Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt podłogówki 187m^2 pow. użytkowa 452m^3 kubatura, podział pętli.

mogaris

Recommended Posts

Witam, proszę o wskazówki, uwagi żeby w najbliższym czasie ruszyć z instalacją.

Parter 79m^2 użytkowych

Poddasze 108^2 użytkowych

Kubatura użytkowa 203+249m^3

1. 100% podłogówka

2. dom z solbetu 24cm

3. trumna, skosy na poddaszu lane

4. podłoga 15cm knauf 0,31

5. ściana zew. 20cm 0,31

6. podłoga na poddaszu 10cm 0,40

7. nad skosami 22cm 0,40

8. wentylacja mechaniczna frapol onyx 400

9. okna veka 3 szyby softline 82

Grzanie piecem gazowym kondensacyjnym jeszcze model nie wybrany, 3 łazienki z drabinkami na temperaturze podłogówki z dołożoną grzałką elektryczną. Zasobnik cwu 140l.

Czy przy obecnych długościach pętli w rozdzielaczach konieczne będzie dokładanie pomp?

Ile jest w stanie poradzić sama pompa w piecu jeżeliby podzielić na parterze salon na 2 pętle dodatkowe i na poddaszu podobnie?

Z góry dziękuję za pomoc.

podłogówka parter.jpg

podłogówka poddasze.jpg

152fcq0_th.jpg

Moim skromnym zdaniem:

- nad skosami 22cm to mało

- więszkość pętli źle zaprojektowana - za długie- pętla nie powinna przekraczać 100m

- powinny być osobne pętle od rozdzielacza do drabiek łazienkowych

Dołóż ocieplenie na poddaszu, podziel długie pętle na 2 lub nawet 3 krótsze.

Przede wszytskim polecam zrobić OZC i stosowny do niego projekt podłógówki.

Potem spróbowałbym to wszytsko ogarnąć pompą z kotła - bez dodatkowych pomp i sprzęgła.

Pozdro

Też mi się wydaję, że pętle za długie. 160 metrów to przegięcie. Z tego co zdążyłem się naczytać, powinno się dożyć do zrównoważenia długości pętli nawet kosztem łączenia dwóch pomieszczeń. Wówczas będzie fajnie równo grzało :) Tak przynajmniej będę robił u siebie " tymi rękoma" za parę tygodni :)

Witam, proszę o wskazówki, uwagi żeby w najbliższym czasie ruszyć z instalacją.

Parter 79m^2 użytkowych

Poddasze 108^2 użytkowych

Kubatura użytkowa 203+249m^3

1. 100% podłogówka

2. dom z solbetu 24cm

3. trumna, skosy na poddaszu lane

4. podłoga 15cm knauf 0,31

5. ściana zew. 20cm 0,31

6. podłoga na poddaszu 10cm 0,40

7. nad skosami 22cm 0,40

8. wentylacja mechaniczna frapol onyx 400

9. okna veka 3 szyby softline 82

Grzanie piecem gazowym kondensacyjnym jeszcze model nie wybrany, 3 łazienki z drabinkami na temperaturze podłogówki z dołożoną grzałką elektryczną. Zasobnik cwu 140l.

Czy przy obecnych długościach pętli w rozdzielaczach konieczne będzie dokładanie pomp?

Ile jest w stanie poradzić sama pompa w piecu jeżeliby podzielić na parterze salon na 2 pętle dodatkowe i na poddaszu podobnie?

Z góry dziękuję za pomoc.

[ATTACH=CONFIG]349357[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]349358[/ATTACH]

Ten projekt to masówka, ten kto wykonywał nie zastanawiał sie ani przez chwilę co mu program policzył i narysował. Naywanie tego projektem to przesada i to gruba przesada.

Z tym łączeniem dwóch pomieszczeń to bym się zastanowił:) Lepiej mieć możliwość sterowania każdą pętlą - od tego są rotametry i wszystko można sobie wyregulować ;)

Uważam, że drabinki to powiny być osobne pętle i najlepiej nie łączyć pomieszczeń w jednej pętli.

Myślę, że to zależy od przeznaczenia pomieszczeń. Wg mnie śmiało można łączyć korytarze,wiatrołapy i łazienki, które mają małe powierzchnie z priorytetem, że pierwsza zasilana łazienka. Na pewno nie połączyłbym pokoju z łazienką :)

Myślę, że to zależy od przeznaczenia pomieszczeń. Wg mnie śmiało można łączyć korytarze,wiatrołapy i łazienki, które mają małe powierzchnie z priorytetem, że pierwsza zasilana łazienka. Na pewno nie połączyłbym pokoju z łazienką :)

Wszystko można, tylko trzeba pomyśleć o skutkach tego. Pamiętaj, że potem już nic nie zmienisz...

U siebie w wiatrołapie zrobiłem wyciąg wentylacji mechanicznej i mam tam celowo ciepło. Korytarze nie potrzebują takiej temp bo ocieplane są np. salonem czy pokojami do niego dochodzącymi, czy po prosru ciepłym powietrzem dochodzącym z dołu przez klatkę schodową.

Reasumując, poświęciłem te kilka stówek i zrobiłem projekt OP i nie żałuję ani trochę. Dzięki temu mam prostą i wydajną instalację bez potrzeby pakowania dodatkowych pomp czy sprzęgła gdyż ustawienia rotametrów wachają się od 0,2-1 l/min:)

@asolt no bez przesady... jednak jest to projekt "czegoś"... no ale jaki jest to nawet ja laik widzę:)

No ALE ... na szczęście kolega ma forum i na szczęście podzielił się swoim "projektem" . Teraz ktoś mądry i doświadczony musi go uświadomić co i jak ;)

Jaki to jest projekt? a gdzie dokładne ozc do niego, petle 160 m to jest projekt? Wystarczy ze ktos liznął obsługi programu wspomagającego projektowanie i juz mu sie wydaje ze jest projektantem pierwszej klasy. Na jego nieszczescie sa fora gdzie szczesliwi nabywcy takich "projektów" dziela sie swoimi uwagami i pytaniami.