Marek88.8 09.03.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Panowie jaka papa powinna być użyta do izolacji poziomej ław? Czy papa podkładowa zgrzewalna asfaltowa 2,3mm będzie dobrym rozwiązaniem? Majster proponuje pomalować ławę dysperbitem, na to 1 warstwa papy bez zgrzewania. Ława szerokość 60cm, Rolka papy na pół, 50cm izolacji pod fundament z bloczków betonowych szerokości 24 cm. Czy to wystarczy? Czy może dać 2 warstwy papy i ją zgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.03.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) Tam w tych wyczynach najbardziej idzie o lepik, nie papę Czyli w sumie jak położy papę bez podgrzania, to niby to samo. Ale jednak ładniej będzie ją przylepić na gorąco, zawsze to choćby nie ruszy się podczas murowania czy tam co. Co do ilości warstw jak tam nie będzie piwnicy tylko ściany fundamentowe, to nie ma co przesadzać, skoncentrowałbym się na izolacji nad ścianą fundamentową - tam już obowiązkowo 2 warstwy papy zgrzewane. "majster" nie lubi pracować więcej za tą samą kasę, tak że nie ma się mu co dziwić że chce pewne etapy pominąć, ale chyba to ty mu płacisz ??? Edytowane 9 Marca 2016 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 09.03.2016 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dokładnie, ja mu płacę po wykonaniu roboty. Piwnicy nie ma. Na fundament, pod ściany majster proponuje zgrzewanie papy. Czyli na górę dwie warstwy obowiązkowo? Pewne etapy pominąć ale to dość ważny etap i musi być zgodnie ze sztuką. Czyli że może być dysperbit i papa nie zgrzewana? Czy może dać dysperbit i na to zgrzewać papę? Majster zrobi tak jak chce, nie będzie mi marudził że ma być bez zgrzewania jeśli powiem że ma zgrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 10.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Marku, ja mam podobne ławy ( 50 i 60) i bloczki 24, w moim domu zrobiłam 2x papę zgrzewaną. Chciałam mieć etap izolacji zrobiony jak najlepiej, żeby do tematu nigdy nie wracać. Mój kierownik budowy tak mi zalecił. Koszt nie jest wysoki a spokój będziesz miał na lata lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 10.03.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Dziękuję za podpowiedzi. No to raczej dam 2x papę zgrzewaną zarówno na ławach jak i na fundamencie. I będzie spokojna głowa. Koszt nie wysoki a spokój na lata, zgadzam się w 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts