Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styropian na Porotherm 25 P+W? Biały czy grafit? 10 czy 15 cm?

KotKapiszon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zartujesz? 158 netto za m3 tego styropianu?

najlepszy IMHO w PL:

[TABLE=class: pricelist classic, width: 0]

[TR=class: product]

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,031[/TD]

[TD=align: right]154,00 zł[/TD]

[TD=align: right]189,42 zł[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

2 co do jakosci:

[TD=class: first]Styropian Knauf Fasada/Dach/Podłoga 0,031[/TD]

[TD=align: right]151,00 zł[/TD]

[TD=align: right]185,73 zł[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

zapomniales dodac ze na 8% VAT prawdopodobnie. XPS w austrothermie i innych zawsze kosztuje w przedziale 74-82 euro netto za m3 , kurs euro najczesciej brany z NBP

Oj chyba niczego nie zapomniałem. Nie wiem ile kosztuje "zawsze", ja kupiłem po tyle ile napisałem. Styropian ma zdaje się VAT 23% i tyle było w cenie. A nawet gdyby to było 8 % (choć nie jest) to i tak drogo te 480 zł.

• 1 month później...
Wracając do wcześniejszej dyskusji n/t styropianu grafitowego, decyduję się na biały Austrotherm 0,038 Fasada, ponieważ boję się, że szary może odpaść ze ściany. Takie niebezpieczeństwo potwierdził mój kierbud (bardzo polecany tutaj), który spotkał się z jednym przypadkiem, przy b. wielu budowach, które nadzoruje, ja w każdym razie nie chcę ryzykować takiej niespodzianki, nawet jeśli zagrożenie jest minimalne, a nie chcę kołkować budynku, tylko systemowo Caparolem kleić. Pytanie do szanownych forumowiczów brzmi: czy ww. biały styropian gr 20 0,038 vs szary 0,031 to duża strata w późniejszych kosztach ogrzewania, czy nie warto głowy zawracać? Styropian zamawiam jutro, więc będę wdzięczny za podpowiedź, być może ktoś ma namiary na dobre ceny Austrotherm 0,038?

Wracając do wcześniejszej dyskusji n/t styropianu grafitowego, decyduję się na biały Austrotherm 0,038 Fasada, ponieważ boję się, że szary może odpaść ze ściany. Takie niebezpieczeństwo potwierdził mój kierbud (bardzo polecany tutaj), który spotkał się z jednym przypadkiem, przy b. wielu budowach, które nadzoruje, ja w każdym razie nie chcę ryzykować takiej niespodzianki, nawet jeśli zagrożenie jest minimalne, a nie chcę kołkować budynku, tylko systemowo Caparolem kleić. Pytanie do szanownych forumowiczów brzmi: czy ww. biały styropian gr 20 0,038 vs szary 0,031 to duża strata w późniejszych kosztach ogrzewania, czy nie warto głowy zawracać? Styropian zamawiam jutro, więc będę wdzięczny za podpowiedź, być może ktoś ma namiary na dobre ceny Austrotherm 0,038?

do przeliczenia te Twoje straty. Tylko to wiecej danych potrzebne....warstwy, sposob ogrzewania itd...

co do cen na austrotherm:

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,031 Reflex[/TD]

[TD=align: right]163,00 zł[/TD]

[TD=align: right]200,49 zł[/TD]

[/TR]

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,031[/TD]

[TD=align: right]158,00 zł[/TD]

[TD=align: right]194,34 zł[/TD]

[/TR]

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,033[/TD]

[TD=align: right]139,00 zł[/TD]

[TD=align: right]170,97 zł[/TD]

[/TR]

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,038[/TD]

[TD=align: right]130,00 zł[/TD]

[TD=align: right]159,90 zł[/TD]

[/TR]

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,040[/TD]

[TD=align: right]118,00 zł[/TD]

[TD=align: right]145,14 zł[/TD]

[/TR]

[TD=class: first]Styropian Austrotherm Fasada 0,042[/TD]

[TD=align: right]110,00 zł[/TD]

[TD=align: right]135,30 zł[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

fighter1983, dziękuję za szybką odpowiedź i ofertę, niestety styropian już zamówiłem, Austrotherm Fasada 0,038 gr 20 cm, 5 PLN netto drożej na m3 :(.

Jeśli chodzi o obliczenie strat na ogrzewaniu między styropianem 0,038 vs 0,031, to ściany są z porothermu 25 PW, na to styropian austrotherm 0,038, ogrzewanie podłogowe na dole, CO gaz, na poddaszu użytkowym kaloryfery, rekuperacja, okna pasywne, powierzchnia użytkowa 130m2 + nieogrzewany garaż dwu stanowiskowy przylegający do domu, nie wiem, czy jeszcze jakieś dodatkowe informacje są potrzebne. To jak z tymi stratami, mam się czym martwić, czy gra nie warta świeczki?

Pewnie już wszystko załatwiłeś, ale w umowie z wykonawcą miałam zapis o zapewnieniu przez niego siatek na całą elewację. Była rozciągnięta przez cały okres budowy na rusztowaniach.

Styropian grafitowy 0,032

Dzięki za wypowiedzi :-)

Ja w projekcie mam 15 cm styropianu, chyba białego.

Ogrzewanie robię olejowe a więc raczej będę chciał dobrze dom ocieplić żeby później na ogrzewaniu nie dokładać. Okna 3 szybowe, ciepła ramka i inne dodatki więc też raczej są ciepłe.

Myślałem nad 15 cm grafitowego, firmy chyba właśnie Swisspor. Austrotherm jest raczej za drogi.

Ciągle się waham jeszcze.

To prawda, że grafitowy można kłaść tylko jak nie świeci słońce? I że trzeba sezonować styropian przez rok?

Edytowane przez GraMar