Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie dachu

matiEX

Recommended Posts

Witam,

Mam do wykończenia dach na domu z 96r., w którym zamierzam zamieszkać. Dach jest deskowany przykryty papą, która jest w opłakanym stanie. Poddasze jest dość wysokie, nie było planowane na użytkowe, ale chciałbym zagospodarować je w przyszłości na pokój dla dziecka. Nie ma tam żadnych okien póki co i chciałbym wrzucić kilka dachowych. Chciałbym ocieplić dach tak, żeby można było funkcjonować na tym poddaszu bez problemu zarówno latem jak i zimą. Dach jest dwu spadowy z jednej strony kąt nachylenia ok. 25' a z drugiej 12'. (To wyliczenia mniej więcej). Dodam, że póki co najwyższa wysokość to 2,6m, z jednej strony schodzi do 0 a z drugiej do 1,3m. Co polecacie?

Witam, zgadzam się z przede mówcą, jeśli jednak więźba jest w opłakanym stanie i zdecydujesz się na jej wymianę, to na pewno lepszym wyjściem będzie dachówka, która nie tylko ładnie będzie się prezentowała na dachu, ale także będzie trwała, więc takie poszycie dachowe wytrzyma wiele, dzięki czemu kolejne wymiany pokrycia nie będą konieczne.

Więźba jest w porządku, tylko papa jest do niczego. Nie będę wymieniał całej konstrukcji.

Idąc dalej, mamy konstrukcję w porządku. Kolejnym krokiem jest ocieplenie, ile go potrzeba od wewnątrz i co tam położyć?

Dalej - podoba mi się blachodachówka, ale nie będę mógł już nic ocieplić z zewnątrz prawda? A miejsca od wewnątrz nie jest aż tyle, żeby wrzucić 30cm wełny.

Nie chciałbym mieć zimą lodówki a latem piekarnika na tym poddaszu.

Zmiana pokrycia wymaga zgłoszenia. Musisz się upewnić czy będziesz mógł pokryć dach blachodachówką a jak tak to w jakim kolorze? Możesz zastosować izolację cieplną nakrokwiowo co pozwoli uniknąć obniżenia sufitu a nawet wyeksponować krokwie. Warto aby jakiś konstruktor to ocenił bo dojdą obciążenia od kontrłat, łat, pokrycia, izolacji cieplnej i sufitów. Pozdrawiam.

Mam w projekcie obliczenia statystyczne. Na większym skosie przewidziana jest dachówka a na mniejszym papa.

Po wizycie u konserwatora zabytków stwierdził, że mamy sami zaproponować kilka rozwiązań i oni po naradzie odpowiedzą co możemy zrobić. Watpię aby kobieta miała jakieś pojęcie bo stwierdziła że na blachodachówkę się nie zgodzą, ale na blachę tak. Na pytanie jaką blachę odpowiedziała "no taką normalna, pan sobie na rynku zobaczy" . Na rynku miszmasz- dachówki ceramiczne, blachodachowki i blacha na rombek stojący.

Pytanie co wybrać, czy taką blachę na rombek stojący po całości dachu (podobno od 8' można już ją stosować - wg producenta), czy blachodachówkę normalną?

Rozumiem że musi być dobra papa kryjąca, ale tutaj bardziej chodzi mi o to, żeby np woda czy śnieg nie stał, czy żeby jakiś innych problemów nie było przez to, że zły typ tego wierzchniego krycia zastosuje.

Co do ocieplenia, jak wyglada sprawa z tym ociepleniem nakrokwiowym? Pierwszy raz o tym słyszę - majster nic nie mówił o takim rozwiązaniu. Myślałem jeszcze nad pianą poliuretanową miedzy krokwie i ściany kolankowe - ale czy to dobry pomysł? Czy może się ktoś wypowiedzieć, kto miał z tym rozwiązaniem do czynienia?

Dom 96 roku podlega konserwatorowi zabytków?:rolleyes::confused: No chyba, że z 1896 r.:) Nie bardzo rozumiem co Ty masz sobie wybrać? To konserwator powinien wskazać rodzaj pokrycia. Uważam, że powinieneś zwrócić się na piśmie o wskazanie rodzaju pokrycia a najlepiej jak te sprawy załatwi projektant bo z pewnością będzie potrzebny. Pozdrawiam.

Tak dokładnie podlega ze względu na obszar w którym sie znajduje - bliskie centrum miasteczka. No ja też myślałem że pójdę i mi wskaże co mam położyć - rodzaj i kolor, ale okazuje się że nie - tak jak pisałem wyżej.

Na piśmie tylko chcą wniosek na co chcę zmienić z przykładami (w postaci fotek). I tak jak pisałem już wezmą i się namyślą i wtedy powiedzą co możemy wybrać a co nie, jednak muszę im coś zaproponować. Dlatego pytam - co mam wybrać?

Jeśli chodzi o projektanta to mam projekt wnętrza od pani architekt i w tym kierunku z nią współpracuje. Uważacie, że niezbędny będzie nowy projekt dla zmiany poszycia?

Dom 96 roku podlega konserwatorowi zabytków?:rolleyes::confused: No chyba, że z 1896 r.:) Nie bardzo rozumiem co Ty masz sobie wybrać? To konserwator powinien wskazać rodzaj pokrycia. Uważam, że powinieneś zwrócić się na piśmie o wskazanie rodzaju pokrycia a najlepiej jak te sprawy załatwi projektant bo z pewnością będzie potrzebny. Pozdrawiam.

często pewien rejon jest objęty nadzorem - np Konstancin Jeziorna rejon tężni. Mówią co, jaki materiał, potrafią nawet ograniczać kat nachylenia (np zakazać plaski dach jeśli takich w okolicy nie ma) a u mnie już była ankieta "co jakby ingerowali w formę ogrodzeń" nie chodzi o ażurowe i lite ale z czego wykonane.....po prostu pewne centra, miejscowości mieniące się "ekskluzywnymi" albo "uzdrowiskami" mają takie dodatkowe obostrzeżenia

A co ze ścianami kolankowymi? W pewnej części, która nie będzie używana będzie stał rekuperator a przy ścianach (lub puszczona po ścianach) będzie instalacja do wentylacji mechanicznej. Dodam, że na poddaszu wszędzie jest pojedyncza ścianka, która z zewnątrz będzie ocieplona styropianem ok. 18cm.

Jak poprawnie ocieplić ściany?

Do tego nie potrzebny jest konserwator zabytków, wystarczy miejscowy plan zagospodarowania. Nie ma wówczas widzi mi się konserwatora. Pozdrawiam.

niestety nie jest tak łatwo, jeśli obszar jest pod "ochroną" konserwatora to on też ma do powiedzenia - mój kumpel przez to przechodził w Konstancinie....odziedziczył mega fajną działkę ale co się naużerał....konserwator zatwierdzał im wszystko: od kształtu kończąc na kolorach