marcuso86 07.03.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) WitamZamierzam w tym roku zacząć budować dom. Jak z żoną ustaliliśmy ma to być koniecznie parterówka 110-120m użytkowej + garaż na 1 lub 2 samochody + pom gosp. (mamy juz pare projektów upatrzonych).Po własnych doświadczeniach z domu moich rodziców i lekturze forum zdecydowany jestem na 100% podłogówki.Gazu w drodze nie ma wiec są 2 wyjscia1. Ekogroszek i budowa komina a nawet dwóch2. PC pow - woda + reku Strop planuje drewniany - a reku mysle ze sam zrobie - przy parterze z nieużytkowym poddaszem chyba nie bedzie cieżko. W przypadku PC - bedzie to zasilanie niskotemperaturowe około 37 stopni - czy w takim przypadku moge zawiesić po drabince (fajna sprawa do suszenia ręczników) w 2 łazienkach - czy takie drabinki bedą grzały na tak niskiej temp.?Co z garażem - bedzie włączony do budynku (dach koperta) - montować jakieś awaryjne źródło ciepła w przypadku niesamowitych mrozów czy raczej takiego czegoś sie nie robi? Namyślam sie nad tymi dwoma rozwiązaniami. Wiem ze wstyd ładować wegiel do nowego domu i nie chce tym wątkiem wywoływać kolejnej kłótni zwolenników PC kontra zwolenników Wegla.Chciałbym tylko wiedzieć co w przypadku podpiecia pod instalacje z PC drabinek - czy całkowicie z tego zrezygnować?W przypadku instalacji CO+CWU czy mój zaprzyjazniony hydraulik wykonuje mi normalnie instalacje a później firma sprzedająca pompe montuje PC? Edytowane 7 Marca 2016 przez marcuso86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka57 07.03.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Ja wybralam ogrzewanie elektryczne ! Oczywiscie dom musi byc odpowiednio zbudowany !Zycze naj * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.03.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Drabinka prze 33C u mnie działa przyjemnie i skutecznie, jeśli chodzi o suszenie ręczników.Mam też grzałkę w drabince - używana poza sezonem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.03.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Praktycznie taki sam dom pobudował mój brat .Grzeje go kominkiem z płaszczem wodnym , daje to możliwość uzyskania co.o +c.w.u. , jeśli decydujesz się na podłogówkę to na 100% musi być ona zasilana z bufora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.03.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Praktycznie taki sam dom pobudował mój brat . Grzeje go kominkiem z płaszczem wodnym , daje to możliwość uzyskania co.o +c.w.u. , jeśli decydujesz się na podłogówkę to na 100% musi być ona zasilana z bufora . proponujesz kotłownię w salonie? ja wolałbym ekogroszek niż takie pomysły. a z dwóch opcji przedstawionych przez autora to pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.03.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Tak, ja ze względu na ekologię i efektywność energetyczną wybrałbym oczywiście pompę ciepła, ale nie dla idei, tylko dlatego, że coraz więcej inwestorów przekonuje się do takich rozwiązań. Ale plus za to, że myślisz o tym już na etapie projektowania - dzięki temu Twoja instalacja będzie przemyślana, i oby odpowiednio zaprojektowana. Jeśli będziesz miał problem z doborem urządzeń, lub ewentualnie będziesz się wahał między wyborem odpowiedniego producenta - pytaj Postaram sie doradzić, lub naprowadzić na rzetelne źródła no czy też skierować do odpowiednich osób. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.03.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeśli garaż całkowicie cieplnie odizolowany od reszty domu to zostaw go bez ogrzewania. Pod warunkiem dostatecznej izolacji ścian, stropu i drzwi garażowych. Natomiast bez izolacji cieplnej od gruntu. Wspólny z domem wieniec, fundamenty i ściany, pewnie spowodują mostki termiczne do garażu. Jak zdecydujesz o ogrzewaniu garażu to kaloryfery z termostatem przeciw-zamarzaniu i termoizolacja podłogi. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Wiem ze wstyd ładować wegiel do nowego domu i nie chce tym wątkiem wywoływać kolejnej kłótni zwolenników PC kontra zwolenników Wegla. Chciałbym tylko wiedzieć co w przypadku podpiecia pod instalacje z PC drabinek - czy całkowicie z tego zrezygnować? W przypadku instalacji CO+CWU czy mój zaprzyjazniony hydraulik wykonuje mi normalnie instalacje a później firma sprzedająca pompe montuje PC? Decydując się na PC i WM z reku możesz spokojnie darować sobie drabinki w łazienkach. Dzięki wymuszonemu przepływowi powietrza wszystko schnie bez podgrzewania. Ew. dać później elektryczne drabinki z "tajmerem" na noc, jeśli stwierdzisz że ręczniki/gatki nie schną -- ale schną. Albo zwyczajnie wystawić drabinki na podłogówce, też trochę wspomogą proces schnięcia. Jeśli chodzi o "zabezpieczenie", to moja żona niewierna trzęsie się o ten element (jak każdy kto nie rozumie systemu grzewczego opartego na PC) i mam w planach zainstalować "w razie czego" malutki piecyk gazowy, przeznaczony do CWU (modulacja 4-7kW) zasilany z butli PB. Nie spodziewam się aby był kiedykolwiek użyty, no ale zdrowie psychiczne żony jest bezcenne. Edytowane 7 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 07.03.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Garaż w bryle budynku wiec nie bedzie odizolowany cieplnie od powierzchni użytkowej. Oczywiscie posadzka w garazu ocieplona strop i sciany tak jak w czesci użytkowej - zostawić go bez niczego, a jak z pomieszczeniem gospodarczym - chyba także bez niczego - bedzie tam zbiornik na CWU i PC?Kominek z płaszczem wodnym - to chyba bym brał pod uwage na ostatnim miejscu. Chce wywalić z domu syfiatą kotłownie a nie przenosić ją do salony w którym bede spędzał wiekszość czasu w domu.Choć przyznam że boje sie tej pompy ciepła i mam obawy co do kosztów jej eksploatacji a przedewszystkim że nie da rady w mocne mrozy typu -20. Wiem że takich dni jest pare w całym sezonie ale mimo to jakiś strach pozostaje czy to nie zamarznie i odmówi posłuszeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 07.03.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Garaż w bryle budynku wiec nie bedzie odizolowany cieplnie od powierzchni użytkowej. (...) Choć przyznam że boje sie tej pompy ciepła i mam obawy co do kosztów jej eksploatacji a przedewszystkim że nie da rady w mocne mrozy typu -20. Wiem że takich dni jest pare w całym sezonie ale mimo to jakiś strach pozostaje czy to nie zamarznie i odmówi posłuszeństwa. 1. No to będziesz sobie dom wychładzał od garażu i więcej bulił za ogrzewanie. Nie wiem po co? 2. W dobrze ocieplonym domu sama pompa powietrzna da radę przy 20-stopniowych mrozach. Spytaj forumowej Pusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 07.03.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 . Choć przyznam że boje sie tej pompy ciepła i mam obawy co do kosztów jej eksploatacji a przedewszystkim że nie da rady w mocne mrozy typu -20. Wiem że takich dni jest pare w całym sezonie ale mimo to jakiś strach pozostaje czy to nie zamarznie i odmówi posłuszeństwa. Dokup grzałki, większość producentów daje taką opcję do PC i po problemie. Grzanie grzałkami przez kilkadziesiąt godzin rocznie w taniej taryfie (0,3 zł/kWh) Cię nie zrujnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.03.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Garaż w bryle budynku wiec nie bedzie odizolowany cieplnie od powierzchni użytkowej. Oczywiscie posadzka w garazu ocieplona strop i sciany tak jak w czesci użytkowej - zostawić go bez niczego, a jak z pomieszczeniem gospodarczym - chyba także bez niczego - bedzie tam zbiornik na CWU i PC? Pomieszczenie gospodarcze gdzie stoi CWU i PC musi być choć troszkę dogrzewane. Jeśli będzie po całości izolowane z domem to nie będzie tam dużych strat. Czy garaż izolować od domu, to już kwestia czy chcesz tam mieć temp. powyżej zera, czy zwisa Ci jak będzie powiedzmy -5sC w największe mrozy. Ja mam podobnie wpisany garaż i z wyliczeń wyszło, że roczne straty na rzecz braku izolacji pomiędzy domem a garażem (garaż 40m2 dwustanowiskowy) to 1MWh -- czyli w przypadku grzania PC to 200-300 zł rok. Jak dla mnie akceptowalne koszty aby w garażu nie było lodówki i chyba zostawię bez izolacji. Aha, ja nie izoluję garażu od gleby skoro nie będzie ogrzewany a jedynie będzie łapać ciepło ze ściany. Kominek z płaszczem wodnym - to chyba bym brał pod uwage na ostatnim miejscu. Chce wywalić z domu syfiatą kotłownie a nie przenosić ją do salony w którym bede spędzał wiekszość czasu w domu. Tak trzymać. Choć przyznam że boje sie tej pompy ciepła i mam obawy co do kosztów jej eksploatacji a przedewszystkim że nie da rady w mocne mrozy typu -20. Wiem że takich dni jest pare w całym sezonie ale mimo to jakiś strach pozostaje czy to nie zamarznie i odmówi posłuszeństwa. Zrób koniecznie OZC, dobierz odpowiednio jednostkę. Przy okazji poznasz ile dom "zje" energii. Pomijam już, że większość daje grzałki jakby pompie brakowało ciepła w powietrzu w te nieliczne skrajnie chłodne dni. Jak się bardzo boisz, to zakup alkohol z biokominkiem -- to potrafi dawać z 3-4kW. Ja zresztą też będę mieć taką grzałkę na "wódkę". 1. No to będziesz sobie dom wychładzał od garażu i więcej bulił za ogrzewanie. Nie wiem po co? Na przykład aby słoiki nie popękały. Takie pasywne grzanie jest o tyle wygodne, że nie inwestuje się w samo ogrzewanie garażu, a jednak jest cieplej niż w zupełnie nieogrzewanym. Edytowane 7 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.03.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (...)wybrałbym oczywiście pompę ciepła, ale nie dla idei, tylko dlatego, że coraz więcej inwestorów przekonuje się do takich rozwiązań. Słaby powód.... Mnie g..zik obchodzi zdanie większości. A co jeśli "coraz więcej inwestorów" montowałoby gaz z butli? Zupełnie bezsensowna argumentacja. Ja wybrałem pompę ciepła z trzech powodów: -bezobsługowość!!! -najniższe koszty ogrzewania -chłodzenie pasywne za GROSZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.03.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (...) jeśli decydujesz się na podłogówkę to na 100% musi być ona zasilana z bufora . A to dlaczego??? Poza tym, kominek z płaszczem wodnym jako podstawowe ogrzewanie to ...hmm, bardzo specyficzne uwarunkowania muszą zaistnieć żeby zafundować sobie coś takiego. Zdecydowanie odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 08.03.2016 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 A to dlaczego??? Poza tym, kominek z płaszczem wodnym jako podstawowe ogrzewanie to ...hmm, bardzo specyficzne uwarunkowania muszą zaistnieć żeby zafundować sobie coś takiego. Z zaznaczeniem, że kominek z płaszczem nie może być podstawowym źródłem ogrzewania w domu. No, chyba że jest w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 08.03.2016 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Nie no panowie żadnego kominka. Nawet takiego żeby przepalić 2 razy do roku do klimatu - co sie mojej żonie marzy. Ja nie bede robił syfu w salonie a wiem ile z tego jest. Pozatym jeśli ide w PC i WM to oszczedzam na kominie. A jeśli chciałbym kominek to musze chociaz jeden wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.03.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Słaby powód.... Mnie g..zik obchodzi zdanie większości. A co jeśli "coraz więcej inwestorów" montowałoby gaz z butli? Zupełnie bezsensowna argumentacja. Ja wybrałem pompę ciepła z trzech powodów: -bezobsługowość!!! -najniższe koszty ogrzewania -chłodzenie pasywne za GROSZE. Oczywiście, za pompą ciepła jest bardzo dużo argumentów. Jak inwestor będzie chciał konkretne informacje - chętnie udzielę informacji. Co do popularności pomp ciepła - łatwiej jest się zdecydować na taką inwestycję jak można na własne oczy zobaczyć, czy i jak to działa i że ktoś kto to ma chwali sobie takie rozwiązanie Dobrze, że wymieniłeś kwestię chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 08.03.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Garaż w bryle budynku wiec nie bedzie odizolowany cieplnie od powierzchni użytkowej. Oczywiscie posadzka w garazu ocieplona strop i sciany tak jak w czesci użytkowej - zostawić go bez niczego, a jak z pomieszczeniem gospodarczym - chyba także bez niczego - bedzie tam zbiornik na CWU i PC? Kominek z płaszczem wodnym - to chyba bym brał pod uwage na ostatnim miejscu. Chce wywalić z domu syfiatą kotłownie a nie przenosić ją do salony w którym bede spędzał wiekszość czasu w domu. Choć przyznam że boje sie tej pompy ciepła i mam obawy co do kosztów jej eksploatacji a przedewszystkim że nie da rady w mocne mrozy typu -20. Wiem że takich dni jest pare w całym sezonie ale mimo to jakiś strach pozostaje czy to nie zamarznie i odmówi posłuszeństwa. Ja mam garaż i kotłownię (30m2) nieodizolowane od domu, ogrzewane dwoma grzejnikami 120cm i 80cm i zasilane z pompy ciepła, więc temp rzędu max 35st. Najniższa temp w garażu, przy -20st to +15st, a w kotłowni +18st (kotłownia ma lepszą izolację). Nie wiem na ile rujnuje to mój budżet;), ale całkowite koszty ogrzewania masz na dole w mojej stopce. Pompę ciepła powietrzną mam trzeci sezon, temperatury na zewnątrz były już w granicach -20st i nic złego się nie dzieje - wręcz przeciwnie wszystko pracuje elegancko i jestem bardzo zadowolony. W domu utrzymuję +23st i niczego się nie dotykam:) Wcześniej przez 3 lata miałem ekogroszek w tym domu, wiec porównanie mam i nigdy więcej żadnego innego niż pompa źródła bym nie wybrał. Także nie masz się czego bać, technologia jest sprawdzona i działa:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.03.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Witam 1. Ekogroszek i budowa komina a nawet dwóch 2. PC pow - woda + reku Z powyższych wypierdziel pierwszą pozycję nawet z głowy bo jest najdroższa i w żaden sposób nie zasadna ekonomicznie,za to dołóż ogrzewanie prądem jako najtańsze inwestycyjnie. Następnie wykonaj sobie OZC i na podstawie zużycia energii jakie dostaniesz z wyliczeń i na podstawie kosztów inwestycji i eksploatacji decyduj czy pompa czy prąd. W przypadku PC - bedzie to zasilanie niskotemperaturowe około 37 stopni - czy w takim przypadku moge zawiesić po drabince (fajna sprawa do suszenia ręczników) w 2 łazienkach - czy takie drabinki bedą grzały na tak niskiej temp.? Nie mam drabinek w łazience ale gdybym miał dałbym je z grzałką. Co z garażem - bedzie włączony do budynku (dach koperta) - montować jakieś awaryjne źródło ciepła w przypadku niesamowitych mrozów czy raczej takiego czegoś sie nie robi? Mam garaż w bryle,odizolowany od domu,w przypadku niesamowitych mrozów było tam zimno,tylko tyle. Nie ma sensu ogrzewać garażu bo ani tam nie mieszkasz ani nie pracujesz. Wiem ze wstyd ładować wegiel do nowego domu i nie chce tym wątkiem wywoływać kolejnej kłótni zwolenników PC kontra zwolenników Wegla. Czy wstyd ? Tak bym tego nie nazwał,po prostu węgiel nie kalkuluje się w nowych domach,zwłaszcza w takim małych. W przypadku instalacji CO+CWU czy mój zaprzyjazniony hydraulik wykonuje mi normalnie instalacje a później firma sprzedająca pompe montuje PC? Dokładnie tak. Edytowane 8 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (...)Dobrze, że wymieniłeś kwestię chłodzenia Dobrze, że nie w VIESSMANNOWEJ CENIE Sam to ogarnę SKUTECZNIEJ I TANIEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts