Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje własne sprawdzone przepisy podpatrzone i kulinarnie modyfikowane.


Recommended Posts

A ja mam taki sprawdzony specyjał:

http://www.megapedia.pl/jajecznica-kalorie.JPG

Oczywiście potrzebne nam będą jajka:

http://hpba.pl/wp-content/uploads/2013/01/jajka.jpg

sól:

http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/PRODUCT/BACKUP/71948707086_quizmltyryhpsdibdjob.jpg

szczypiorek:

http://www.alleceny.pl/static/images/Aleceny_Model_Product_Table/big/szczypiorek-pczek-1szt_19a696c68fe6e1f00c51755c43753de4.jpg

No i musimy pilnować, by nie spadło i pies nie zeżarł:

http://www.chilloutpoint.com/images/2010/05/top-ugliest-dogs/ugliest-dog-in-the-world-10.jpg

 

Edytowane:

No oczywiście zapomniałem dodać a to takie fajne, lubelskie:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a powinny w Pani wieku.;)

 

:rotfl:

W Twoim wieku nawet banany nie pomogą. Pięćdziesięcioletni dziadek, a taki ... niekumaty :)

 

Perm - Twoje sprawdzone przepisy biorę w ciemno. Kanapka w kratkę i burak podlubelski to nalepsze - jak dotąd- osiągnięcie tego watku. Nie mówiąc o jajach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

większość ludzkości przechowuje jednak chleb w chlebaku.

 

To prawda, ale nie zapominaj Zochno, że w tym wątku tylko niktspecjalnego "własne sprawdzone przepisy podpatrzone i kulinarnie modyfikowane".

 

I to jest właśnie TA kulinarna modyfikacja :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy kochają jajca :) ;) ... moda w tym wątku na posty długie i szczegółowe relacje, ... postanowiłem więc, dorzucić coś od siebie :) ... no jajca

 

... jajca, jajcom nie równe :)

 

Czy Państwo wiecie co to jest ?

http://www.chefpaul.net/murator/jajca01.jpg

... wyglądają na zwykłe jajca, zwykłe jednak to one nie są ... są to przedewszystkim jajca wielkie, czyli "jumbo", są to również jajca "hamerykańskie", ... a wiecie dlaczego są białe ? ... są od kur, wkurwionych do białości ... dlaczego wkurwionych ? ... bo im, te świeżo zniesione jajca, stale ktoś podbiera ... stąd jajca białe a kury wkurwione :)

 

Jajca postanowiłem ugotować ... danie ogólno znane ... by jajca ugotować, potrzebny jest garnek

http://www.chefpaul.net/murator/jajca02.jpg

... może Was to zdziwi, ale jajca tym smaczniejsze im garnek lepszej jakości :)

 

Pod żadnym pozorem nie gotujcie jajec w samej wodzie, ... by jajca były dobrze ugotowane, gotujemy je w roztworze

http://www.chefpaul.net/murator/jajca03.jpg

... octu spirytusowego i soli ... ilość octu można odmierzyć menzurką (ja stosuję metodę "jeden chlup"), a gramaturę soli, odmierzyć przecyzyjną wagą (w swoim przypadku stosuję,metodę "trochę w garstce") :)

 

Najbardziej lubię jajca "średnio-twardo-miękkie", ... by były doskonałe, musimy wykonać następujące czynności:

http://www.chefpaul.net/murator/jajca04.jpg

... najpierw jajca musimy zważyć bardzo dokładną wagą, (jeżeli nie mamy, pożyczamy na chwilę, od dilera zioła) ... jajca zawsze należy dobrać równe wagowo, ... jakiekolwiek różnice, mogą zaważyć na jakości ugotowanych jajec (nierówno się ugotują) ... jedno jajco 2 1/4 uncji

 

Jajca "średnio-twardo-miękkie", wymagają 90 sekund gotowania na każdą uncję jajca (kto potrzebuje, niech sobie przeliczy na gramy)

http://www.chefpaul.net/murator/jajca05.jpg

... ustawiamy więc czasomierz zgodnie z wagą jajca

 

Niektórzy gotują jajca, wkładając je do wrzątku ... ja zalewam ciepłym roztworem (by jajca w garnku były zakryte)

http://www.chefpaul.net/murator/jajca06.jpg

... czasomierz właczamy w momencie rozpoczęcia wrzenia roztworu

 

Natychmiast po ugotowaniu jajec, studzimy je. Uwaga:

http://www.chefpaul.net/murator/jajca07.jpg

... jajca studzimy w wodzie ciepłej (95 d0 100*F ... kto chce niech przeliczy na C) ... jeżeli będziemy studzili w zimnej, mogą być za miękkie (studzimy 3 minuty i 30 sekund - będą perfekcyjne)

 

Następnie jajca, należy osuszyć ...

http://www.chefpaul.net/murator/jajca08.jpg

... czystym ręcznikiem kuchennym

 

Do jajec potrzeba soli i pieprzu

http://www.chefpaul.net/murator/jajca09.jpg

... najlepiej, świeżo mielonych

 

Jeżeli ktoś nie ma stosownego, ostrego noża (pokryty teflonem, lub ceramiczny), niech raczej raczej jajca obierze ... inaczej powstanie rozpiździaj

http://www.chefpaul.net/murator/jajca10.jpg

... zawsze preferuję rozkrajane ze skorupą

 

Tak perfekcyjnie ugotowane jajca, możemy podawać na różne, różniste sposoby

http://www.chefpaul.net/murator/jajca11.jpg

... np "po chamsku" (co wcale nie oznacza, by je traktować jakąś poślednią musztardą ... należy przy tym uważać, by wyciśnięta z pojemnika, nie miała wyglądu gówna wielkiego ptaka - jak na fotce przedstawionej powyżej)

 

Jeżeli lubimy na ten sposób, możemy zmodyfikować jajca na "po chamsku - wytwornie"

http://www.chefpaul.net/murator/jajca12.jpg

... zastępując musztardę zwykłą delikatesami

 

Jeżeli jednak, zaprosiliśmy na bardzo zmrożoną wódkę, osobę o bardziej wyrafinowanym smaku i jajca zamierzamy podać na zakąskę, proponuję trochę inną formę

http://www.chefpaul.net/murator/jajca13.jpg

 

z tartym Parmigiano-Reggiano ...

http://www.chefpaul.net/murator/jajca14.jpg

... i kozim serem

 

... z dodatkiem

http://www.chefpaul.net/murator/jajca15.jpg

... bardzo cienko krajanej, dojrzałej szynki parmeńskiej

 

... by przekąsce dodać uroku, ... możemy ją oczywiście zmodyfikować i ...

http://www.chefpaul.net/murator/jajca16.jpg

... pierdolnąć pomiędzy jajca bazylię

 

... by Gościowi nie uwłaczać, może być to tylko i wyłącznie ...

http://www.chefpaul.net/murator/jajca17.jpg

... bazylia świeża i "własna"

 

Dziękując za uwagę, życzę smacznego :)

 

ps - wódka do wyżej pokazanych jajec, powinna być solidnie zmrożona (najlepiej w bryle lodu) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajna fotorelacja. Wątek się rozwija. Zabrakło jednak zdjęcia psa.

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

(nie wiedziałem jak sie te emotikonki nazywają po polsku ale już znalazłem: "buraki lubelskie").

Edytowane przez joliska
NIE CYTUJEMY POPRZEDNIEGO POSTU...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy kochają jajca :) ;) ... moda w tym wątku na posty długie i szczegółowe relacje, ... postanowiłem więc, dorzucić coś od siebie :) ... no jajca

 

... jajca, jajcom nie równe :)...

 

Jakkolwiek to nie zabrzmi - Chefie - fankom jajec Twych. No, może nie tych - "po chamsku", ale tych z delicjami to i owszem i jak najbardziej :) Mistrzostwo. Jak zwykle.

Edytowane przez anSi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ponieważ ostatnio dbam o siebie i zmieniam nawyki żywieniowe zrobiłam placki ziemniaczane bez jaj i mąki.

Przesyłam przepis :)

 

Składniki:

6 średnich ziemniaków

 

pół łyżeczki czosnku granulowanego

 

pół łyżeczki papryki wędzonej

 

łyżeczkę cebuli granulowanej

 

szczypta pieprzu

 

szczypta soli

 

łyżeczka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki blendujemy wraz ze wszystkimi przyprawami.

 

Po zblendowaniu zostawiamy ową papkę na ok 15 minut żeby wodę zgromadzoną odsaczyc.

 

Najlepiej tę papke nałożyć na cedzak z malutkimi oczkami.

 

Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym kłaść małą ilość ziemniaków szybko uklepując, by były jak najcieńsze.

 

Smażyc na średnim ogniu ok 2-3 min na stronę, aż staną się przyrumienione. :)

 

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ponieważ ostatnio dbam o siebie i zmieniam nawyki żywieniowe zrobiłam placki ziemniaczane bez jaj i mąki.

Przesyłam przepis :)

 

Składniki:

6 średnich ziemniaków

 

pół łyżeczki czosnku granulowanego

 

pół łyżeczki papryki wędzonej

 

łyżeczkę cebuli granulowanej

 

szczypta pieprzu

 

szczypta soli

 

łyżeczka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki blendujemy wraz ze wszystkimi przyprawami.

 

Po zblendowaniu zostawiamy ową papkę na ok 15 minut żeby wodę zgromadzoną odsaczyc.

 

Najlepiej tę papke nałożyć na cedzak z malutkimi oczkami.

 

Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym kłaść małą ilość ziemniaków szybko uklepując, by były jak najcieńsze.

 

Smażyc na średnim ogniu ok 2-3 min na stronę, aż staną się przyrumienione. :)

 

Smacznego :)

 

Chętnie wypróbuję :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ponieważ ostatnio dbam o siebie i zmieniam nawyki żywieniowe zrobiłam placki ziemniaczane bez jaj i mąki.

Przesyłam przepis :)

 

Składniki:

6 średnich ziemniaków

 

pół łyżeczki czosnku granulowanego

 

pół łyżeczki papryki wędzonej

 

łyżeczkę cebuli granulowanej

 

szczypta pieprzu

 

szczypta soli

 

łyżeczka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki blendujemy wraz ze wszystkimi przyprawami.

 

Po zblendowaniu zostawiamy ową papkę na ok 15 minut żeby wodę zgromadzoną odsaczyc.

 

Najlepiej tę papke nałożyć na cedzak z malutkimi oczkami.

 

Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym kłaść małą ilość ziemniaków szybko uklepując, by były jak najcieńsze.

 

Smażyc na średnim ogniu ok 2-3 min na stronę, aż staną się przyrumienione. :)

 

Smacznego :)

Ciekawym tej "pół łyżeczki wędzonej papryki" z olejem kokosowyn :) ... "dbając o zdrowie" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ponieważ ostatnio dbam o siebie i zmieniam nawyki żywieniowe zrobiłam placki ziemniaczane bez jaj i mąki.

Przesyłam przepis :)

 

Składniki:

6 średnich ziemniaków

 

pół łyżeczki czosnku granulowanego

 

pół łyżeczki papryki wędzonej

 

łyżeczkę cebuli granulowanej

 

szczypta pieprzu

 

szczypta soli

 

łyżeczka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki blendujemy wraz ze wszystkimi przyprawami.

 

Po zblendowaniu zostawiamy ową papkę na ok 15 minut żeby wodę zgromadzoną odsaczyc.

 

Najlepiej tę papke nałożyć na cedzak z malutkimi oczkami.

 

Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym kłaść małą ilość ziemniaków szybko uklepując, by były jak najcieńsze.

 

Smażyc na średnim ogniu ok 2-3 min na stronę, aż staną się przyrumienione. :)

 

Smacznego :)

 

 

Witam.

 

Ale jazda bez trzymanki.Zabiłaś im ćwieka.:D

 

http://www.paprykawedzona.pl/photos/wedzona_papryka.jpg

 

387367

http://images.okazje.info.pl/p/delikatesy/2135/intenson-olej-kokosowy-extra-virgin-250ml.jpg

czemu się tu dziwić..... ja jej używam już 90 lat :yes::D:D:D.Litry z łyżeczkami mu się pomyliły.Przepis zajefajny. Zrobię na pewno.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...