Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto robi instalacje gazową?

Recommended Posts

Jeśli nie masz instalacji gazowej w pozwoleniu na budowę domu, to potrzebne jest odrębne pozwolenie, czyli masę zachodu, czasu i pieniędzy:

-podkład geodezyjny

- projekt instalacji gazowej z warunkami przyłączenia od gazowni i uzgodnieniami ZUD

-opinia kominiarska

- pozwolenie na budowę

- zgłoszenie zamiaru rozpoczęcia robót (z oświadczeniem i papierami kierownika budowy mającego uprawnienia gazowe)

- wpisy tego kierownika do dziennika budowy i jego oświadczenie, że prace wykonano zgodnie z projektem etc.

- zgłoszenie zakończenia budowy

Przynajmniej tak wychodzi u mnie (powiat Piaseczno) - a to wszystko dla kilku metrów rury w ziemi od skrzynki licznikowej na płocie do ściany domu i rozprowadzenia po domu do kotła i kuchenki :evil: :evil: .

Czy instalacjie gazową może zrobić hydraulik? Jle kosztuje podłączenie pieca gazowego i gazu do kuchni? Kto musi odebrać taką instalacjie i gdzie to trzeba zgłosić?

Instalację gazową wewnętrzną może zrobić każda firma, znająca się na rzeczy. Natomiast instalacja po wykonaniu musi zostać poddana próbie szczelności, z której to próby musi powstać stosowny protokół ("instalacja szczelna, nadaje się do użytkowania") opieczętowany przez osobę mającą stosowne uprawnienia gazowe. Do wykonania inst. wewn. warto zaangażować pracowników gazowni, którzy pomogą przebrnąć przez całą "papierkologię" i załatwią owe protokoły.

Natomiast instalację zewnętrzną (przyłącze, rury, licznik) wykonuje gazownia. Z tego jest osobny protokół. Niestety na przyłącze musiałem czekać ponad 3 miesiące...

Uwaga: dla przyłącza to gazownia jest inwestorem i występuje o pozwolenie na budowę. Piszę to, gdyz przy składaniu papierów do odbioru budynku panie z Inspektoratu bezpodstawnie zażądały ode mnie dziennika budowy na przyłącze. Na szczęście byłem uświadomiony "who is who".