artbryza 08.03.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Zostały dwa kominki - jeden z nich wybiorę. Hajduk stalowy z szamotem, Franek żeliwny, cena zbliżona, Hajduk troszkę mocniejszy. Jak myślicie, który z nich jest lepszy i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 08.03.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 zdecyduj czy ma byc stalowy czy zeliwny i dopiero wybieraj. w stalowych szukaj bezrusztowych raczej. bedziesz rzadziej szybe czyscil. dobra propozycja w tej kwocie to MBO Zostały dwa kominki - jeden z nich wybiorę. Hajduk stalowy z szamotem, Franek żeliwny, cena zbliżona, Hajduk troszkę mocniejszy. Jak myślicie, który z nich jest lepszy i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.03.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 zdecyduj czy ma byc stalowy czy zeliwny i dopiero wybieraj. w stalowych szukaj bezrusztowych raczej. bedziesz rzadziej szybe czyscil. dobra propozycja w tej kwocie to MBO Oj swieta prawda, ja mam hajduka volcano 2ph, jestem i nie jestem z niego zadowolony. Jestem bo: Fajnie wyglada Dobrze sie w nim pali Nie kosztowal tyle co spartherm A nie jestem bo: - Te jezyczki do regulacji przeplywu powietrza sa za nisko i rysuja rame wkladu, tski pedantyczny szczegol - teraz kupilbym bezrusztowy wklad. U znajomej co mam zwykly z casto pali sie dobrze nawet jak ma popiolu do polowy szyby, a w tyk hajduku miejsce we wkladze w ktore wklada sie popielnik szybko zapycha sie popiolem, tzn wpada pod popielnik i mimo ze w popielniku jest do polowy popiolu to juz zle sie pali. U mojego taty w sparthermie to w popielniku czasami jeszcse upycha i dalej sie pali a tu kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.03.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Zobacz najnowszy w ofercie Romotop HEAT 70.50.01 w cenie 4100,- zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.03.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Jeśli jest to wkład z ogromnym rusztem pod który idzie mnóstwo powietrza to fakt że apli się jak benzyna ... Tylko jakie to jest spalanie ? Najlepiej w takich przypadkach to grzeje komin na pietrze i dachu... Jaki jest realny odzysk ciepła zmagazynowanego w drewnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artbryza 09.03.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Zobacz najnowszy w ofercie Romotop HEAT 70.50.01 w cenie 4100,- zł brutto Ten Romotop wydaje mi się za słaby do ogrzania 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.03.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 To zależy jak jest realna strata ciepła w tym budynku . Ten model ma moc regulowaną w zakresie 5-12 kW , licząc sposobem bardzo uproszczonym 1kW = 10 metrów ogrzanej powierzchni .Większość obecnie budowanych domów jest tak ocieplonych że 7 kW w zupełności wystarczy na 120 metrów , musiałbyś mieć bardzo zimny dom żeby ten wkład nie dał rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 10.03.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jacek.zoo - Popielnik "zapcha " się na tyle szybko popiołem ile drewna się spala (Fakt - Volcano ze swoim ustawnym paleniskiem zachęca do solidnych załadunków drewna). Otwory w popielniku, którymi płynie powietrze pierwotne są w górnej części popielnika - więc miejsca na popiół jest sporo. Też użytkuję w domu model Volcano i stosuję metodę Twojego Taty, po -trzech -czterech dniach intensywnego palenia (ogrzewam swój dom właśnie Volcano) ubijam popiół pogrzebaczem i spokojnie wystarcza na czyszczenie popielnika co sobotę. Jeżeli nie ze mnie to weź przykład ze swojego Taty i ubij popiół w popielniku - prosta metoda a działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 10.03.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Artbryza - moim zdaniem to czy wkład kominkowy jest rusztowy czy bez rusztowy nie ma większego wpływu na czystość szyby. We wkładzie rusztowym też można czyścić szyby niezbyt często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.03.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jacek.zoo - Popielnik "zapcha " się na tyle szybko popiołem ile drewna się spala (Fakt - Volcano ze swoim ustawnym paleniskiem zachęca do solidnych załadunków drewna). Otwory w popielniku, którymi płynie powietrze pierwotne są w górnej części popielnika - więc miejsca na popiół jest sporo. Też użytkuję w domu model Volcano i stosuję metodę Twojego Taty, po -trzech -czterech dniach intensywnego palenia (ogrzewam swój dom właśnie Volcano) ubijam popiół pogrzebaczem i spokojnie wystarcza na czyszczenie popielnika co sobotę. Jeżeli nie ze mnie to weź przykład ze swojego Taty i ubij popiół w popielniku - prosta metoda a działa. Ale zauwazylem ze popiol dostaje sie pod popielnik, i to zapycha powietrze, jak wyjme popielnik nawet tylko do polowy zapelniony, odkurze to co jest pod popielnikiem i wstawie z powrotem do polowy zapelniony to dobrze sie pali. Chodzi o to ze nie idzie zapelnic popielnika bo przestrzen wkolo niego jest zapchana i juz powietrze nie leci. Jakby popielnik byl za maly po 2cm z kazdej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 10.03.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Ale zauwazylem ze popiol dostaje sie pod popielnik, i to zapycha powietrze, jak wyjme popielnik nawet tylko do polowy zapelniony, odkurze to co jest pod popielnikiem i wstawie z powrotem do polowy zapelniony to dobrze sie pali. Chodzi o to ze nie idzie zapelnic popielnika bo przestrzen wkolo niego jest zapchana i juz powietrze nie leci. Jakby popielnik byl za maly po 2cm z kazdej strony Popielnik jest mniejszy, gdyż właśnie dookoła niego płynie powietrze pierwotne - bokami (węższymi o te 2 cm) oraz przez omawiane wycięte otwory w popielniku wpływa do paleniska.Nieduże ilości popiołu, które spadną na spód pod popielnik można wyciągnąć co omawianą sobotę. Nie mają one jednak wpływu na ilość dostarczanego powietrza gdyż otwór którym wprowadzane jest powietrze do komory popielnika jest dobrych kilka centymetrów nad spodem, musiało by więc nalecieć około 8 -10 cm popiołu - aby zakryć ten otwór, wtedy popielnik wystawał by tyle nad spód szamotowego paleniska. Nie tutaj więc upatrywał bym "braków powietrza" - jakie odczuwasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artbryza 10.03.2016 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Decyzja zapadła - mój wybór padł na SUPRA - Temporis 2D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.03.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Witam.Wiesz że zszedłeś o całą klasę niżej od tytułowych palenisk ... ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.03.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Z opisu Temporisa " dysza wylotu dymu z kolektorem, co umożliwia całkowite SPALANIE KONDENSATÓW " Ciekawe z jakich powodów w piecach gazowych KONDENSACYJNYCH nie zastosowali takiego rozwiązania ?Czyżby następna generacja pieców gazowych , tajna broń branży trzymana w rezerwie strategicznej , to będzie " piec kondensacyjny z całkowitym spalaniem kondensatu " o sprawności 150 % ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.03.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Witam. Dwa zjawiska nie czytając się zesrał....y.Podziwiam Panów ..................pierwszego znacząco.:yes: Edytowane 10 Marca 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts