vendea 23.07.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 no i bądź tu mądra. a te wasze zasobniki mają podaną sprawność czyli ile litrów na minutę? bo w ogóle to koncepcja wbudowanego szybkiego zasobnika typu 50 l bardziej przemawia mi do wyobraźni, niż trzymanie przez cały czas nagrzanych 100 l czy 200 l wody bez sensu - ale sprawność tych małych wbudowanych to maks 16 l na minutę na początku a potem 13 l na minutę... w moim starym domu immergas zeus z wbudowanymi 54 l daje spokojnie radę jak na przykład ktoś na fulla prysznic ma odkręcony i się kąpie a w kuchni trwa zmywanie, więc generalnie dobrze się sprawuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 23.07.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 To Przy trzech 15minutowych prysznicach, branych w przerwa ok 10 min 12kW i 100l wystarcza. Gdyby była wanna, pewnie tez nie byloby problemu - kąpiel w wanjie trwa dluzej. Optymalnie nie wystarczy. Mam 4 os rodzinr rano sie wszyscy myja. Nie bede myslal i sprawdzal czy jest woda ciepla czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.08.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 a ja bym chciała piec o dobrej modulacji, czyli najchetniej coś w rodzaju 2 kW - 14 kW, ale z wbudowanym sprytnym zasobnikiem szybkim około 50 L - czy któryś producent ma taki model? Witam, Kotły z wbudowanym zasobnikiem CWU cechują się wyższą znamionową mocą cieplną w porównaniu do kotłów jednofunkcyjnych. Wpływa to również na niższą modulację mocy cieplnej. W ofercie marki Junkers znajduje się kocioł Cerapur ACU Smart z wbudowanym zbiornikiem ładowanym warstwowo o pojemności 42l. Jest to doskonałe rozwiązanie oferujące wysoki komfort przygotowania ciepłej wody użytkowej, jednocześnie przy energooszczędności oraz kompaktowych wymiarach. Modulacja mocy cieplnej wynosi od 8,1 do 24,1kW. Więcej informacji o kotle można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.08.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 no i bądź tu mądra. a te wasze zasobniki mają podaną sprawność czyli ile litrów na minutę? bo w ogóle to koncepcja wbudowanego szybkiego zasobnika typu 50 l bardziej przemawia mi do wyobraźni, niż trzymanie przez cały czas nagrzanych 100 l czy 200 l wody bez sensu - ale sprawność tych małych wbudowanych to maks 16 l na minutę na początku a potem 13 l na minutę... w moim starym domu immergas zeus z wbudowanymi 54 l daje spokojnie radę jak na przykład ktoś na fulla prysznic ma odkręcony i się kąpie a w kuchni trwa zmywanie, więc generalnie dobrze się sprawuje... Witam, Dla porównania kocioł Cerapur Acu z wbudowanym zasobnikiem o pojemności 42l, gwarantujący przepływ CWU do 21 l/min (delta T = 30K wg normy EN 625). Kocioł ładuje zbiornik wykonany ze stali nierdzewnej warstwowo za pomocą pompy, która może być wykorzystywana również jako pompa cyrkulacyjna. Niewątpliwą zaletą jest sposób przygotowania CWU - ładowanie warstwowe, które pozwala na szybsze podgrzewanie wody, niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Jest to znacznie bardzie ekonomiczne rozwiązanie w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Więcej informacji o tym produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 29.09.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Mam 100l mam 12kW mam rodzinę 2+1 kuchnia, łazienka, WC Nigdy nie zabrakło ciepłej wody Moim zdaniem wszystko sie zgadza. domek mały 105m2 nie jakiś 150m2 to już spora róznica. 1 łazienka , 1 kuchnia i WC. Taki system wyrobi. Przy rodzinie 2+2 zasobnik moim zdaniem 140-160l. Mamy obecnie w domu 100l i co chwile go dogrzewa i widac jak spada temperatura nawet po myciu rąk. Wcześniej był 150l i podgrzewał sie 3-4 razy dziennie a ten obecny 5-6 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts