marcuso86 08.03.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 WitamW swoim nowym domu planuje zamontować 100% podłogówki i PC PWObecnie w starym domu mam ekogroszek i podłogówka ma elektrozawory na kazdej pętli sterowane potencjometrem znajdującym sie w pokoju który po osiągnieciu ustawionej tem powietrza zamyka dany elektrozawór czyli daną pętle.Na forum wyczytałem ze takiej instalacji nie stosuje sie do PC - dlaczego?W takim razie jak sterować temp w pomieszczeniach?Jeśli pętle miały by być cały czas otwarte to chyba na b. małej temp. zasilania. Ponieważ obecnie w starym domu jak otworze pętle na 6 godzin to przy temp wody 37 stopni robi sie juz zagorąco.Proszę użytkowników PC PW o opis jak mają to u siebie rozwiązane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.03.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Powinieneś prawidłowo ustawić przepływy przez poszczególne obwody podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 09.03.2016 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 I to wszystko? Czyli ustawiamy temp w domu na czuja?Panowie jak macie instalacje zrobionąpod PC i jak sterujecie temp w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.03.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Przy PC PW zasilanie temp 37st może wystąpić w mrozy -20st. Normalnie zasilanie to około 30-32st i to nie non stop. Nie porównuj pompy do kotła na ekogroszek;) Pompa sobie doskonale poradzi z dobraniem odpowiedniej temperatury. Elektrozawory zbędne, a wręcz szkodliwe. Wystarcz jeden termostat w pomieszczeniu referencyjnym i będziesz miał temp jakie lubisz:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 11.03.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 I to wszystko? Czyli ustawiamy temp w domu na czuja? Panowie jak macie instalacje zrobionąpod PC i jak sterujecie temp w domu? Witam, jako nowy użytkownik pompy ciepła po pierwszym sezonie mogę stwierdzić że nie są potrzebne żadne elektrozawory itp. Instalację mam pod to przygotowaną tzn rozdzielacze z możliwością instalacji siłowników. Nie instalowałem ich. Może z tydzień czasu trwała i mnie regulacja przepływów. Codziennie kręciłem przy rozdzielaczy aby ustawić odpowiedni przepływ i koniec. Mam 1 termometr dallasa w salonie ustawiony na 21 stopni podłączony do linuxa który w razie potrzeby uruchamia co trzeba. Temperatura w całym domu jest równa. W łazience trochę cieplej - ustawiony większy przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts