Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacja i hydroizalacaja fundamentów - jak to zrobic

kliminho

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytaj ze zrozumieniem, cytuje fightera na pytanie co dawac zamiast folii o ktorej dwa posty wczesniej napisal zeby nie dawaac

Ja w swojej praktyce od ładnych kilku lat "walczę" o to aby folii nie dawać bo sens zerowy, jak narazie przegrywam kilkadziesiąt do zera.

Ludzi nie przekonasz do tego ,

Ale jak coś to kubełki do wewnątrz :) :).

Fighter zaleca folię.

Chyba wolę się go posłuchać :-)

Ale sam już nie wiem bo każdy tu mówi inaczej!!! :bash:

nie dawaj :) jezeli udalo sie Ciebie przekonac to nie dawaj :)

to powaznie jest strata kasy, czasu.

Niestety ja z folia kubelkowa bezskutecznie walcze od 6 lat :) i nic... wszyscy ta folie daja, a ona powaznie daje niewiele.

Zasyp po prostu xps-a przy zasypywaniu zwroc uwage zeby nie bylo tam syfu typu kamienie, jakies kawalki drewna, butelek, gruzu - generalnie twardych ostrych przedmiotow, bo to przy zageszczaniu sie gruntu moze mechanicznie uszkodzic warstwe xps

Dla jasności.

U siebie dałem folię kubełkami do zewnątrz. Było to 4,5 roku temu.

Nie kołkowałem. Folia na goły xps.

Jedynie co zaobserwowałem, to że ziemia w trakcie zasypywania ściągała folię w dół.

XPS pod ziemią bez siatki i kleju.

Ściana piwnicy otynkowana z zewnątrz od ręki, pomalowana podkładem + 2x bm92.

W tamtym okresie musiałem botazit zamawiać na internecie. Nikt w pobliżu nie sprowadzał tak drogiego bituminu.

Teraz jest łatwiej.

nie dawaj :) jezeli udalo sie Ciebie przekonac to nie dawaj :)

to powaznie jest strata kasy, czasu.

Niestety ja z folia kubelkowa bezskutecznie walcze od 6 lat :) i nic... wszyscy ta folie daja, a ona powaznie daje niewiele.

Zasyp po prostu xps-a przy zasypywaniu zwroc uwage zeby nie bylo tam syfu typu kamienie, jakies kawalki drewna, butelek, gruzu - generalnie twardych ostrych przedmiotow, bo to przy zageszczaniu sie gruntu moze mechanicznie uszkodzic warstwe xps

Ale taka prawda ze nawet jak ci butelka czy kamien przerysuje xps to nic sie nie stanie, fundamentow nie zasypuje sie odpsdem z kamieniolomow zeby mialo zdewastowa xps.

Co do kleju i siatki, ja dalem do samego dolu ti do lawy, ale mam zrobiony drenaz tez do samego dolu, jak ostatnio rozwalalem xps zeby rure do garazu puscic to klej suchy i pod xps tez sucho takze fundament jest suchy.

• 2 weeks później...
BE 901

BM92 (2warstwy)

klej do xps w piance

XPS

zasypac bez kamieni :)

powyzej poziomu grintu:

przetarowac xps, zazbroic w szlamie uszczelniajacym siatke:

MD28 + siatka

zakolkowac przez siatke 10cm od gory dobrymi kolkami

Kleic dobrym klejem klasy C2TES1

Fighter, mam ławy zagruntowane i pomalowane x2 dysperbitem. Czy jako trzecią warstwę mogę użyć tego Botazitu BM 92? Jeśli chodzi o zabezpieczenie ław, to wystarczy tyle? O folii kubełkowej myślałam jedynie pod kątem zabezpieczenia mechanicznego - budowa jest praktycznie na działce leśnej, wszędzie dookoła domu pełno korzeni....

Dom będzie niepodpiwniczony, ściany fundamentowe lane, grunt przepuszczalny.

Edytowane przez barrakuda

• 3 weeks później...

Folia kubełkowa to podstawowa sprawa.

1.izoluje od wody (dana w podwójnej warstwie spełnia wymogi izolacji ciężkiej według EN 9025)

2.jest szkodliwa dla gryzonii

3. Wydziela tetoxyhydrotiamine nieszkodluwą dla ludzi ale toksyczną dla rośli i przez to korzenie w nią nie wrastają.

4. Ma kolir uspokajający (ostatnie badania National Uniwersity of Zimbabwe to potwierdziły)

5.no i napędza gospodarkę dzięki swoim unikatowym właściwościom.

Te kubełki podobno jako foremki do lodu są idealne