Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samozamykacz w drzwiach garażowych

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam takie problem dotyczący drzwi które znajdują się w bramie garażowej.

Brama o wymiarach ok 2,7m x 3m stanowi bramę wjazdową (przejazd przez dom - taki wynalazek w starych kamiennicach).

Zdecydowałem się zamontować bramę by przez ten przejazd nie wiało bo nad przejazdem jest część mieszkania.

Zdecydowanym problemem w przypadku starej bramy było trzaskanie drzwiami które były ciężkie a sama brama była rozwierna.

Obecnie jest to brama uchylna napędzana napędem firmy Nice model Shel75.

Jak wspomniałem w brami są zamontowane drzwi gdyż wejście to stanowi jedyną możliwość wejścia na posesję.

I tutaj dochodzę do sedna problemu. Skrzydło drzwi jest o szerokości 800mm a ich waga to 22kg.

Według zaleceń kilku ludzi od samodomykaczy zdecydowałem się na rozwiązanie z samodomykaczem na listwie ślizgowej.

Wybór padł ze względu na cenę na samodomykacz firmy GU BKS model OTS 200G.

Dzwoniłem do producenta i zapewniał mnie że ten samozamykacz posiada "termozawor(y)"

Ale mam problem że jak wszystko dobrze ustawie np. rano to wieczorem juz to nie działa tak jak powinno albo nie domyka albo wali drzwiami za mocno.

U mnie niestety ze względów na fakt że drzwi są często uczęszczane znalazłem firmę która wykonała drzwi otwierane do środka bo tylko takie w sposób wygodny pozwoliły by mi na ich używanie.

Czyli teoretycznie w czasie otwierania bramy drzwi mogły by się otworzyć i kogoś uderzyć.

Dlatego tak ważny jest do mnie fakt pewnego zamknięcia drzwi ale na litośc boską bez trzaskania (mam uraz po poprzedniej bramie).

Dla bezpieczeństwa zamontowałem wyłącznik krańcowy w drzwiach (ruch bramy przez napęd możliwy jedynie po domknięciu drzwi)

W drzwiach zamontowany też jest elektrozaczep domofonu GERDA o teoretycznej sile wytrzymałości na nacisk 600kg dlatego drzwi w czasie unoszenia opierając się na ryglu z elektrozaczepu nie stanowią wagowo żadnego problemu.

Dodatkowo poniżej prowadnic dla bramy chce zamontować taki profil stalowy (poprzeczkę) o wymiarach 40x60mm i długi 3500mm który w sposób łatwy da się zdemontować.

W czasie gdyby jakoś drzwi się otwarły w momencie kiedy brama jest u góry to wesprą się na tym profilu.

W przyszłości chcę wyłącznik krańcowy zamienić na rygiel z kontrolą zamknięcia.

Myśle że takie rozwiązanie jest juz wystarczająco bezpieczne.

Ale powracając do meritum czy ktoś mogł by coś doradzić w w kwestii samozamykaczą?

Czy muszę kupić jakliś inny lepszy?

Posiadam jeszcze jeden ze standardowym ramieniem nożycowym GEZE TS2000V tylko nie wiem czy to by coś poprawiło a nie chcę wiercic kolejnych dziur w bramie na daremno.

Był bym bardzo wdzięczny za pomoc. i pozdrawiam

20160307_111655.jpg