Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe- jaki piec kondensacyjny?

uri222

Recommended Posts

jak czytam ze najnowszy kocioł ma dotykowy wyświetlacz przez co obsługa jest prostsza to kojarzy mi się z telezakupami mango...

Panowie z Junkersa i Buderusa mogliby już pisać pod jednym nickiem bo nawet na szkoleniach są te same slajdy tylko logo zakryte :lol2:

Może niech ktoś z potencjalnych kupujących sprawdzi ceny części zamiennych do tych "mercedesów" :)

również mogę polecić ACV-a.

i nie myślcie ze jak jeden kocioł ma moc min 2kW a drugi 3 to znaczy że przy tym pierwszym rachunek przyjdzie niższy o 1000zł :)

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie z Junkersa i Buderusa mogliby już pisać pod jednym nickiem bo nawet na szkoleniach są te same slajdy tylko logo zakryte :lol2:

Może niech ktoś z potencjalnych kupujących sprawdzi ceny części zamiennych do tych "mercedesów" :)

Skoro obie firmy należą do Boscha to oczywiste, że często mają te same podzespoły i są podobnie zbudowane, więc po co Bosch ma różne dokumentacje opracowywać?

Do mercedesa też nie kupisz części w cenie fiatowskiej, norma, że droższy produkt ma droższe części

takie troche robienie teorii spiskowych a na rynku jest bradzo popularne ze jedna firma ma dwie marki vaillant i saunier duval, beretta ma palniki rielo, de dietrich i baxi

Przecież każdy ma zmienną moc i temperaturę.

Hmmmmm. Mój instalator na przykładzie Vitodensa 100-W i 200-W wyjasnił mi tak, bo się zapytałem jaka jest różnica między jednym a drugim.

W przypadku pierwszego moduluje tylko mocą bo temp na piecu jest ustawiona stała, a w przypadku drugiego temp. na piecu jest zmienna tzn dostosowuje się do zapotrzebowania, tak mi wyjaśnił. Nie znam się dlatego chciałem się dopytać bo różnica w cenie kotła jest spora .

Hmmmmm. Mój instalator na przykładzie Vitodensa 100-W i 200-W wyjasnił mi tak, bo się zapytałem jaka jest różnica między jednym a drugim.

W przypadku pierwszego moduluje tylko mocą bo temp na piecu jest ustawiona stała, a w przypadku drugiego temp. na piecu jest zmienna tzn dostosowuje się do zapotrzebowania, tak mi wyjaśnił. Nie znam się dlatego chciałem się dopytać bo różnica w cenie kotła jest spora .

Temperaturę czynnika możesz regulować samodzielnie bądź będzie nad tym czuwał sterownik. Modulację mocy palnika zrealizuje już sam kocioł.

Ten Twój instalator chyba jeszcze bardziej się nie zna.

100-W też może być sterowany pogodowo, ale go sobie odpuść. Inni producenci maja ciekawsze produkty za takie pieniądze

Edytowane przez fotohobby

Ten Twój instalator chyba jeszcze bardziej się nie zna.

100-W też może być sterowany pogodowo, ale go sobie odpuść. Inni producenci maja ciekawsze produkty za takie pieniądze

W taki razie prośba o jakąś podpowiedź w odnośnie pieca gazowego.

Edytowane przez rozpruwacz

Autoryzowany instalator to osoba która odbyła szkolenie i powinna w związku z tym posiadać wiedzę umożliwiającą właściwe podłączenie i wyregulowanie urządzenia. Polecam autoryzowanych instalatorów gdyż mają oni tez uprawnienia do tzw pierwszego uruchomienia wymaganego przez większość producentów kotłów na polskim rynku.

Nie. Tylko pierwsze uruchomiemie, przynajmniej w przypadku Immergasa.

Pierwsze uruchomienie jest bezpłatne (no prawie - wynosi tyle, co koszt dojazdu)

W moim przypadku pierwsze uruchomienie kosztowało 50 zł. Za tydzień mam pierwszy przegląd gwarancyjny, koszt 250 bez czyszczenia wymiennika a z czyszczeniem 300.

W moim przypadku pierwsze uruchomienie kosztowało 50 zł. Za tydzień mam pierwszy przegląd gwarancyjny, koszt 250 bez czyszczenia wymiennika a z czyszczeniem 300.

250 za przystawienie pieczatki, ewentualnie pomachanie czujnikiem gazu i zrobienie wydruku z analizatora zeby pokazac ze trzeba miec profesjonalny sprzet, chyba muszę zaktualizować swój cennik