Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzie wy takie drogie grzałki kupujecie? Czterysta PLN? Zapłaciłem 109,- zł. 8 kW do mojego bufora, CWU z jego wężownicy.

Pozdrawiam

Cezary

A to jeszcze do tego jakiś bufor trzeba ? I pewnie jeszcze do tego jakiś osprzęt hydrauliczny ? No i pewnie jeszcze do tego jakieś miejsce na ten bufor ?

to może napisz po ile jest wg Ciebie 1 kWh w pellecie, bo ja się nie znam. możesz też napisać po ile jest pellet o jakiejś kaloryczności i jaka sprawność kotła. zwróć uwagę, że współczesny dom w przeciętny dzień zimy potrzebuje 1-2 kW mocy a w okresie przejściowym kilkaset W.

ok pellet certyfikowany en - workowany 15 kg - 580 zł/tona - lokalny producent. 5 kWh/kg sprawność kotła moc max 93,8% moc minimalna 88,5% - resztę możesz sobie sam policzyć.

A to jeszcze do tego jakiś bufor trzeba ? I pewnie jeszcze do tego jakiś osprzęt hydrauliczny ? No i pewnie jeszcze do tego jakieś miejsce na ten bufor ?

Tak bufor, przeżyje ze 30 lat. Do pieca peletowego to niepotrzebny osprzęt hydrauliczny? Miejsca na bufor, już liczę .........0,785 m2

No i we wszystkim, nie muszę się kształcić na stare lata w trudnej sztuce eksploatacji kotła.:)

Pozdrawiam

Cezary

ok pellet certyfikowany en - workowany 15 kg - 580 zł/tona - lokalny producent. 5 kWh/kg sprawność kotła moc max 93,8% moc minimalna 88,5% - resztę możesz sobie sam policzyć.

No to się powtórzę, absolutnie bez żadnej złośliwości, konkretne rozwiązania, w jakiej cenie:

1. kotłownia powiedzmy ze Slimpelem

2. zasobnik CWU (4 osoby)

3. montaż tak, by całość była na podłogówce (tzn, bez podłogówki, ale kotłownia pod podłogówkę, czyli odpowiedni zawór sterujący)

Komin, powierzchnię kotłowni sobie darujmy, każdy sobie sam policzy i wyceni.

Przydałby się też producent tego peletu za 580 zł.

PS. Moje teoretyczna wiedza poparta wieloma publikacjami w necie mówi o 4 kWh z 1 kg peletu, średnio oczywiście. Choć mogę się mylić.

Dzięki Puławiak.

Jest jakiś punkt odniesienia i jeśli mogę podpytać.

Masz jakiś swój pomysł na wysterowanie takiego kotła, tak by:

1. maksymalnie obniżyć zużycie opału przy pełnej podłogówce

2. jw. przy zużyciu CWU?

Chodzi mi o takie kwestie jak:

1. ilość załączeń kotła (co jest ekonomiczniejsze, rzadsze załączanie np. 2-3 razy na dzień i grzanie podłogówki, uzyskane zadaniem różnych temperatur wnętrza, czy też jak najdłuższa praca na mocach minimalnych?)

2. jeśli chodzi o CWU - to wiadomo, że zależy od zużycia - ale chodzi o jak najbardziej efektywne dobranie pojemności zasobnika pod kocioł na pelet, czy lepiej duży 200-300l i załączanie raz góra 2 razy na dzień na podgrzanie, czy mniejszy 100-140 l i załączanie częstsze?, czy tez grzanie mniejszego zasobnika do wyższej temp?

Z góry dzięki.

oooo tu ile kotłów tyle teorii, ale ogolnie dobry algorytm sterujący do kotła. Co do podłogówki to w dobrze zaizolaowanych domach to sterowanie przez termostat lub termostaty (strefowe) Ale tutaj to też jest różnie różnie sobie ludzie to ustawiają i różnie z tym pracują, dużo tu też zależy od wykonania instalacji podłogówki i starannego zaizolawania domu tu są różne cuda różnie to ludzie mają zrobione. Co do cwu to kocioł podgrzewa wodę w miarę szybko zwykle woda jest grzana tak do 45 - 50 st. Ale tutaj żeby uniknąć czestego załączania istotne jest prawidłowe osadzenie czujnika cwu. Wiekszość zbiorników na rynku ma tuleję pomiarową na dole zbiornika co w tym przypadku raczej kiepsko się sprawdza bo kocioł bardzo czesto się odpala nie do końca potrzebnie, Wiec się trochę kombinuje i przenosi czujnik wyżej tak aby opóźnić załączenie kotła i wtedy taki 140 l sprawdza się całkiem dobrze na 4 osobową rodzinę. Ostatnio mierzyłem czas grzania Compactem na zasobniku Galmet 140 l temp wody 10 st do 45 od sygnału do rozpalenia kotła do nagrzania zbiornika to 0,5 godziny Kocioł 18 kW.

Nie do końca jest to odpowiedź na pytania. ;)

Popatrz przy PC (praktycznie obojętnie jakich) istnieje wypracowany model grzania, tak by maksymalnie wykorzystać tanią taryfę (jej okienka) bez pogorszenia komfortu życia w domu.

Generalnie (bo wyjątki są) userzy grzeją w taniej taryfie do wyższej temp zadanej i ustawiają niższą temp w domu w drogiej. Akumulacja budynku, jego ocieplenie oraz grube wylewki z OP załatwiają sprawę, czyniąc eksploatację tanią i komfortową. Praktycznie przy tych założeniach stosunek taniej taryfy do drogiej nie jest gorszy niż 70:30, a z reguły sporo lepszy.

W tanich okienkach podgrzewana jest CWU w dużych zasobnikach.

Instalatorzy (no ci dobrzy) tak dobierają moce i instalację, by ograniczyć załączanie sprężarki i wydłużyć jej żywotność.

Kiedy są całe weekendy w taniej taryfie wiele osób z PC, które mają modulowaną moc puszcza je non-stop pozostawiając im sterowanie i osiąganie zadanej temperatury. Z reguły w takie weekendy zużycie kWh na CO jest mniejsze.

Czyli są pewne, nazwijmy to "standardy", grzania PC.

No, to jak to jest z kotłem na pelet?

Powiedzmy, że poruszamy się w tych dwóch Slimpel i Red Compact.

Mamy podłogówkę w 10 cm. wylewce, chcemy by od poniedziałku do piątku od 16.oo-21.oo było 22,5 C, od 21.oo do 06.oo było 21C, od 06.oo do 08.oo znowu 22,5 C i od 08.oo do 16.oo temp. 21 C.

CWU ma być gotowa na rano od 6.oo do 08.oo i od 17.oo do 23.oo

W weekendy w dzień(07.oo - 22.oo) non-stop 22,5 C i CWU gotowa na okrągło, a w nocy 21 C, woda w nocy bez znaczenia.

Jeśli chodzi o temp. to nie zależy mi, aby trzymać się ściśle tej obniżonej wartości, ważne jest temp. 22,5C jako docelowa.

No i teraz pytanie, jak zrobić instalację z kotłem na pelet, by kocioł palił jak najmniej paliwa.

Czy lepiej, by załączał (rozpalał) się te 3 razy dziennie (duża różnica zadanych temperatur spowoduje, że ciepły i akumulacyjny dom nie wychłodzi się do tego stopnia, by kocioł załączył się wówczas jak ma zadaną temp. 21C) i grzał podłogówkę oraz CWU w dużym zasobniku do 45-50 C (lub w mniejszym do powiedzmy 60C), czy też lepiej zaprojektować stałą temperaturę w domu i dostępność CWU o odpowiedniej temp. 24h, tak, by kocioł stale chodził i "pyrgał" sobie na mocy minimalnej?

Jak to rozwiązać by zminimalizować zużycie peletu?

Czy Wy jako instalatorzy macie wypracowane metody grzania przy powyższych założeniach i wiecie co jest najoszczędniejsze, czy też inwestor ma do tego dojść metodą prób i błędów?

Ogólnie zalecam przy podłogówce jedną stałą temperaturę całą dobę wtedy kocioł odpala się raz max 2 razy na dobę w zależności od strat cieplnych budynku - my kotły montujemy w różnych miejscach z róznie wykonanymi instalacjami i ociepleniem wiec różnie to bywa. Co do cwu to zwykle liczymy na komfort czyli cwu całą dobę grzana do temperatury 45-50 st ale tu istotną rzeczą jest dobrze umieszczony czujnik temperatury. A inwestorzy i tak zrobią co będą chcieli różne cuda i kombinacje już widziałem Compact ma fajny algorytm pracy i bardzo małą pojemność wodną jak na kocioł stałopalny bo tylko 28 L wiec rozgrzewa się błyskawicznie i bardzo szybko grzeje cwu. A zwykle kotły montujemy niestety w układach trochę podłogówki i troche grzejników i to dopiero jest wyzwanie do wysterowania tego cuda dwie zupełnie inne charakterystyki pracy układów. Układ ze 100% podłogówką to prościzna i przy współpracy z termostatem kotły z dobrą modulacją i wygaszaniem naprawdę bardzo fajnie pracują. Edytowane przez Puławiak

Ogólnie zalecam przy podłogówce jedną stałą temperaturę całą dobę wtedy kocioł odpala się raz max 2 razy na dobę w zależności od strat cieplnych budynku - my kotły montujemy w różnych miejscach z róznie wykonanymi instalacjami i ociepleniem wiec różnie to bywa. .

O widzisz, o to mi chodziło.

Rozumiem, że da się tak ustawić temp. załączania kotła, by odpalił się te 2 razy na dobę? Nie wiem np. zadana 22,5 C, a kocioł załącza jak spadnie do 21C?

Czy jakoś inaczej jest to sterowane?

Co do cwu to zwykle liczymy na komfort czyli cwu całą dobę grzana do temperatury 45-50 st ale tu istotną rzeczą jest dobrze umieszczony czujnik temperatury. A inwestorzy i tak zrobią co będą chcieli różne cuda i kombinacje już widziałem Compact ma fajny algorytm pracy i bardzo małą pojemność wodną jak na kocioł stałopalny bo tylko 28 L wiec rozgrzewa się błyskawicznie i bardzo szybko grzeje cwu.

Hmmmm...a to mi się kłóci z pierwszą wypowiedzią...

Rozumiem, że kocioł odpalając się żre najwięcej opału, rozgrzewa zład wodny, żre prąd i przyspiesza wyeksploatowanie zapalarki.

Czy nie lepiej byłoby grzać większy zasobnik np. 250-300 l. do temp. 45C przy jednoczesnym załączaniu się kotła do podgrzania OP?

Ewentualnie lepiej ocieplić zasobnik 140 l i grzać do 60 C również przy "okazji" pracy kotła na rzecz CO?

Rozumiem o co chodzi z tym czujnikiem, ale powyższe pytania aktualne.

Układ ze 100% podłogówką to prościzna i przy współpracy z termostatem kotły z dobrą modulacją i wygaszaniem naprawdę bardzo fajnie pracują.

Czyli po rozgrzaniu kotła (tak jak na filmach o Red Compact) kocioł schodzi z mocą i do zadanej temperatury dochodzi "pyrgając"? Rozumiem, że jest to ekonomiczniejsze niż praca na 100% mocy....

Z góry dzięki.

pzdr

z zasady przy compactach nie powinien pracować z pełną mocą cały czas tak zaleca producent. No ok tylko po co tak grzać cwu cwu grzejesz kiedy zużyjesz wodę tak jak pisałem zład kotła jest mały i ciepła woda ma być i tyle. pewnie można tak kombinować i grzać w sposób jaki opisałeś tylko raczej nikt nie zwraca się z takimi pytaniami i z takimi potrzebami ludzie chcą mieć ciepłą wodę cały czas i tak kocioł pracuje jeśli zamotujesz duży zasobnik i czujnik umieścisz w górze zasobnika to kocioł będzie się odpalał na grzanie tylko po zużyciu ciepłej wody. Kocioł współpracuje z termostatem pokojowym i grzeje do zadanej temp na termostacie i dopala się kiedy na termostacie spadnie temperatura o wartość histerezy i tu sobie możesz różnie ustawić.

No ok tylko po co tak grzać cwu cwu grzejesz kiedy zużyjesz wodę tak jak pisałem zład kotła jest mały i ciepła woda ma być i tyle. pewnie można tak kombinować i grzać w sposób jaki opisałeś tylko raczej nikt nie zwraca się z takimi pytaniami i z takimi potrzebami ludzie chcą mieć ciepłą wodę cały czas i tak kocioł pracuje jeśli zamotujesz duży zasobnik i czujnik umieścisz w górze zasobnika to kocioł będzie się odpalał na grzanie tylko po zużyciu ciepłej wody.

Ano widzisz, Ci sami ludzie, gęsto-często, płaczą potem na FM, że zużycie peletu na średniej wielkości dom sięga 3 - 4 ton. I to peletu z Barlinka lub Stelmetu. Kupowanego nawet po 1000 zł/tona.

Wybacz, ale za:

19 kPLN kotłownia na gotowo

3 kPLN komin ze stopą fundamentową, obróbką na dachu, wykończeniem

4-5 kPLN (liczę naprawdę minimum) powierzchni na kocioł i opał

- grzanie za 4000 zł. domu o pow. 150 m2 kotłem na paliwo stałe jest absurdalne.

Więc warto, IMHO, przeprowadzać "zdrową" edukację i stosować rozwiązania, które pozwolą konkurować peletowi z ekogroszkiem i PC (a szczególnie z PC PW).

Myślenie, że jakoś to będzie przy opale, który kosztował (kosztuje) miejscami 1000 zł. za tonę, może być zgubne.

Szansą dla peletów są: konkurencja u producentów paliwa (więcej takich za 600-700 zł/tona), dobrze dobrane do domu instalacje, dopłaty do kotłów (bo chwilami np. Windhager ich ceny są koszmarne) i rozumna eksploatacja kotła dająca komfort oraz szansę na trwałość tego urządzenia.

Jako instalatorzy powinniście - sorry za bezpośredniość - pokazać "sztandarowe" instalacje, pokazać obsługę, koszty eksploatacji, pokazać dobry pelet za te przykładowe 600-700 zł., pokazać zadowolonych użytkowników...

Takie moje zdanie, pozdrawiam.

Ale my tak właśnie robimy mam np kilka takich miejscowości gdzie zamontowałem jeden kocioł na pellet a w kolejnych latach kolejne tylko z polecenia klientów. No wiesz Windhager to jest bardzo drogi kocioł to taka naprawdę górna półka cenowa - u nas to sie nazywa złoty strzał bo klient na taki kocioł to jest raz w roku chociaż ostatnio ceny tego kotła troche spadły. poszukaj pokazujemy swoje instalacje pokazujemy obsługę i użytkowanie kotłów jestem na forum staram się pomagać użytkownikom kotłów pelletowych - z zadowolonymi użytkownikami na forum to jest trochę gorzej - bo jeśli grzeje i nie sprawia problemów to mają to w .... i na forum już nie piszą. Przez te kilka lat poznałem trochę forumowiczów użytkowników peleciaków i cieżko jest kogokolwiek zmotywować do pisania na forum o użytkowaniu ich urządzeń - zadowoleni nie piszą bo tak naprawdę nie mają po co - no chyba że jest jakiś problem wtedy ktoś się odezwie bo ma powód. Co do producentów dobrego pelletu w przyzwoitej cenie to jest ich coraz wiecej i stale ich przybywa. a myśle że z prlletem nie będzie tak źle to wydać po producentach kotłow kiedyś w PL producentów pelletówek/pseudopelletówek było tylko kilku teraz praktycznie każdy ma w swojej ofecie coś na pellet nie koniecznie dobrego ale zawsze coś jest, niektórzy nawet po kilka modeli. Co do rynku to uważam że musi być różnorodność muszą być PC, mus być gaz, LPG Pellet i różne inne rozwiązania - każdemu wg potrzeb.

A dopłaty do kotłów i różne inne tego typu programy tylko szkodzą tak naprawdę - za sprzedaż i instalację urządzeń wtedy biorą się biznesmeni a nie instalatorzy i zaczyna się liczyć zysk a nie dobrze wykonana i poprawnie pracująca instalacja, no i tez w tym wypadku przestaje sie liczyć jakość kotła a zaczyna się liczyć cena i tak naprawdę to tylko szkodzi rynkowi - tu trzeba powolnej solidnej pracy, edukacji, dobrych jakościowo produktów i wtedy jest fajnie miło i przyjemnie.

Popatrz jak to jest teraz w PC instalatorzy cieżko pracują nad rozwiązaniami tak by to grzanie było efektywne ekonomiczne i klient zadowolony, pasjonaci siedzią po forach, blogach, na telefonach poświęcają swój czas na popularyzację rozwiązań na ich udoskonalanie i teraz wchodzą dopłaty - wchodzi biznes montują setki tysiące pomp bez żadnych reguł tak aby jak najwiecej zamontować sprzedać jak najwiecej kasy z rynku wyciągnąć. A tym instalatorom, forumowiczom, blogerom zostaje tylko jedno poprawianie błedów i doradzanie jak to wszystko teraz wyprowadzić tak żeby to fajnie działało i żeby był z tego pożytek niestety często gęsto jest to praca charytatywna - no bo im na poprawnej pracy i zadowoleniu klientów zależy.

Edytowane przez Puławiak

OK, ja rozumiem, że zadowolony klient rzadziej wraca na forum, aniżeli ten, który nie jest.

Doceniam również Twoje i kilku innych userów zaangażowanie w propagowanie peletu (nie do końca bezinteresowne, ale absolutnie z klasą i tak trzymać :)).

Chciałbym Ciebie, a może jeszcze kogoś, zmobilizować do stworzenia alternatywy peletowej dla PC.

Czego bym oczekiwał?

1. dobry, bezawaryjny kocioł,

2. zasypanie zbiornika raz, góra dwa razy, na rok,

3. dobra instalacja w oparciu o OP i zasobnik CWU dla 3-4 osób,

4. ograniczenie kosztów kotłowni i komina,

Ad. 1. modulacja mocy, możliwość podłączenia pneumatyki, automatyczne czyszczenie palnika i kanałów,

Ad. 2 pokombinujcie i podpowiedzcie jak to rozsądnie kosztowo zrobić, są przecież producenci dużych zasobników (nawet na 2800 kg), można taki lub mniejszy zasobnik zakopać "przy okazji" prac fundamentowych pod garażem (pod kotłownią) i podłączyć jakoś podawanie peletu; tylko nie za 17.000 zł. jak w pewnej firmie kominkowej na pellet.....:cool:; narysujcie jakiś sensowny schemat, pokażcie zdjęcia....

Ad. 3. była już o tym mowa w moich poprzednich postach, minimalizacja kosztów i zużycia opału,

Ad. 4. jak patrzę to do kotłów peletowych podłączenie to rury fi 80, jest jakiś system taniego wyprowadzenia takich rur na dach i zakończenia ponad dachem sensownie?, powiedzmy, że kotłownia przy garażu i nie ma nad tym pomieszczeniem żadnego pomieszczenia na poddaszu (wentylację można rozwiązać rurą spiro i kominkiem dachowym), do tego jakiś RCK - jaki koszt? da się?; kotły są małe, zasobnik na CWU można gdzieś nad nim powiesić, zasobnik na pelet patrz pkt. 2, więc jaka minimalna powierzchnia?, tak by wstawić, wygodnie obsługiwać i serwisować kocioł?

Dajcie fajną alternatywę dla PC, a sam się nad tym pochylę przy budowie domu nr 2.

Bo większość już potrafi zbudować domy ciepłe, pytanie, czy kotły na pelety się do tego dostosowały zapewniając niskie koszty eksploatacji i maksymalnie dużą bezobsługowość?

pzdr

Widzisz to czego oczekujesz to jest drogi układ ? Komina 80 nie zrobisz do paliwa stałego po praw na to nie pozwala narazie. I do tego 3 tonowego zasobnika będziesz pellet sypał z 15 kg worków ? Bo cystern do tankowania pelletu to w tym kraju jak na lekarstwo. Kotyły sie dostosowały i pracują sobie w takich domach. Ale są też budowane domy nie dokońca super ocieplone co gorsza z instalacją mieszaną i do takich klientów trafiamy w większości. Ja absolutnie nie walczę z PC nawet nie mam zamiaru ani ochoty na rynku musi być i to i to tylko powinniśmy promować rozwiązania pokazywać co można zrobić jak tym ogrzewać a nie walczyć między sobą. Wiec rozwiązania którego oczekujesz to ci nie zaproponuję bo to w tym kraju mało realne i nikt z nas się tak naprawdę do takich rozwiązań nie przymierza, takie systemy poprostu u nas się trafiają sporadycznie - nawet jeśli ludzie mają zasobniki na pellet 0,5 t to i tak sypią ledwie po kilka woreczków bo im się nie chce sypać.