Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacja i hydroizalacaja fundamentów - jak to zrobic

kliminho

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moim tez - ochrona mechaniczna przed ewentualnymi wlasnie kamieniami etc.

ale powiedz komus zeby nie dawal folii kubelkowej :) to przeciez jestes pierwszy do odstrzalu albo maja Cie natychmiast za fachofca...

ludzie kochaja folie kubelkowa, kochaja tez tynki silikonowe...

pozwolmy im kochac :)

laczenie na zakladke, niczym nie mocowac. zasypac po prostu. i niczym nie wykanczac, odciac na poziomie gruntu i tyle :)

przyjmij niestety ten fakt - folia kubelkowa jest zabezpieczeniem mechanicznym przed uszkodzeniem termoizolacji , niczym wiecej, nie stanowi ochrony przeciwwilgociowej, przeciowwodnej...

klejenie jej, wymyslne laczenia, listewki zakanczajace, otwierajace itd... i tak to o dupe za przeproszeniem potluc bo jak np od strony lawy zapewnisz jej szczelnosc? nie da sie po prostu....

spece od marketingu dwoja sie i troja w znalezieniu cudownych wlasciwosci folii kubelkowej. a ona po prostu jest zabezpieczeniem mechanicznym termoizolacji, i czego by nie robic, tylko taka funkcje pelnila i bedzie pelnic :)

potraktowac xps tarka do styropianu zeby go uszorstnic i zerwac ta bardzo gladka strukture, wykonac warstwe zbrojaca:

1 - w wersji ekonomicznej z kleju cementowego do siatki z siatka

2 - z szlamu uszczelniajacego typu aquafin 2k

3 - z kleju typu Carbonit lub CarbonSpahtell

zeby uniknac tego:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246798-Elewacja-zaci%C4%85ga-od-bruku

w zaleznosci od tego co bedzie na cokole:

1 - plytka/kamien - kolkowac powyzej miejsca gdzie konczy sie hydroizolacja przez siatke

2 - mozaika - gruntowac i klasc

3 - przy kleju carbon polozyc tynk carbon

no to trudno: musisz przebic hydroizolacje, mozliwie najwyzej jak sie da. ale bez przesady: 10cm od gory.

Kolkuj przez siatke (przebijasz ja)

warstwa zbrojaca zrobiona "na ostro" czyli nie gladzisz jej jakos super - to zwieksza przyczepnosc kleju.

stosuj dobry klej

np taki:

http://astrobud.pl/pl/p/Kerakoll-H40-NoLimits-szary-25kg/114

lub w odmianie bialej.

Jezeli robisz warstwe zbrojaca szlamem: w kerakollu jest produkt o nazwie:

Kerakoll AquaStop 2k - dwuskladnikowy, 32kg kosztuje ok 280zl brutto za komplet. zuzycie przy zatapianiu siatki w tym wypadku wyjdzie okolo 3,2kg/m2

moim tez - ochrona mechaniczna przed ewentualnymi wlasnie kamieniami etc.

ale powiedz komus zeby nie dawal folii kubelkowej :) to przeciez jestes pierwszy do odstrzalu albo maja Cie natychmiast za fachofca...

ludzie kochaja folie kubelkowa, kochaja tez tynki silikonowe...

pozwolmy im kochac :)

Kochanie kochaniem, ale mi wystarczylo 3min rozmowy z wykonawca i 2 argumenty, pierwszy podalem, ze wyrastaja krzaki, ktore mi poszedl i pokazal u rzeczonego sasiada a drugi ze woda podchodzi pod folie i juz stamtad nie wychodzi, gnije. Uwazam ze Ty jako fachowiec i forumowy autorytet powinienies uswiadamiac wielce zakochanych bo ten durny wynalazek tylko szkodzi

Kochanie kochaniem, ale mi wystarczylo 3min rozmowy z wykonawca i 2 argumenty, pierwszy podalem, ze wyrastaja krzaki, ktore mi poszedl i pokazal u rzeczonego sasiada a drugi ze woda podchodzi pod folie i juz stamtad nie wychodzi, gnije. Uwazam ze Ty jako fachowiec i forumowy autorytet powinienies uswiadamiac wielce zakochanych bo ten durny wynalazek tylko szkodzi

no dzieki za uznanie, ale...nie wygrasz... nie ma szans

Ludzie stosowali, stosuja i beda stosowac kubelkowa przescigajac sie w listewkach, laczeniach, itd...

tak samo z tynkiem silikonowym

tak samo z eps na fundament , eps w systemach tarasowych...

tak samo z dysperbitem

tak samo z tarasami i balkonami

tak samo z mieszaniem farby z gruntem

pewne rzeczy na tyle sie zakorzenily na naszym rynku, ze nie ma szans na wyplenienie tego. a pozniej jest marudzenie i narzekanie. Po fakcie.

To Panowie powiedzcie mi jak mam zrobic zeby bylo to na kilka lat a nie na dwa

BE 901

BM92 (2warstwy)

klej do xps w piance

XPS

zasypac bez kamieni :)

powyzej poziomu grintu:

przetarowac xps, zazbroic w szlamie uszczelniajacym siatke:

MD28 + siatka

zakolkowac przez siatke 10cm od gory dobrymi kolkami

Kleic dobrym klejem klasy C2TES1

Edytowane przez fighter1983

Folia kubełkowa, kubełkami do zewnątrz.

A te kleje w piance do xps od Tytana (szara pianka)), to nie trzymają za specjalnie na bm92.

Mam. XPS zawsze odpadnie. Nie trzyma na styku z botazitem.

Tylko na czas do zasypania.

Później i tak nie musi trzymać.

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam

Jestem w trakcie budowy domu, jestem dugim wlascicielem. Planuje ocieplic fundamenty. Na ten moment posmarowane sa jakims czarnym mazidłem. Fundament oddzielony jest od scianki fundamentowej papa. Fundament ma ok 1m w ziemi, wystaje ponad poziom gruntu 50cm. Chce je odkopac (nie wszytskie na raz) do law, oczyscic, przykleic styrodur, zamocowac folie kubelkowa i zasypac. Pytanie...warstwa izolacyjna ile ma wystawc ponad poziom gruntu? Jak mocowac folie kubelkowa? Jak polaczyc izolacje pionowa z pozioma?

Folia kubełkowa nie jest izolacją...to chyba w ustawie trzeba wprowadzić.

Najważniejsza jest izolacja na poziomie parteru nie ta w ziemi.

Przykładasz styrodur do ściany , kubełkowa kubełkami do styroduru a nie odwrotnie (parowanie). Mechanicznie mocujrsz ponad gruntem, okładzina..

.i idziesz na piwo...cała filizofia.

Kubełki muały sens przy styropianach powierzchniowo utwardzanych.