zaper13 09.03.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Mój problem i zarazem pytanie o prosty i tani sposób instalacji CO. Mam dom 170metrów i ogrzewanie CO miejskie którego abonament na rok kosztuje mnie 4000zł + 1800zł koszt zużycia GJ w okresie grzewczym. W tym roku zainstalowałem kominek akumulacyjny i zapewnił mi niemal 100% zapotrzebowanie na ciepło. Koszt opału drewnem wyszedł 950zł. W tym czasie płace abonament za miejskie ogrzewanie i koszt zużycia wyszedł w tym roku grzewczym 80zł. Pisałem pismo w sprawie zmniejszenia mocy ale się nie zgodzili. Pozostaje mi tylko inne wyjście rozwiązać umowę z nimi.Dom ma 3 kondygnację, kominek spokojnie daje radę ogrzać wszystko do -10oC (w domu 20-22 stopni). Gdy było kilka dni chłodniej na drugim piętrze temperatura była mniej komfortowa około 17-18 stopni . Te drugie piętro to jest „strych” stoją tam tylko rzeczy sezonowe ale być może za 5 lat chciałbym tam zrobić jakiś pokój i wówczas musiał bym to jakoś ogrzać. Zrobiłem test i dwa kaloryfery aby dogrzać tą cześć potrzebowały wówczas moc około 1,1kW tak wykazywał główny komputer z ogrzewania miejskiego. W padłem na rozwiązania aby dogrzać te górę gdy temperaturą dochodziło poniżej -10 stopni w taki sposób:- grzejnik elektryczny szybki sposób instalacji ale jest to element który będzie dodatkowo zagracać pokój, ale to szybkie rozwiązanie-drugi sposób to wykorzystanie już kaloryferów i instalacji która jest, kupić bojler i pompę obiegową plus złączenie tego wszystkiego w jedno jako obwód wówczas gdy temperatura by była niższa uruchamiał bym bojler i pompę obiegową i wówczas zagrzewało by mi górę domu. Bojlery mają moc 2kW a kaloryfery 1,1kW więc spokojnie powinien sobie dać radę i nie musiał by pracować 24h tylko 2/3 czasu. Czy te rozwiązanie ma sens? Ogrzewania miejskiego używałem w tym roku 12 dni nawet gdyby te grzejniki elektryczne/bojler brały łącznie 2kW przez 24h daje to koszt 15zł za dzień daje to mi 180zł koszt ogrzewania prądem a nie tak jak teraz za miejskie zapłaciłem 4080zł (4000zł abonament i 80zł koszt zużycia) z wykorzystaniem. Co byście polecili innego jako rozwiązanie dogrzania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 11.03.2016 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Nikt nie doradzi czy pomysł drugi ma szanse realizacji tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.03.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Nikt nie doradzi czy pomysł drugi ma szanse realizacji tego rozwiązania? Drugi sposób bym zmodyfikował tak,że zamiast bojlera wstawił tam większy bufor ciepła z grzałką.W ten sposób przejdziesz na taryfę G12W i będziesz go grzał w taniej taryfie a wykorzystasz ciepło w czasie droższej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 13.03.2016 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Też nad tym się zastanawiałem ale nie wiem czy to ma sens jak max przez 14 dni będę go używać aby przechodzić na inną taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 13.03.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 W sensie o jaki rozkład piętra chodzi? Parter i 1-piętro mają 70m2 a 2-piętro ma 30m2. W całym domu są tylko kaloryfery, nie ma ogrzewania podłogowego. Wszystkie piętra są połączone jedną klatką schodową. Chodzi ci o tą Pompę Ciepła (PC)? A te P/P co to jest? bo nie umie znaleźć w Internecie rozszyfrowania tego skrótu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 13.03.2016 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Dzięki za wyjaśnienie ale ta inwestycja nie wchodzi w rachubę z kilku powodów, duży koszt instalacji, trzeba pociągnąć nawiewy. Myślę że jak nic koszt wyszedłby około 10k. Myślałem o inwestycji max do 3tys. prosty bojler i pompa obiegowa to koszt 600zł + robocizna,rury i zawory. Koszt dogrzania góry wychodził by mi około 180zł za cały okres grzewczy. Tą kwotę wziąłem na podstawie zużytych kW przez instalacje miejską. Grzeje kominkiem cały dom gdzie za okres grzewczy za cały sezon wyszedł mnie 950zł a w domu 20-22oC. Ja by doliczyć jeszcze ogrzewanie tym bojlerem (180zł) to za cały rok bym zapłacić za ogrzewanie jakieś 1130zł. A klimatyzacja nie jest mi potrzebna w domu w upalne dni (35oC w cieniu) mam temperaturę w zależności od piętra od 23-25 stopni i nikt się nie poci i nie musi podcierać chusteczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 13.03.2016 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 To ma bardziej sens Wezmę to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.03.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Mam dom 170metrów i ogrzewanie CO miejskie którego abonament na rok kosztuje mnie 4000zł + 1800zł koszt zużycia GJ w okresie grzewczym. Co byście polecili innego jako rozwiązanie dogrzania domu? Jak widać najważniejsza jest - kasa - jednak aby coś doradzić należy wyjść od zapotrzebowania. Skoro nie podajesz nawet ile GJ zużywasz, czy w tym jest cwu, również nie podajesz aktualnej mocy w umowie z dostawcą, którą usiłujesz nieskutecznie zmienić - to nie dostawca decyduje jaką moc i ilość energii cieplnej potrzebujesz - dlatego nie dziw się bo jak dbasz tak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaper13 13.03.2016 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Aktualnie zużyłem w tym sezonie 0,4GJ (od października 2015-marca 2016) i dostawca nadal twierdzi że potrzebuje abonament na rok za 4000zł Aktualnie mam moc zamówioną na 19kW bo tak zarządca wyliczył na podstawie danych z kosmosu. Mam sterownik (zainstalowany od zarządcy) i gdy odpalę wszystkie kaloryfery na FULL wykazuje 7kW. W sezonie 2014-2015 średnia moc wyszła na poziomie 1,9kW. W tym roku nie ma nawet co liczyć bo wyjdzie śmieszna liczba (0,03kW). Wypisując wszystkie zestawienia miesięczne i itp. nadal zarządca chce ostro ciągnąć swoje 4000zł. Według mnie potrzebuje max 1-2kW aby wspomóc kominek. CWU to całkiem inna sprawa ja piszę o CO i z zarządcą też gadam i piszę tylko o CO. Edytowane 13 Marca 2016 przez zaper13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts