Marian667 09.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dzień dobry, W związku z tym, że porządkuję poddasze, chcę docieplić strop, zrobić podłogę i wyczyścić wszystko przed wymianą dachu chciałem szanownych forumowiczów zapytać czy mogę usunąć dwie środkowe podpory ze zdjęcia. Na tej konstrukcji była zrobiona ściana działowa. Po drugiej stronie poddasza jest taka konstrukcja bez tych środkowych belek ale z podporami skośnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.03.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ja bym nie usuwał - widać że przekroje belek nie są jakoś znaczące , weź zaproś cieślę niech ci doradzi na miejscu i podpowie jak zacząć to poddasze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.03.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 ...chciałem szanownych forumowiczów zapytać czy mogę usunąć dwie środkowe podpory ze zdjęcia. Na tej konstrukcji była zrobiona ściana działowa. Po drugiej stronie poddasza jest taka konstrukcja bez tych środkowych belek ale z podporami skośnymi. Z załączonych fotek widać, że więźba jest mocno "leciwa", więc tym bardziej nie wolno tych podpór likwidować, bo wskutek (zapewne) działalności szkodników drewna, wszystkie belki mogą być już mocno osłabione. Na drugiej fotce (o ile fotka nie kłamie) widać, że belka podporowa dachu jest już wygięta, więc tym bardziej tych skośnych "zastrzałów" likwidować nie można, bo taka ingerencja może się skończyć katastrofą! Tak prawdę powiedziawszy, ta więźba jest do szybkiej wymiany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.03.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 apotraktować to jakim środkiem owadobójczym typu kuprafung czy jakieś inne świństwa (kiedyś starym przepracowanym olejem robili ) podobno najlepsze z najlepszych impregnatów no może poza zapachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.03.2016 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Środek owadobójczy już poszedł jakiś czas temu. Tych skośnych belek podtrzymujących nie chcę usuwać, chodziło o dwie pionowe środkowe, bo docelowo miał tam być pokój. Pokrycie chcę zmienić na blachodachówkę, myślałem, że więźba da radę. Wychodzi na to, że najlepiej zmienić konstrukcję, żeby dopasować układ pomieszczeń pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.03.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 ^^ Panowie Takie rzeczy do konstruktora !!! Jak usuniesz a się zawali do kogo będziesz miał pretensje do kolesia z forum ?? Ludzie bądźcie choć trochę poważni!!! ja bym nie usuwał - widać że przekroje belek nie są jakoś znaczące , weź zaproś cieślę niech ci doradzi na miejscu i podpowie jak zacząć to poddasze . A cieśla jest konstruktorem czy cieślą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.03.2016 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Kolego jacentyy na pewno nie usunę na podstawie wpisu na forum. Chciałem się poradzić czy jest w ogóle taka możliwość bo musze określić rozkład pomieszczeń na poddaszu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.03.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Nikt Ci nie każe usuwać, tylko miej świadomość, że to czy cokolwiek można usuwac w konstrukcji do pytanie do konstruktora.Czy jakbyś chciał usunąć znamię na skórze pytasz się na forum czy idziesz do lekarza? Edytowane 10 Marca 2016 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.03.2016 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Masz coś ciekawego do dodania do tematu oprócz bicia piany? Wyraźnie napisałem o poradę czy taka ingerencja jest możliwa i juz wiem że żeby poddasze zaadoptować muszę zmienić konstrukcje więźby na nową i tyle w temacie. Idąc twoim tokiem myślenia to najlepiej o nic nie pytać bo od wszystkiego trzeba brać fachowca. Mi chodzi o wymianę opinii, a na tej podstawie planowanie dalszego remontu/adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.03.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 ^^Tak mam -> właśnie Tobie tłumaczę, że od takich rzeczy jest fachowiec zwany inżynierem budownictwa z uprawnieniami, a nie gawiedź na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.03.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 ...wiem że żeby poddasze zaadoptować muszę zmienić konstrukcje więźby na nową i tyle w temacie. Marian! Jestem konstruktorem, tyle, że ...emerytowanym "Na odległość" (na podstawie fotek) dałem ci już radę. Jeśli jesteś gotów na wymianę więźby, to fajnie - trzeba zlecić projekt + wszystkie formalności przewidziane prawem. Gdybyś "na siłę" chciał tę więźbę ratować, to wtedy jedyną drogą jest zlecenie ekspertyzy i dopiero na jej podstawie będzie decyzja: można, czy nie można. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian667 10.03.2016 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Kolego jacentyy a ja Tobie tłumacze, że chciałem wstępnie sie dowiedzieć, nie oczekiwałem fachowej ekspertyzy.... ale chyba nie dociera. Kolego JTD dziękuję za fachową opinię. Podejrzewałem, że bez wymiany konstrukcji dachu się nie obejdzie wiec wiem na czym stoję i na jakie wydatki dodatkowo się naszykować. Temat uważam za wyczerpany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts