Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A to dlaczego???

Poza tym, kominek z płaszczem wodnym jako podstawowe ogrzewanie to ...hmm, bardzo specyficzne uwarunkowania muszą zaistnieć żeby zafundować sobie coś takiego. Zdecydowanie odradzam.

Mogę pokazać 2 domy , mojego ojca i brata , które są tak ogrzewane .

Ze względu na koszty POLECAM !

Szczególnie polecam do nowych dobrze ocieplonych domów , grzejesz BUFOR jak akumulator, potem stopniowo przesyłasz ciepło tam gdzie potrzebujesz i ile dokładnie w tym momencie jest straty ciepła.

schemat_solar+wkład-4-a.jpg

Tak trzymać. :cool:

i Jak się bardzo boisz, to zakup alkohol z biokominkiem -- to potrafi dawać z 3-4kW. ;) Ja zresztą też będę mieć taką grzałkę na "wódkę". ;)

.

Najgorszy zamiennik kominka...

Spalanie alkoholu wylanego na blachę ...

SPALINY pięknie wypełniają kubaturę pomieszczenia......

Szczególnie "mądre" rozwiązanie dla małych sypialni w blokach bez wentylacji lub nowoczesnych domów z wentylacją mechaniczną / rekuperacją ...

Najgorszy zamiennik kominka...

Spalanie alkoholu wylanego na blachę ...

SPALINY pięknie wypełniają kubaturę pomieszczenia......

Te spaliny to CO2, "produkowany" także przez ludzi w wyniku oddychania vel spalania tlenu. Oraz H2O "produkowane" dla odmiany też przez ludzi. I "spaliny" nie wypełniają pomieszczenia, bo jest wentylacja do tego aby nie wypełniały. I oczywiście, że trzeba to uwzględnić, bo wszystko jest dla ludzi trzeba tylko należycie używać. Ale biokominek kosztuje 300-1000 zł czyli 10-20x mniej niż kominek z płaszczem, kominem i buforem jak tutaj próbujesz upchnąć. Ponadto to tylko dodatek a nie JEDYNE źródło ciepła które będzie kotłowane codziennie jak klasyczny kominek jako jedyne źródło ciepła.

PS Jak się otwiera klasyczny kominek żeby dowalić paliwa do jedynego słusznego źródła ciepła w domu, to pewnie fiołkami z niego pachnie...

Szczególnie "mądre" rozwiązanie dla małych sypialni w blokach bez wentylacji lub nowoczesnych domów z wentylacją mechaniczną / rekuperacją ...

Akurat do WM i rekuperacji to się wręcz idealnie nadaje, a tym bardziej do nowoczesnych domów, które kominów nie posiadają. Klasyczne kominki do ogrzewania (a nawet dla "klimatu") to przeżytek -- coraz więcej ludzi to rozumie i rezygnuje z tego elementu -- bo zwyczajnie szkoda na to pieniędzy i zdrowia, szczególnie jako jedynego źródła.

Edytowane przez Myjk

Mogę pokazać 2 domy , mojego ojca i brata , które są tak ogrzewane .

Ze względu na koszty POLECAM !

ile kW daje to przez szybę? trzeba palić codziennie żeby mieć ciepłą wodę? ile to kosztuje z kominem?

dodam, że u mnie w grudniu średnie obciążenie domu to 700W, sporadycznie ponad 1kW się zdarzało (wg pomiarów). w okresach przejściowych obciążenie jeszcze niższe.

ile kW daje to przez szybę? trzeba palić codziennie żeby mieć ciepłą wodę? ile to kosztuje z kominem?

dodam, że u mnie w grudniu średnie obciążenie domu to 700W, sporadycznie ponad 1kW się zdarzało (wg pomiarów). w okresach przejściowych obciążenie jeszcze niższe.

Też na początku projektowania mojego domku, byłem napalony jak szczerbaty na suchary, na kominek z płaszczem wodnym i buforem, ale po zasięgnięciu informacji o emisji połowy ciepła przez szybę kominka, przegrzania tym samym salonu/kotłowni zrezygnowałem z tego rozwiązania. Został bufor z grzałkami elektrycznymi. Natomiast nie wyleczyłem się jeszcze całkowicie z umieszczenia w salonie pieca kaflowego, z masą akumulacyjną i paleniskiem za szybą.

Pozdrawiam

Cezary

• 5 years później...
  • 3 weeks później...
coraz częściej ludzie chcą wracać do kominków ze względu na koszty chyba najbardziej

ale to wydajny sposób ogrzewania z tego co mi wiadomo od lat jest na topie nie jak nowoczesne trendy co chwila nowe

Na jakiej podstawie takie stwierdzenie?, z mojej praktyki wynika calkiem odwrotny trend, a mam rocznie do czynienia z okołem tysiacem zapytan, porad, obliczen ozc, projektów instalacji ogrzewania podłogowego, charakterystyk energetycznych. Nawet czytając to forum nie mzna zauważyc takiego wrozstu zainteresowania kominkami.

Zauwazalny jest za to wzrost ilosci postów na ten temat ze strony spamerów. Kominki na topie??? Jezeli to spam to niezbyt wyszukany.