ttpj 09.03.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 (edytowane) Witam, Niedawno skonczylem remont mieszkania wraz z wymiana starych drewnianych okien na okna PCV i montażem nowych rurek od wody i kanalizacji w wymienionej w temacie ścianie. Ściana jest mokra jednak bliżej podłogi (podloga tez jest mokra) podczas gdy nowe rurki są na wysokości około 80 cm. W ścianie kominowej są stare drzwiczki do komina po starym piecu kaflowym (stary blok z cegły) Nie wykuwalem ich tylko zostały w ścianie i najwięcej wilgoci jest właśnie w pobliżu tych drzwiczek. Czuć również ręką ruch powietrza przy nich. Konserwator zalecił mi wykuć te stare drzwiczki i zamknac te kanały styropianem i pianka montażową. Czy myślicie że to dobry pomysł? Czy może jakieś ewnetualnie inne rady? Oddam, że mieszkanie jest na parterze. Poniżej zdjęcie drzwiczek i mokrej ściany... Edit: Zmierzyłem temperature ściany termometrem punktowym i jest o ok. 3 stopnie niższa niż temperatura innych ścian. Wentylacja w kuchnii działa, przyłożyłem zapalniczke i wyciąga płomień. Konserwator radzi odkuwać ten wylot i twierdzi że nic się nie powinno skraplać i że to prawdopodobnie uszkodzona nowa rurka z wodą. Dziwne jest jednak że zaczęła by cieknąć 2 mies po instalacji, prawda? Edytowane 10 Marca 2016 przez ttpj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.03.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Poczytaj sobie co to jest wsteczny ciąg przy szczelnych oknach i punkt rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttpj 23.03.2016 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 rwojtek, dzięki za odpowiedź.Odkułem drzwiczki i okazało się jednak że rurki są ułożone w ścianie inaczej niż myślalem. Okazało się, że puścił zgrzew na jednym z kolanek i woda spływała po rurce do najniższego punktu, który był właśnie w miejscu pod wylotem kominowym...Konserwator miał rację, a ja w miarę niskim kosztem i nakładem pracy rozwiązałem kłopot.Nauczyłem się jednak w międzyczasie sporo o wentylacji w mieszkaniu:)Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts