Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe- jaki piec kondensacyjny?

uri222

Recommended Posts

to jasne. ale to co robi wg39070 to raczej tylko szacowanie.

Jakie szacowanie? Skoro miałem zużycie tylko na CWU to liczenie jest proste i dokładne. Pisząc około odnoszę się do tego, iż nie każdego dnia będzie takie same. Po podłączeniu płyty gazowej liczenie jest nadal dokładne z tym, że rozdział na poszczególne składowe zużycia już dokładny nie będzie.

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziwna rzecz, kazdy z kim rozmawiam, a gaz używa tylko do gotowania zużywa okolo 4-5m3, z kolei CWU dla cateto3osobiwrj rodziny to prawie 1m3 na dobę.

Prowadzisz jakąś jadłodajnie ?

:lol:

Na gotowanie około 4-5 m3? Na dobę czy miesiąc? Jeśli na miesiąc to chyba gotując kilka herbat dziennie. Jeśli na dobę to w takim razie jadłodajnia.

nie zdawałam sobie sprawy że płyty gazowe są takie niekonomiczne, ja ich osobiście nie cierpię, ale nie wiedziałam że aż tyle gazu wypalają?

Nieekonomiczne? Przyjmując moje zużycie około 15 m3/miesiąc i cenie za to około 35 zł (opłat całkowitych) to drogo? Indukcja zagrzeje za 15 zl/miesiąc? Nie wierzę.

Ile punktów wodyy ciepłej, ile osób, jaki zbiornik ?

Czy Twój szanowny Pan Instalator sądzi, że dziesiątki osób, które na tym Forum użytkują kotły 12kW myją się w zimnej wodzie ?

:D:D:D parterowy domek, kuchnia a potem dwie łazienki tuż obok siebie.rodzina 2+1 ale z opcją 2+2. zbiornik też do dyskusji, a ty jaki masz?

Mam 100l

mam 12kW

mam rodzinę 2+1

kuchnia, łazienka, WC

Nigdy nie zabrakło ciepłej wody

Kwestia jak korzystasz(jak dlugo i kiedy).

Przy posiadaniu deszczownicy dobrej srednio 10-15l/min zakladajac ze zona lub dziecko kapie sie rowniez (rano) Twoje 100l zniknie w mgnieniu oka.

Dla 2+2 zbiornil min. 150, najlepiej 200l lub mniejszy ale w klasie A

Ja mam taki i dwie deszczownice i wanne.

Kospel SP-180.A Termo-S 183L

Kwestia jak korzystasz(jak dlugo i kiedy).

Przy posiadaniu deszczownicy dobrej srednio 10-15l/min zakladajac ze zona lub dziecko kapie sie rowniez (rano) Twoje 100l zniknie w mgnieniu oka.

Dla 2+2 zbiornil min. 150, najlepiej 200l lub mniejszy ale w klasie A

Ja mam taki i dwie deszczownice i wanne.

Kospel SP-180.A Termo-S 183L

To

Przy trzech 15minutowych prysznicach, branych w przerwa ok 10 min 12kW i 100l wystarcza. Gdyby była wanna, pewnie tez nie byloby problemu - kąpiel w wanjie trwa dluzej.