KotKapiszon 12.03.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Fighter zaleca folię. Chyba wolę się go posłuchać Ale sam już nie wiem bo każdy tu mówi inaczej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.03.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 nic... zasypac , w miare mozliwosci odrzucic kamienie Czytaj ze zrozumieniem, cytuje fightera na pytanie co dawac zamiast folii o ktorej dwa posty wczesniej napisal zeby nie dawaac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.03.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Czytaj ze zrozumieniem, cytuje fightera na pytanie co dawac zamiast folii o ktorej dwa posty wczesniej napisal zeby nie dawaac Ja w swojej praktyce od ładnych kilku lat "walczę" o to aby folii nie dawać bo sens zerowy, jak narazie przegrywam kilkadziesiąt do zera. Ludzi nie przekonasz do tego , Ale jak coś to kubełki do wewnątrz :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.03.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Fighter zaleca folię. Chyba wolę się go posłuchać Ale sam już nie wiem bo każdy tu mówi inaczej!!! nie dawaj jezeli udalo sie Ciebie przekonac to nie dawaj to powaznie jest strata kasy, czasu. Niestety ja z folia kubelkowa bezskutecznie walcze od 6 lat i nic... wszyscy ta folie daja, a ona powaznie daje niewiele. Zasyp po prostu xps-a przy zasypywaniu zwroc uwage zeby nie bylo tam syfu typu kamienie, jakies kawalki drewna, butelek, gruzu - generalnie twardych ostrych przedmiotow, bo to przy zageszczaniu sie gruntu moze mechanicznie uszkodzic warstwe xps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.03.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Dla jasności.U siebie dałem folię kubełkami do zewnątrz. Było to 4,5 roku temu.Nie kołkowałem. Folia na goły xps.Jedynie co zaobserwowałem, to że ziemia w trakcie zasypywania ściągała folię w dół.XPS pod ziemią bez siatki i kleju.Ściana piwnicy otynkowana z zewnątrz od ręki, pomalowana podkładem + 2x bm92.W tamtym okresie musiałem botazit zamawiać na internecie. Nikt w pobliżu nie sprowadzał tak drogiego bituminu.Teraz jest łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.03.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 nie dawaj jezeli udalo sie Ciebie przekonac to nie dawaj to powaznie jest strata kasy, czasu. Niestety ja z folia kubelkowa bezskutecznie walcze od 6 lat i nic... wszyscy ta folie daja, a ona powaznie daje niewiele. Zasyp po prostu xps-a przy zasypywaniu zwroc uwage zeby nie bylo tam syfu typu kamienie, jakies kawalki drewna, butelek, gruzu - generalnie twardych ostrych przedmiotow, bo to przy zageszczaniu sie gruntu moze mechanicznie uszkodzic warstwe xps Ale taka prawda ze nawet jak ci butelka czy kamien przerysuje xps to nic sie nie stanie, fundamentow nie zasypuje sie odpsdem z kamieniolomow zeby mialo zdewastowa xps. Co do kleju i siatki, ja dalem do samego dolu ti do lawy, ale mam zrobiony drenaz tez do samego dolu, jak ostatnio rozwalalem xps zeby rure do garazu puscic to klej suchy i pod xps tez sucho takze fundament jest suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliminho 13.03.2016 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Panowie, teraz to ja juz nie wiem...czy mam izolowac ponizej gruntu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barrakuda 24.03.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) BE 901 BM92 (2warstwy) klej do xps w piance XPS zasypac bez kamieni powyzej poziomu grintu: przetarowac xps, zazbroic w szlamie uszczelniajacym siatke: MD28 + siatka zakolkowac przez siatke 10cm od gory dobrymi kolkami Kleic dobrym klejem klasy C2TES1 Fighter, mam ławy zagruntowane i pomalowane x2 dysperbitem. Czy jako trzecią warstwę mogę użyć tego Botazitu BM 92? Jeśli chodzi o zabezpieczenie ław, to wystarczy tyle? O folii kubełkowej myślałam jedynie pod kątem zabezpieczenia mechanicznego - budowa jest praktycznie na działce leśnej, wszędzie dookoła domu pełno korzeni.... Dom będzie niepodpiwniczony, ściany fundamentowe lane, grunt przepuszczalny. Edytowane 24 Marca 2016 przez barrakuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 10.04.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Co sądzicie o styrodurze Ursa xps ? Niedawno takowy zakupiłem o grubości 10cm i zamierzam zasypać go bez foli kubełkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.04.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Co sądzicie o styrodurze Ursa xps ? Niedawno takowy zakupiłem o grubości 10cm i zamierzam zasypać go bez foli kubełkowej. Folia kubełkowa to strata pieniędzy. Wystarczy dać na sucho czarną budowlaną.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.04.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Folia kubełkowa to podstawowa sprawa.1.izoluje od wody (dana w podwójnej warstwie spełnia wymogi izolacji ciężkiej według EN 9025)2.jest szkodliwa dla gryzonii3. Wydziela tetoxyhydrotiamine nieszkodluwą dla ludzi ale toksyczną dla rośli i przez to korzenie w nią nie wrastają.4. Ma kolir uspokajający (ostatnie badania National Uniwersity of Zimbabwe to potwierdziły)5.no i napędza gospodarkę dzięki swoim unikatowym właściwościom. Te kubełki podobno jako foremki do lodu są idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts