matiEX 06.03.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Witam,Mam do wykończenia dach na domu z 96r., w którym zamierzam zamieszkać. Dach jest deskowany przykryty papą, która jest w opłakanym stanie. Poddasze jest dość wysokie, nie było planowane na użytkowe, ale chciałbym zagospodarować je w przyszłości na pokój dla dziecka. Nie ma tam żadnych okien póki co i chciałbym wrzucić kilka dachowych. Chciałbym ocieplić dach tak, żeby można było funkcjonować na tym poddaszu bez problemu zarówno latem jak i zimą. Dach jest dwu spadowy z jednej strony kąt nachylenia ok. 25' a z drugiej 12'. (To wyliczenia mniej więcej). Dodam, że póki co najwyższa wysokość to 2,6m, z jednej strony schodzi do 0 a z drugiej do 1,3m. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 06.03.2016 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Musisz wiedzieć jakie obciążenie wytrzyma więźba i w jakim jest stanie technicznym. Najlżejsza jest blachodachówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaa900 07.03.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Witam, zgadzam się z przede mówcą, jeśli jednak więźba jest w opłakanym stanie i zdecydujesz się na jej wymianę, to na pewno lepszym wyjściem będzie dachówka, która nie tylko ładnie będzie się prezentowała na dachu, ale także będzie trwała, więc takie poszycie dachowe wytrzyma wiele, dzięki czemu kolejne wymiany pokrycia nie będą konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiEX 10.03.2016 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Więźba jest w porządku, tylko papa jest do niczego. Nie będę wymieniał całej konstrukcji. Idąc dalej, mamy konstrukcję w porządku. Kolejnym krokiem jest ocieplenie, ile go potrzeba od wewnątrz i co tam położyć?Dalej - podoba mi się blachodachówka, ale nie będę mógł już nic ocieplić z zewnątrz prawda? A miejsca od wewnątrz nie jest aż tyle, żeby wrzucić 30cm wełny. Nie chciałbym mieć zimą lodówki a latem piekarnika na tym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiEX 17.03.2016 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Panowie, a co na dach położyć? Chciałbym blacho dachówkę ale czy na te 12 stopni z jednej strony się jakaś nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 17.03.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Nada się nawet blacha z puszek po piwie tylko zrób krycie wstępne na dobrej papie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.03.2016 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Zmiana pokrycia wymaga zgłoszenia. Musisz się upewnić czy będziesz mógł pokryć dach blachodachówką a jak tak to w jakim kolorze? Możesz zastosować izolację cieplną nakrokwiowo co pozwoli uniknąć obniżenia sufitu a nawet wyeksponować krokwie. Warto aby jakiś konstruktor to ocenił bo dojdą obciążenia od kontrłat, łat, pokrycia, izolacji cieplnej i sufitów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiEX 25.03.2016 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Mam w projekcie obliczenia statystyczne. Na większym skosie przewidziana jest dachówka a na mniejszym papa. Po wizycie u konserwatora zabytków stwierdził, że mamy sami zaproponować kilka rozwiązań i oni po naradzie odpowiedzą co możemy zrobić. Watpię aby kobieta miała jakieś pojęcie bo stwierdziła że na blachodachówkę się nie zgodzą, ale na blachę tak. Na pytanie jaką blachę odpowiedziała "no taką normalna, pan sobie na rynku zobaczy" . Na rynku miszmasz- dachówki ceramiczne, blachodachowki i blacha na rombek stojący. Pytanie co wybrać, czy taką blachę na rombek stojący po całości dachu (podobno od 8' można już ją stosować - wg producenta), czy blachodachówkę normalną? Rozumiem że musi być dobra papa kryjąca, ale tutaj bardziej chodzi mi o to, żeby np woda czy śnieg nie stał, czy żeby jakiś innych problemów nie było przez to, że zły typ tego wierzchniego krycia zastosuje.Co do ocieplenia, jak wyglada sprawa z tym ociepleniem nakrokwiowym? Pierwszy raz o tym słyszę - majster nic nie mówił o takim rozwiązaniu. Myślałem jeszcze nad pianą poliuretanową miedzy krokwie i ściany kolankowe - ale czy to dobry pomysł? Czy może się ktoś wypowiedzieć, kto miał z tym rozwiązaniem do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.03.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Dom 96 roku podlega konserwatorowi zabytków? No chyba, że z 1896 r. Nie bardzo rozumiem co Ty masz sobie wybrać? To konserwator powinien wskazać rodzaj pokrycia. Uważam, że powinieneś zwrócić się na piśmie o wskazanie rodzaju pokrycia a najlepiej jak te sprawy załatwi projektant bo z pewnością będzie potrzebny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiEX 26.03.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Tak dokładnie podlega ze względu na obszar w którym sie znajduje - bliskie centrum miasteczka. No ja też myślałem że pójdę i mi wskaże co mam położyć - rodzaj i kolor, ale okazuje się że nie - tak jak pisałem wyżej. Na piśmie tylko chcą wniosek na co chcę zmienić z przykładami (w postaci fotek). I tak jak pisałem już wezmą i się namyślą i wtedy powiedzą co możemy wybrać a co nie, jednak muszę im coś zaproponować. Dlatego pytam - co mam wybrać? Jeśli chodzi o projektanta to mam projekt wnętrza od pani architekt i w tym kierunku z nią współpracuje. Uważacie, że niezbędny będzie nowy projekt dla zmiany poszycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Na dachu spadzistym sugerowałbym dachówkę a na płaskim papę termozgrzewalną. Trudno mi powiedzieć czy projektant na pewno ale zgłoszenie remontu dachu konieczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiEX 26.03.2016 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Zgłoszone będzie, generalnie budowa nie jest zamknięta więc tutaj do nadzoru zgłaszać nie muszę. A co z tym ociepleniem? Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Tu trudno profesjonalnie doradzić nie widząc dachu w naturze. Sugerowałbym izolację nakrokwiową. Na dachu płaskim np. styropapa a na skośnym plyty pianki PU np. PIR PLUS. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 26.03.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Dom 96 roku podlega konserwatorowi zabytków? No chyba, że z 1896 r. Nie bardzo rozumiem co Ty masz sobie wybrać? To konserwator powinien wskazać rodzaj pokrycia. Uważam, że powinieneś zwrócić się na piśmie o wskazanie rodzaju pokrycia a najlepiej jak te sprawy załatwi projektant bo z pewnością będzie potrzebny. Pozdrawiam. często pewien rejon jest objęty nadzorem - np Konstancin Jeziorna rejon tężni. Mówią co, jaki materiał, potrafią nawet ograniczać kat nachylenia (np zakazać plaski dach jeśli takich w okolicy nie ma) a u mnie już była ankieta "co jakby ingerowali w formę ogrodzeń" nie chodzi o ażurowe i lite ale z czego wykonane.....po prostu pewne centra, miejscowości mieniące się "ekskluzywnymi" albo "uzdrowiskami" mają takie dodatkowe obostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Do tego nie potrzebny jest konserwator zabytków, wystarczy miejscowy plan zagospodarowania. Nie ma wówczas widzi mi się konserwatora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiEX 30.03.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 A co ze ścianami kolankowymi? W pewnej części, która nie będzie używana będzie stał rekuperator a przy ścianach (lub puszczona po ścianach) będzie instalacja do wentylacji mechanicznej. Dodam, że na poddaszu wszędzie jest pojedyncza ścianka, która z zewnątrz będzie ocieplona styropianem ok. 18cm. Jak poprawnie ocieplić ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 30.03.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Do tego nie potrzebny jest konserwator zabytków, wystarczy miejscowy plan zagospodarowania. Nie ma wówczas widzi mi się konserwatora. Pozdrawiam. niestety nie jest tak łatwo, jeśli obszar jest pod "ochroną" konserwatora to on też ma do powiedzenia - mój kumpel przez to przechodził w Konstancinie....odziedziczył mega fajną działkę ale co się naużerał....konserwator zatwierdzał im wszystko: od kształtu kończąc na kolorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts