nowy sącz 05.02.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A czy znajdę na forum "ranking" kotłów, coś jak rankingi samochodów tj. bezawaryjność, łatwość obsługi, sprawność czy cena. Na wielu stronach internetowych kolejność wg popularności kupowanych podobno wygląda tak : viessmann, vaillant, junkers, ulrich, buderus, de dietrich, saunier duval... A jak to jest z piecami jeżeli chodzi o rodzaj? czy jednofunkcyjny to do małych domków a dwufunkcyjny do dużych ?słyszałem taką opinię, że jeżeli chcę c.o + c.w.u to muszę kupić piec dwufunkcyjny. Może mi to ktoś to zagadnienie przybliżyć? Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 05.02.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A czy znajdę na forum "ranking" kotłów, coś jak rankingi samochodów tj. bezawaryjność, łatwość obsługi, sprawność czy cena. Na wielu stronach internetowych kolejność wg popularności kupowanych podobno wygląda tak : viessmann, vaillant, junkers, ulrich, buderus, de dietrich, saunier duval... A jak to jest z piecami jeżeli chodzi o rodzaj? czy jednofunkcyjny to do małych domków a dwufunkcyjny do dużych ?słyszałem taką opinię, że jeżeli chcę c.o + c.w.u to muszę kupić piec dwufunkcyjny. Może mi to ktoś to zagadnienie przybliżyć? Pozdrawiam Marek. Coś poplątałeś. Zarówno jedno jak i dwufunkcyjne mogą służyć do ogrzewania małych i dużych domów. Obydwa także służą do do ogrzewania CO i do CWU. Różnica taka, że jednofunkcyjny ma dodatkowy zbiornik CWU, co czyni korzystanie z ciepłej wody bardzo komfortowym, z kranów leci woda o jednakowej, stabilnej temperaturze. Dwufunkcyjny ogrzewa CWU przepływowo, temperatura wody jest często mało stabilna. Nie patrz na strony popularności marek, często to tylko odzwierciedlenie reklam producentów. Przede wszystkim znajdź serwisantów marki w okolicy, zakup kotła z serwisantem odległym o 200km to pomyłka. Popularność marki nie ma często związku z jakością i ceną. Często tanie marki jak Immergas czy Junkers oferują podobną jakość jak 2-3 razy droższe kotły. Nie warto płacić więcej za firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy sącz 05.02.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Czy na tym forum jest ktoś z okolic Nowego Sącza, ktoś kto ostatnio "przerabiał" temat pieców i może mi podpowiedzieć jak to u nas w byłym mieście wojewódzkim jest z serwisantami? W które marki iść a które omijać właśnie ze względu na serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartm71 11.02.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Witam również stoję przed wyborem kotła będzie to kondensat jednofunjcyjny zasobnik biwar 150l, 105mkw do ogrzania 100% podłoga. Na oku ma immergas vitrix 12 z super car lub buderus gb072 plus rc300. Serwis jest w prominiu 20 km zarówno tej i tej marki. Buderus chyba ma lepsza auto (zależy mi na dobrym sterowaniu i pogodowce). Jak jest z użytkowaniem cenami serwisów oraz awaryjnoscia.? A moze ktos poleca coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.02.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam, Przy wyborze producenta kotła kondensacyjnego należy mieć na uwadze jego renomę oraz sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani instalatorzy marki Buderus gwarantują montaż kotła, przeprowadzenie pierwszego uruchomienia oraz w przyszłości pomagają przy wykonaniu okresowych przeglądów technicznych oraz ewentualnych napraw po okresie gwarancyjnym. Wszystkie czynności serwisowe wykonywane są do 24 godzin od zgłoszenia. Ceny usług ustalane są indywidualnie przez autoryzowanych serwisantów. Wysokość opłat nie jest stała i zależy od rejonu, w którym znajduje się budynek. Służę pomocą w przypadku dalszych pytań. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 17.02.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 W czy kotly Buderus sa lepsze/gorsze od De Dietrich?Wybralem tzn zaproponowano mi taki kociol z zasobnikiem 150L.http://dedietrich.pl/wp-content/uploads/2016/09/Dane-techniczne-Innovens-MCA...-BS-100.pdf Dom 270m2 podlogowka wszedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 18.02.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Czyli ten serwis w niczym nie różni się od innych renomowanych firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 18.02.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 ten link de dietriich - niezbyt współczesne parametry modulacji (zbyt wysoka moc minimalna) I cena przynajmniej dwukrotnie zawyżona jeśli nie trzykrotnie w stosunku do tego co ten zestaw oferuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 19.02.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dziekuje za odpowiedz. A jakie to sa wspolczesne parametry modulacji. Mysle ze kociol bedzie pracowal na ok 7-9kW a czy max ma do 15 czy 25 jakie to mam znaczenie cena?? To jakie kotly maja modulacje od niskiej do 25kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.02.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dziekuje za odpowiedz. A jakie to sa wspolczesne parametry modulacji. Mysle ze kociol bedzie pracowal na ok 7-9kW a czy max ma do 15 czy 25 jakie to mam znaczenie cena?? To jakie kotly maja modulacje od niskiej do 25kW? Witam ! Modulacja kotłów pozwala dopasować ich pracę do aktualnego zapotrzebowania energetycznego budynku. Moc maksymalna jest natomiast ważna przy trybie pracy CWU, wtedy duża moc pozwoli w stosunkowo krótkim czasie szybko ogrzać wymaganą ilość potrzebnej wody. Dla przykładu gazowy kompaktowy kocioł kondensacyjny marki Viessmann Vitodens 222-W z wbudowanym zasobnikiem ładowanym warstwowo posiada zakres modulacji od 1,8 do nawet 35 kW. Więcej informacji oraz parametrów technicznych na temat tego kotła możesz znaleźć TUTAJ. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 20.02.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Mam pytanie, czy są inne kotły godne polecenia(innych firm), które modulują moc jak VIESSMANN 1,8 do 35kW. Czy jak potrzebuję 35kW? Jak jest różnica pomiędzy piecami VITODENS 200W 35kW vs VITODENS 200W 26kW. Wiem że ten drugi moduluje moc od 2,6 do 26 a pierwszy 1,8 do 35 jakie to ma wpływ na użytkowanie kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Pewnie nawet 14 kW nie będziesz potrzebował... Edytowane 20 Lutego 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 20.02.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Panowie a jak policzyc jaki piec bede potrzebowal tzn o jakiej mocy. Jak robilem to ze wzor wyszlo 27kW.Teraz tak 3 hydraulikow mowinze piec o modulacji do 25kw wystarczy tylko jeden mowi ze spokojnie wolf 14kw da rade. Hmm jak to policzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 A z jakiego wzoru korzystałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 20.02.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Nie pamietam. Ale kubatura razy wspolczynnik byly 4 do wyboru dom nowy stary odnowiony itp. Mam zapisane w kalendarzu.jutro podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 02.03.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Dziekuje za odpowiedz. A jakie to sa wspolczesne parametry modulacji. Mysle ze kociol bedzie pracowal na ok 7-9kW a czy max ma do 15 czy 25 jakie to mam znaczenie cena?? To jakie kotly maja modulacje od niskiej do 25kW? Witam, Nawiązując do tematu modulacji pracy kotła kondensacyjnego, jeden z najnowszych kotłów w naszej ofercie GB192i-15 posiada modulację pracy palnika w zakresie 2,5-18 kW. Natomiast kotły Logamax plus GB062V2 posiadają modulację mocy kotła 1:8, która pozwala na efektywna i oszczędną pracę zarówno w niewielkich mieszkaniach, jak i w domach. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 02.03.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Witam, Czym te kotly sie roznia gb192i od gb062v2??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 11.07.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca kondensacyjnego? Jakie funkcjonalności? 1. zakres modulacji2. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.07.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 (edytowane) Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca kondensacyjnego? Jakie funkcjonalności? 1. zakres modulacji 2. ??? Witam! 1 - Palnik modulowany dopasowuje ilość wytwarzanego ciepła zgodnie z zapotrzebowaniem budynku. Na przykład, kocioł Vitodens 200-W o mocy 1,9-19 kW, wyposażony w palnik MatriX, w zakresie mocy od 1,9 do 19 kW płynnie dopasowuje ilość wytwarzanego ciepła (jest to tzw. zakres modulacji palnika). Kocioł może pracować z mocą np. 4 kW, 6 kW, 10 kW itd., aż do 19 kW, w zależności od potrzeb.Dopasowanie mocy grzewczej kotła do zmieniającego się zapotrzebowania na ciepło budynku pozwala obniżyć koszty ogrzewania. Im palnik kotła ma większy zakres modulacji, tym w szerszym zakresie kocioł będzie płynnie regulował swoją moc grzewczą, skutkiem czego będzie załączał się rzadziej co również wpływa na obniżenie zużycia paliwa. 2. Typowy kocioł kondensacyjny nie sprawdza jakości gazu. Jeśli się ona zmienia zużywają więcej paliwa, za które trzeba zapłacić. Już dzisiaj do gazu ziemnego dodawany jest biogaz i należy spodziewać się, że w niedalekiej przyszłości będzie to coraz powszechniejsze. Ze zmianą jakości paliwa obniża się sprawność kotła i wzrasta emisja zanieczyszczeń. Układ Lambda Pro Control stosowany w kotłach Vitodens stale kontroluje i reguluje proces spalania w zależności od jakości gazu, zmian jego ciśnienia, zmian oporu przepływu powietrza zasysanego do kotła oraz po stronie wyrzutu spalin. 3. Najlepszym materiałem do budowy kotłów kondensacyjnych jest stal szlachetna – nierdzewna. Jest trwała, nie koroduje a jednocześnie, w odróżnieniu od stopu aluminiowo-krzemowego, nie zarasta solami. 4. Zadbaj o regulację kotła i o jego wygodne sterowanie! Jeśli masz konkretne pytania - pozostaję do dyspozycji! Edytowane 13 Lipca 2017 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 12.07.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Czy modulacja polega tylko na zmniejszeniu ilości podawanego do palnika gazu i powietrza czy jest to coś bardziej skomplikowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts