Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokrą ściana kominowa w kuchni

Recommended Posts

Witam,

Niedawno skonczylem remont mieszkania wraz z wymiana starych drewnianych okien na okna PCV i montażem nowych rurek od wody i kanalizacji w wymienionej w temacie ścianie.

Ściana jest mokra jednak bliżej podłogi (podloga tez jest mokra) podczas gdy nowe rurki są na wysokości około 80 cm.

W ścianie kominowej są stare drzwiczki do komina po starym piecu kaflowym (stary blok z cegły) Nie wykuwalem ich tylko zostały w ścianie i najwięcej wilgoci jest właśnie w pobliżu tych drzwiczek. Czuć również ręką ruch powietrza przy nich.

Konserwator zalecił mi wykuć te stare drzwiczki i zamknac te kanały styropianem i pianka montażową.

Czy myślicie że to dobry pomysł?

Czy może jakieś ewnetualnie inne rady?

Oddam, że mieszkanie jest na parterze.

Poniżej zdjęcie drzwiczek i mokrej ściany...

IMG_20160307_090108.jpg

Edit:

Zmierzyłem temperature ściany termometrem punktowym i jest o ok. 3 stopnie niższa niż temperatura innych ścian.

Wentylacja w kuchnii działa, przyłożyłem zapalniczke i wyciąga płomień.

Konserwator radzi odkuwać ten wylot i twierdzi że nic się nie powinno skraplać i że to prawdopodobnie uszkodzona nowa rurka z wodą. Dziwne jest jednak że zaczęła by cieknąć 2 mies po instalacji, prawda?

Edytowane przez ttpj

• 2 weeks później...

rwojtek, dzięki za odpowiedź.

Odkułem drzwiczki i okazało się jednak że rurki są ułożone w ścianie inaczej niż myślalem.

Okazało się, że puścił zgrzew na jednym z kolanek i woda spływała po rurce do najniższego punktu, który był właśnie w miejscu pod wylotem kominowym...

Konserwator miał rację, a ja w miarę niskim kosztem i nakładem pracy rozwiązałem kłopot.

Nauczyłem się jednak w międzyczasie sporo o wentylacji w mieszkaniu:)

Temat do zamknięcia.