mogaris 09.03.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Witam, proszę o wskazówki, uwagi żeby w najbliższym czasie ruszyć z instalacją. Parter 79m^2 użytkowych Poddasze 108^2 użytkowych Kubatura użytkowa 203+249m^3 1. 100% podłogówka 2. dom z solbetu 24cm 3. trumna, skosy na poddaszu lane 4. podłoga 15cm knauf 0,31 5. ściana zew. 20cm 0,31 6. podłoga na poddaszu 10cm 0,40 7. nad skosami 22cm 0,40 8. wentylacja mechaniczna frapol onyx 400 9. okna veka 3 szyby softline 82 Grzanie piecem gazowym kondensacyjnym jeszcze model nie wybrany, 3 łazienki z drabinkami na temperaturze podłogówki z dołożoną grzałką elektryczną. Zasobnik cwu 140l. Czy przy obecnych długościach pętli w rozdzielaczach konieczne będzie dokładanie pomp? Ile jest w stanie poradzić sama pompa w piecu jeżeliby podzielić na parterze salon na 2 pętle dodatkowe i na poddaszu podobnie? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 10.03.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Moim skromnym zdaniem:- nad skosami 22cm to mało- więszkość pętli źle zaprojektowana - za długie- pętla nie powinna przekraczać 100m- powinny być osobne pętle od rozdzielacza do drabiek łazienkowych Dołóż ocieplenie na poddaszu, podziel długie pętle na 2 lub nawet 3 krótsze.Przede wszytskim polecam zrobić OZC i stosowny do niego projekt podłógówki.Potem spróbowałbym to wszytsko ogarnąć pompą z kotła - bez dodatkowych pomp i sprzęgła.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 10.03.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Też mi się wydaję, że pętle za długie. 160 metrów to przegięcie. Z tego co zdążyłem się naczytać, powinno się dożyć do zrównoważenia długości pętli nawet kosztem łączenia dwóch pomieszczeń. Wówczas będzie fajnie równo grzało Tak przynajmniej będę robił u siebie " tymi rękoma" za parę tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 10.03.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Z tym łączeniem dwóch pomieszczeń to bym się zastanowił Lepiej mieć możliwość sterowania każdą pętlą - od tego są rotametry i wszystko można sobie wyregulować Uważam, że drabinki to powiny być osobne pętle i najlepiej nie łączyć pomieszczeń w jednej pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Witam, proszę o wskazówki, uwagi żeby w najbliższym czasie ruszyć z instalacją. Parter 79m^2 użytkowych Poddasze 108^2 użytkowych Kubatura użytkowa 203+249m^3 1. 100% podłogówka 2. dom z solbetu 24cm 3. trumna, skosy na poddaszu lane 4. podłoga 15cm knauf 0,31 5. ściana zew. 20cm 0,31 6. podłoga na poddaszu 10cm 0,40 7. nad skosami 22cm 0,40 8. wentylacja mechaniczna frapol onyx 400 9. okna veka 3 szyby softline 82 Grzanie piecem gazowym kondensacyjnym jeszcze model nie wybrany, 3 łazienki z drabinkami na temperaturze podłogówki z dołożoną grzałką elektryczną. Zasobnik cwu 140l. Czy przy obecnych długościach pętli w rozdzielaczach konieczne będzie dokładanie pomp? Ile jest w stanie poradzić sama pompa w piecu jeżeliby podzielić na parterze salon na 2 pętle dodatkowe i na poddaszu podobnie? Z góry dziękuję za pomoc. [ATTACH=CONFIG]349357[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349358[/ATTACH] Ten projekt to masówka, ten kto wykonywał nie zastanawiał sie ani przez chwilę co mu program policzył i narysował. Naywanie tego projektem to przesada i to gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 10.03.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 @asolt no bez przesady... jednak jest to projekt "czegoś"... no ale jaki jest to nawet ja laik widzę No ALE ... na szczęście kolega ma forum i na szczęście podzielił się swoim "projektem" . Teraz ktoś mądry i doświadczony musi go uświadomić co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 10.03.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Z tym łączeniem dwóch pomieszczeń to bym się zastanowił Lepiej mieć możliwość sterowania każdą pętlą - od tego są rotametry i wszystko można sobie wyregulować Uważam, że drabinki to powiny być osobne pętle i najlepiej nie łączyć pomieszczeń w jednej pętli. Myślę, że to zależy od przeznaczenia pomieszczeń. Wg mnie śmiało można łączyć korytarze,wiatrołapy i łazienki, które mają małe powierzchnie z priorytetem, że pierwsza zasilana łazienka. Na pewno nie połączyłbym pokoju z łazienką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 10.03.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Myślę, że to zależy od przeznaczenia pomieszczeń. Wg mnie śmiało można łączyć korytarze,wiatrołapy i łazienki, które mają małe powierzchnie z priorytetem, że pierwsza zasilana łazienka. Na pewno nie połączyłbym pokoju z łazienką Wszystko można, tylko trzeba pomyśleć o skutkach tego. Pamiętaj, że potem już nic nie zmienisz... U siebie w wiatrołapie zrobiłem wyciąg wentylacji mechanicznej i mam tam celowo ciepło. Korytarze nie potrzebują takiej temp bo ocieplane są np. salonem czy pokojami do niego dochodzącymi, czy po prosru ciepłym powietrzem dochodzącym z dołu przez klatkę schodową. Reasumując, poświęciłem te kilka stówek i zrobiłem projekt OP i nie żałuję ani trochę. Dzięki temu mam prostą i wydajną instalację bez potrzeby pakowania dodatkowych pomp czy sprzęgła gdyż ustawienia rotametrów wachają się od 0,2-1 l/min:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 @asolt no bez przesady... jednak jest to projekt "czegoś"... no ale jaki jest to nawet ja laik widzę No ALE ... na szczęście kolega ma forum i na szczęście podzielił się swoim "projektem" . Teraz ktoś mądry i doświadczony musi go uświadomić co i jak Jaki to jest projekt? a gdzie dokładne ozc do niego, petle 160 m to jest projekt? Wystarczy ze ktos liznął obsługi programu wspomagającego projektowanie i juz mu sie wydaje ze jest projektantem pierwszej klasy. Na jego nieszczescie sa fora gdzie szczesliwi nabywcy takich "projektów" dziela sie swoimi uwagami i pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts