Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące konstrukcji dachu/poddasza

Marian667

Recommended Posts

Dzień dobry,

W związku z tym, że porządkuję poddasze, chcę docieplić strop, zrobić podłogę i wyczyścić wszystko przed wymianą dachu chciałem szanownych forumowiczów zapytać czy mogę usunąć dwie środkowe podpory ze zdjęcia. Na tej konstrukcji była zrobiona ściana działowa. Po drugiej stronie poddasza jest taka konstrukcja bez tych środkowych belek ale z podporami skośnymi.

2016-03-09 17.49.53.jpg

2016-03-09 17.29.14.jpg

Gość Konto usunięte_12*
...chciałem szanownych forumowiczów zapytać czy mogę usunąć dwie środkowe podpory ze zdjęcia. Na tej konstrukcji była zrobiona ściana działowa. Po drugiej stronie poddasza jest taka konstrukcja bez tych środkowych belek ale z podporami skośnymi.

Z załączonych fotek widać, że więźba jest mocno "leciwa", więc tym bardziej nie wolno tych podpór likwidować, bo wskutek (zapewne) działalności szkodników drewna, wszystkie belki mogą być już mocno osłabione.

Na drugiej fotce (o ile fotka nie kłamie) widać, że belka podporowa dachu jest już wygięta, więc tym bardziej tych skośnych "zastrzałów" likwidować nie można, bo taka ingerencja może się skończyć katastrofą! :jawdrop:

Tak prawdę powiedziawszy, ta więźba jest do szybkiej wymiany! :(

Gość Konto usunięte_1*
apotraktować to jakim środkiem owadobójczym typu kuprafung czy jakieś inne świństwa (kiedyś starym przepracowanym olejem robili ) podobno najlepsze z najlepszych impregnatów no może poza zapachem

Środek owadobójczy już poszedł jakiś czas temu. Tych skośnych belek podtrzymujących nie chcę usuwać, chodziło o dwie pionowe środkowe, bo docelowo miał tam być pokój. Pokrycie chcę zmienić na blachodachówkę, myślałem, że więźba da radę. Wychodzi na to, że najlepiej zmienić konstrukcję, żeby dopasować układ pomieszczeń pod siebie.

^^

Panowie

Takie rzeczy do konstruktora !!! Jak usuniesz a się zawali do kogo będziesz miał pretensje do kolesia z forum ??

Ludzie bądźcie choć trochę poważni!!!

ja bym nie usuwał - widać że przekroje belek nie są jakoś znaczące , weź zaproś cieślę niech ci doradzi na miejscu i podpowie jak zacząć to poddasze .

A cieśla jest konstruktorem czy cieślą???

Masz coś ciekawego do dodania do tematu oprócz bicia piany? Wyraźnie napisałem o poradę czy taka ingerencja jest możliwa i juz wiem że żeby poddasze zaadoptować muszę zmienić konstrukcje więźby na nową i tyle w temacie. Idąc twoim tokiem myślenia to najlepiej o nic nie pytać bo od wszystkiego trzeba brać fachowca. Mi chodzi o wymianę opinii, a na tej podstawie planowanie dalszego remontu/adaptacji.

Gość Konto usunięte_12*
...wiem że żeby poddasze zaadoptować muszę zmienić konstrukcje więźby na nową i tyle w temacie.

Marian! Jestem konstruktorem, tyle, że ...emerytowanym ;)

"Na odległość" (na podstawie fotek) dałem ci już radę. Jeśli jesteś gotów na wymianę więźby, to fajnie - trzeba zlecić projekt + wszystkie formalności przewidziane prawem. Gdybyś "na siłę" chciał tę więźbę ratować, to wtedy jedyną drogą jest zlecenie ekspertyzy i dopiero na jej podstawie będzie decyzja: można, czy nie można.

Pozdr.

Kolego jacentyy a ja Tobie tłumacze, że chciałem wstępnie sie dowiedzieć, nie oczekiwałem fachowej ekspertyzy.... ale chyba nie dociera.

Kolego JTD dziękuję za fachową opinię. Podejrzewałem, że bez wymiany konstrukcji dachu się nie obejdzie wiec wiem na czym stoję i na jakie wydatki dodatkowo się naszykować.

Temat uważam za wyczerpany.

Pozdrawiam.