Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywanie farby emaliowej z palstikowego elementu

Recommended Posts

Witam,

Będę wdzięczny za poradę.

Pomalowałem plastikową kratkę wentylacyjną czarną farbą "Emalia uniwersalna CHAMPION COLOR spray". Niestety, coś poszło nie tak i kratka nie wygląda dobrze - chciałbym zatem zmyć (rozpuścić) tę farbę i pomalować ją raz jeszcze, lub oddać do lakierni, bo ma ona wisieć w widocznym miejscu.

Kratka miała pierwotnie kolor biały, niestety była droga i nie chcę kupować podobnej raz jeszcze.

Czy macie może jakieś pomysły jak usunąć tę farbę (jakiś preparat w którym mógłbym zanurzyć kratkę i tak zostawić aby się rozpuściło?).

Będę wdzięczny za porady odnośnie sposobów pozbywania się takiej farby z plastikowych elementów.

Czy może taki preparat poradziłby sobie? Czytałem gdzieś, że radzi sobie również z farbami emaliowymi?

http://www.gandalf.com.pl/p/zmywacz-do-farb-akrylowych-180-ml/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&utm_campaign=ceneo

Pozdrawiam,

Paweł Skórka

Ten preparat, który podałeś nadaje się raczej do farb wodorozcienczalnych, Ty potrzebujesz środka do usunięcia farby na bazie rozpuszczalnika. Ja bym spróbował benzyną lub rozpuszczalnikiem nitro. Dla pewności lepiej zrobic próbę w niewidocznym miejscu czy benzyna nie wchodzi w reakcje z plastikiem.

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

usunięcie zaschniętej farby jest trudne. Trzeba wziąć tu pod uwagę, że powierzchnia kratki może się uszkodzić przy zabiegu czyszczenia. Na małej powierzchni proponuję zastosować zmywacz powłok lakierniczych, który może sprawdzić się na niektórych plastikach. Należy jednak obliczyć czy ten zabieg się opłaca i czy nie taniej będzie kupić nową kratkę. Inny sposób to ostrożne zeszlifowanie powłoki malarskiej dobrym materiałem ściernym (gradacja 200 lub 300) i ponowne pomalowanie kratki.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Dziękuję za odpowiedzi. Znalazłem skuteczny, ale czasochłonne rozwiązanie problemu. Papier ścierny do farb i lakierów do stosowania na mokro. Trochę trzeba się napracować, ale dział i farbę można zdjąć, aż do białego oryginalnego podłoża. Bez wpływania na samą strukturę plastiku. Działa, to najważniejsze. Oczywiście, będzie problem z wytarciem tego z niektórych elementów (np. wystających lub schowanych), ale na płaskich powierzchniach działa znakomicie.

Pozdrawiam,

PS