Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie chłopaki i dziewczyny czeka mnie remont balkonu 2x5 m. Chcę to zrobić raz a porządnie, tak aby mieć piękny balkonik na lata.

Chcę uniknąć pękających płytek i rdzewiejących elementów metalowych i chcę to zrobić przede wszystkim sam. Możecie polecić jakąś alternatywę dla płytek? W co warto zainwestować?

witam, zamiast płytek możesz położyć drewno, na balkon można wybrać deski tarasowe, płyty tarasowe, Taki rodzaj podłoża na pewno zapewni nowoczesny wygląd. Zamiast płytek także można ułożyć kamień, jednak jest to duże obciążenie dla balkonu. Albo tworzywo sztuczne, które wygląda jak drewno czyli deski kompozytowe, na pewno ten materiał będzie trwalszy od drewna.

Ja położyłem podesty tarasowe drewniane. Plus taki że łatwo się kladzie, docina, dopasowuje, nie trzeba mieć sprzętu, wystarczy zwykła piła :) . Minus jak to z drewnem - co sezon, allbo dwa trzeba olejowac, ale przy takiej powierzchni to chyba nie problem.

Pisałem kiedyś o tym:

Witam, czy ktoś z Was użytkuje podesty tarasowe z IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90234226/ ?

Ciekawy jestem opinii jak sprawdza się to rozwiązanie na balkonie, który nie jest zadaszony.

Dziękuję za opinie.

Edytowane przez kemot_p

Dzięki za rady :). Jestem już po weekendowym zwiedzaniu kliku sklepów budowlanych. Najbardziej podobają mi się płyty tarasowe i chyba na takie się zdecyduję. W międzyczasie byłem u znajomego, który ma właśnie ułożone płytki kamienne, tylko nietypowo ma to zakończone specjalnymi profilami, które pomagają odprowadzać wodę. Powiem szczerze, że ładnie to wygląda i podobno nie rdzewieje jak zwykła obróbka blacharska po paru latach. Proszę zobaczcie i dajcie znać czy mieliście kontakt z czymś takim. Zadzwonię do producenta i też się dowiem co to za cudo, jak zwykle dam znać co ustaliłem :)

Tu link.

Hej,

jestem już po szczerej rozmowie z producentem. Chłopaki odważnie wchodzą na rynek, dają 5 lat gwarancji na swoje profile, więc wziąłem na próbę.

Jutro lecę po płytki do Marketu i zaczynam :) Mam nadzieję ze ładnie wyjdzie, załącze fotki po skończeniu. 3majcie kcuki!:D

• 1 month później...

Balkonik gotowy. Trochę to trwało ale jestem zadowolony. Jak to w życiu bywa plany a rzeczywistość okazały się inne. Ostatecznie na balkonie wylądowała posadzka żywiczna zwana kamiennym dywanem. Natomiast brzegi wykończyłem aluminiowym profilem od renoplastu. Tak jak obiecałem załączam kilka fotek, jakość średnia bo z komórki cykałem.

4.jpg5.jpg6.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg