axlr 10.03.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) Witam,Planuje wyremontować domek letniskowy, który ma być przeznaczony pod wynajem (na co dzień nikt nie będzie mieszkał ale ciężko mi przewidzieć na chwilę obecną jak duże może mieć obłożenie, myślę że w sezonie letnim dość duże, natomiast w pozostałe sezony raczej weekendy). Parter domu jest drewniany (ok 75 lat), natomiast kilka lat temu został położony nowy dach, więc dom zyskał poddasze, które chcę przerobić na użytkowe. Moim zdaniem roboty które zostały wykonane w ostatnich latach przez teścia nie były zbyt przemyślane i mam w związku z tym kilka problemów. Jednym z nich jest to, ze jętki już są dość nisko od podłogi (ok 2 m), natomiast strop jest wykonany tylko z desek położonych na balach (wcześniej na tych deskach była jeszcze konstrukcja dachu ale wszystko zostało odkryte). Po woli planuję jego remont i obecnie mam problem ze stropem. Chodzi o to, że trzeba będzie go wygłuszyć i pewnie ułożyć jeszcze kilka warstw materiałów a nie chciał bym go za bardzo podnosić, druga sprawa, że chciałbym zostawić odkryte belki na parterze aby zachować pierwotny urok domku. Znalazłem np. taką konstrukcję stropu, której przekrój jest dość cienki i pod tym względem bardzo mi pasuje, pytanie tylko czy to się sprawdzi. http://www.magbos.com/wp-content/uploads/2014/12/strop.jpg Na górze mają być 3 sypialnie i mała łazienka. Chciałbym uzyskać jakieś rozsądne wygłuszenie. Zastanawiam się też, czy ewentualnie wełnę (albo jakiś inny materiał) nie ułożyć między belkami, żeby zamiast w górę pójść trochę w dół ale nadal zachowując odkryte belki. Edytowane 10 Marca 2016 przez axlr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts