierz grafit conajmniej 15 cm. Juz tego nie zmienisz.zrob raz a dobrze.jak sie pospieszysz to jeszcze uda ci sie kupic styro w dobrej cenie bo za chwile zaczyna sie sezon i pojda do gory. I bierz znanego producenta a nie firme krzak. Ja mam swisspora. Osobiscie wybieralbym pomiedzy austotherm termoorganika swisspor lub knauf.

Gość Konto usunięte_1*
Ja na porotherm 25 pw daje grafit 0.031 20 cm. Nie zastanawiaj sie tylko bierz grafit conajmniej 15 cm. Juz tego nie zmienisz.zrob raz a dobrze.jak sie pospieszysz to jeszcze uda ci sie kupic styro w dobrej cenie bo za chwile zaczyna sie sezon i pojda do gory. I bierz znanego producenta a nie firme krzak. Ja mam swisspora. Osobiscie wybieralbym pomiedzy austotherm termoorganika swisspor lub knauf.

nie gadaj aby gadać , jak byś chciał wiedzieć a powinieneś to wiedzieć bo skoro tak twierdzisz (dobry producent) to do produkcji styropianu grafitowego granulat robią tylko DWIE firmy na świecie a białego dwanaście firma i jak twierdzisz dobra firma to ci powiem że czy to dobra firma czy krzak to obydwoje robią styropian z tego samego granulatu ale , ty wiesz lepiej :no:

Nie wiem kto co produkuje ale po przeczytaniu kilkudziesieciu stron tematow o styro na fm w ktorych wypowiadaly sie osoby pracujace na codzien ze styropianem ciagle przewijaly sie firmu ktore wymienilem. A jakosc styropianu to nie tylko granulat ale tez twardosc i co chyba jeszcze wazniejsze proste plyty no i podejscie do klienta w razie reklamacji.

Gość Konto usunięte_1*
Nie wiem kto co produkuje ale po przeczytaniu kilkudziesieciu stron tematow o styro na fm w ktorych wypowiadaly sie osoby pracujace na codzien ze styropianem ciagle przewijaly sie firmu ktore wymienilem. A jakosc styropianu to nie tylko granulat ale tez twardosc i co chyba jeszcze wazniejsze proste plyty no i podejscie do klienta w razie reklamacji.

taka dobra rada kieruj się czasem swoją wiedzą a nie cudzą bo forum jak to forum , siedzą przedstawiciele firm obserwują i piszą co potrzeba , czytaj dokładnie to i reklamy zauważysz i tym podobne kwiatki

Cześć,

buduję dom jednorodzinny, parterowy. Ściany są z Porothermu 25 P+W na zaprawę cementową.

Teraz chcę zrobić elewację (ocieplenie) i nie wiem jaki styropian wybrać.

Biały czy grafit?

10 czy 15 cm?

Jakiej marki?

Zależy mi na ekonomicznym wyborze :)

Pozdrawiam.

Też jestem przed wyborem styropiany na elewację i też mam dom zbudowany z porothermu 25 P+W. Planuję 18 cm styropianu białego, tak jak w projekcie. Styropian grafitowany i jego "nieziemskie" właściwości" uważam za bełkot marketingowy. Biorę pod uwagę to, że grafit to nic innego jak "w miarę czysta odmiana węgla". Czy węgiel ma aż takie właściwości izolacyjne? Osobiście nie jestem do tego przekonany. Ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam.

Dzięki za wypowiedzi :-)

Ja w projekcie mam 15 cm styropianu, chyba białego.

Ogrzewanie robię olejowe a więc raczej będę chciał dobrze dom ocieplić żeby później na ogrzewaniu nie dokładać. Okna 3 szybowe, ciepła ramka i inne dodatki więc też raczej są ciepłe.

Myślałem nad 15 cm grafitowego, firmy chyba właśnie Swisspor. Austrotherm jest raczej za drogi.

Ciągle się waham jeszcze.

To prawda, że grafitowy można kłaść tylko jak nie świeci słońce? I że trzeba sezonować styropian przez rok?

Dzięki za wypowiedzi :-)

Ja w projekcie mam 15 cm styropianu, chyba białego.

Ogrzewanie robię olejowe a więc raczej będę chciał dobrze dom ocieplić żeby później na ogrzewaniu nie dokładać. Okna 3 szybowe, ciepła ramka i inne dodatki więc też raczej są ciepłe.

Myślałem nad 15 cm grafitowego, firmy chyba właśnie Swisspor. Austrotherm jest raczej za drogi.

Ciągle się waham jeszcze.

To prawda, że grafitowy można kłaść tylko jak nie świeci słońce? I że trzeba sezonować styropian przez rok?

Z tym sezonowaniem styropianu to pierwsze słyszę. A ze słońcem to się zgadza. Promieniowanie ultrafioletowe powoli niszczy tak styropian, jak i piankę montażową.

Styropian grafitowany i jego "nieziemskie" właściwości" uważam za bełkot marketingowy. Biorę pod uwagę to, że grafit to nic innego jak "w miarę czysta odmiana węgla". Czy węgiel ma aż takie właściwości izolacyjne? Osobiście nie jestem do tego przekonany. Ale to tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam.

Twoja wypowiedz biore za bełkot. Niemarketingowy.

Welna szklana zrobiona jest ze stopionego szkła. Czy szkło ma az takie własciwosci izolacyjne? :p

Twoja wypowiedz biore za bełkot. Niemarketingowy.

Welna szklana zrobiona jest ze stopionego szkła. Czy szkło ma az takie własciwosci izolacyjne? :p

Uderz w stół a Jastrząb się odezwie.

Napisałem, że to tylko moje zdanie. Każdy robi tak, jak uważa za stosowne.

Dlaczego nie odniesiesz się do sezonowania styropianu, tylko czepiasz się moich wypowiedzi.

Czyżby jakaś awersja do mnie. Odpowiadałem nie na Twój post, więc uwagi zostaw dla siebie.

O wełnie szklanej nie było pisane!

Edytowane przez wg39070

Napisałem, że to tylko moje zdanie. Każdy robi tak, jak uważa za stosowne.

Oczywiscie, kazdy robi jak zechce. Jesli o mnie chodzi to mozesz nawet starymi gaciami sciane obkleić, jesli uwazasz ze tak najlepiej.

Ba! Mozesz sie też na mnie obrazić i na złość zatosować gorszy materiał, bo Ci w dosadny sposob zwrocilem ze glupoty gadasz. Twoj dom, Twoje decyzje. Serio. Mnie to zupelnie nie boli, ja na ty nie strace.

To jest dyskusja o ociepleniu, wiec jak ktoś jakas bzdure gada i popiera ja jakimis twierdzeniami (wegiel nie jest izolatorem) to sie wtrace czy Ci sie to podoba czy nie. Wtracenie o welnie miało Ci pokac pi razy oko, gdzie popelniasz blad w rozumowaniu, Mozesz to przemyslec, lub sie obrazić jak pisalem.

pozdrawiam,

Oczywiscie, kazdy robi jak zechce. Jesli o mnie chodzi to mozesz nawet starymi gaciami sciane obkleić, jesli uwazasz ze tak najlepiej.

Ba! Mozesz sie też na mnie obrazić i na złość zatosować gorszy materiał, bo Ci w dosadny sposob zwrocilem ze glupoty gadasz. Twoj dom, Twoje decyzje. Serio. Mnie to zupelnie nie boli, ja na ty nie strace.

To jest dyskusja o ociepleniu, wiec jak ktoś jakas bzdure gada i popiera ja jakimis twierdzeniami (wegiel nie jest izolatorem) to sie wtrace czy Ci sie to podoba czy nie. Wtracenie o welnie miało Ci pokac pi razy oko, gdzie popelniasz blad w rozumowaniu, Mozesz to przemyslec, lub sie obrazić jak pisalem.

pozdrawiam,

Link do artykułu o styropianie grafitowym.

Dedykowany specjalnie dla Jastrzębia.

Polecam przeczytać!

http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/

Edytowane przez wg39070

Jeszcze trochę o graficie:

1.) Właściwości fizyczne grafitu:

- substancja krystaliczna, ciemnoszara

- metaliczny połysk

- miękka i tłusta w dotyku

- daje się łatwo łupać w cienkie, blaszkowate łuski

- przewodzi prąd elektroniczny

- jest aktywniejszy od diamentu

2.) Właściwości chemiczne grafitu:

- siec przestrzenna grafitu składa się z równoległych warstw. W obrębie każdej warstwy każdy atom połączony jest z trzema innymi atomami węgla. Odległość między warstwami jest dwukrotnie większa niż długość wiązań w obrębie warstwy. Dzięki tym słabym wiązaniom grafit jest miękki i daje się łatwo łupać

3.) Zastosowanie grafitu:

- do produkcji ołówków(rysików)

- smar do rowerów

- do wyrobu ogniotrwałych tygli

- do produkcji elektrod

- farby antykorozyjne

- szczotki w silnikach elektrycznych

I jakoś nigdzie nie ma mowy o właściwościach izolacyjnych.

A aluminium ma właściwości izolacyjne ?

A bazalt ?

Czy rozumiesz, źe zeby napisać, ze dany materiał ma określona lambdę, to trzeba to zbadać przed wypuszczeniem na rynek ?

Wyniki tych badań to "bełkot marketingowy " ?

Edytowane przez fotohobby

Przeczytalem. Zal 4 litery sciska z powodu rzetelnosci :-(( Ale jesli wierzysz w takie artykuly, to zdecydowanie kupuj biały styropian!!!. Krzywdy sobie nie zrobisz. Bedzie ciut gorzej, ot co. Ale spał bedziesz spokojniej. Twoj wybor.

P.S.

Moj jeden sasiad kleił biały styropian. Kazda przyklejana plyte podpierał deska bo odpadala!! Taki miał zaawansowny klej. Tez mysle ze to wina styropianu ;-)

pozdrawiam,

J

I jakoś nigdzie nie ma mowy o właściwościach izolacyjnych.

Czy ten styropian to jest LITY grafit? Nie to jakis dodatek. Szklo, czy skała bazaltowa z ktorej sie robi welne, tez jest wybitnie nieizolacyjna w postaci litej. Ale przerobiona do odpowiedniej formy tych wlasciwowosci nabywa.

Styropian sie z jakichs pochodnych ropy robi. Czy ropa ma walsciwosci izolacyjne?

Edytowane przez Jastrząb