Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnice w instalacji CO pod PC PW

marcuso86

Recommended Posts

Witam

W swoim nowym domu planuje zamontować 100% podłogówki i PC PW

Obecnie w starym domu mam ekogroszek i podłogówka ma elektrozawory na kazdej pętli sterowane potencjometrem znajdującym sie w pokoju który po osiągnieciu ustawionej tem powietrza zamyka dany elektrozawór czyli daną pętle.

Na forum wyczytałem ze takiej instalacji nie stosuje sie do PC - dlaczego?

W takim razie jak sterować temp w pomieszczeniach?

Jeśli pętle miały by być cały czas otwarte to chyba na b. małej temp. zasilania. Ponieważ obecnie w starym domu jak otworze pętle na 6 godzin to przy temp wody 37 stopni robi sie juz zagorąco.

Proszę użytkowników PC PW o opis jak mają to u siebie rozwiązane.

Pozdrawiam

Przy PC PW zasilanie temp 37st może wystąpić w mrozy -20st. Normalnie zasilanie to około 30-32st i to nie non stop. Nie porównuj pompy do kotła na ekogroszek;) Pompa sobie doskonale poradzi z dobraniem odpowiedniej temperatury. Elektrozawory zbędne, a wręcz szkodliwe. Wystarcz jeden termostat w pomieszczeniu referencyjnym i będziesz miał temp jakie lubisz:yes:

I to wszystko? Czyli ustawiamy temp w domu na czuja?

Panowie jak macie instalacje zrobionąpod PC i jak sterujecie temp w domu?

Witam, jako nowy użytkownik pompy ciepła po pierwszym sezonie mogę stwierdzić że nie są potrzebne żadne elektrozawory itp. Instalację mam pod to przygotowaną tzn rozdzielacze z możliwością instalacji siłowników. Nie instalowałem ich. Może z tydzień czasu trwała i mnie regulacja przepływów. Codziennie kręciłem przy rozdzielaczy aby ustawić odpowiedni przepływ i koniec.

Mam 1 termometr dallasa w salonie ustawiony na 21 stopni podłączony do linuxa który w razie potrzeby uruchamia co trzeba. Temperatura w całym domu jest równa. W łazience trochę cieplej - ustawiony większy przepływ.