Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsze malowanie tynku cementowo-wapiennego- jak poprawnie wykonać?

Recommended Posts

Witam, pół roku temu został wykonany tynk cementowo-wapienny w nowym domu, chcę teraz pomalować ściany w kotłowni, nie będę w niej wykonywać gładzi. Jak to zrobić?, -od A do Z proszę, jestem zielony ;)

Z tego co czytałem są różne koncepcje i już mam mętlik w głowie:

-Piasku mam się pozbyć miotłą, czy szlifując papierem ściernym? (-gdy przejadę ręką po tynku to odpadają się ziarenka piasku)

-Gruntować mam samym gruntem, farbą gruntującą, czy mieszanka zwykłej białej farby z dodatkiem gruntu?

Czy taka kolejność jest poprawna:

1) Malowanie ścian gruntem grubym pędzlem

2) Malowanie wałkiem Śnieżką Grunt

3) Pierwsza warstwa (Śnieżki satynowej)

4) Druga warstwa (Śnieżki satynowej)

Nadal nie wiem co z tym piaskiem na ścianach... grunt po pomalowaniu to zwiąże czy mam coś z tym robić? -proszę o pomoc!

Zagruntować Lf konzentratem i pomalować Haftgrundem. Biała podkładowa farba kryjąca z delikatną fakturką wyrównującą niedoskonałości tynku. Może być zabarwiona pod kolor docelowy, więc później zostanie tylko jedna warstwa nawierzchniowa. Boże broń mieszania gruntu z farbą... no chyba że ktoś jest zwolennikiem zrywających się nawierzchni :p Jedyne mieszanie gruntów to konzentrat z wodą, zresztą grunty w koncentracie wychodzą zdecydowanie taniej. Edytowane przez KolorowySłoń

Witam,

Stoje przed podobnym zadaniem pomalowania tynków cementowo wapiennych. Zależy mi na tym żeby nie popsuć właściwości tych tynków i żeby sciana "oddychała".

Mój pomysł na to, to malowanie gruntem Caparol Sylitol 111 Konzentrat i później biała 2x Caparol Sylitol Bio-Innen Farbe.

Jak powiedział to ekipie to krecili nosem ze oni to farbe rozcienczaja wodą i bez gruntu maluja. Do tego tynki szybko wyschły "za szybko" i porobiły sie gdzieniegdzie poziome "niby pęknięcia". wygladaja troche jak piorun i nie maja rys tylko są zaciemnione w stosunku do reszty powierzchni(jakby rysa powstała w srodku tynku). Majstry mówią ze nawet jak pomaluja to bedzie to widac i to wyjdzie. Najlepiej to jakby polozyli flizline na to.

Mam też ryse (1-2mm) pionowa od podlogi do sufitu, czy mam się nią przejmować i skuwać tynk zeby zobaczyć czy to nie jakas wada konstrukcyjna?

WP_20160320_17_40_26_Pro.jpg

WP_20160320_17_40_35_Pro.jpg

WP_20160320_17_44_23_Pro.jpg

WP_20160320_17_46_16_Pro.jpg

WP_20160320_17_46_21_Pro.jpg

Gość grend
Witam,

Stoje przed podobnym zadaniem pomalowania tynków cementowo wapiennych. Zależy mi na tym żeby nie popsuć właściwości tych tynków i żeby sciana "oddychała".

Mój pomysł na to, to malowanie gruntem Caparol Sylitol 111 Konzentrat i później biała 2x Caparol Sylitol Bio-Innen Farbe.

Jak powiedział to ekipie to krecili nosem ze oni to farbe rozcienczaja wodą i bez gruntu maluja. Do tego tynki szybko wyschły "za szybko" i porobiły sie gdzieniegdzie poziome "niby pęknięcia". wygladaja troche jak piorun i nie maja rys tylko są zaciemnione w stosunku do reszty powierzchni(jakby rysa powstała w srodku tynku). Majstry mówią ze nawet jak pomaluja to bedzie to widac i to wyjdzie. Najlepiej to jakby polozyli flizline na to.

Mam też ryse (1-2mm) pionowa od podlogi do sufitu, czy mam się nią przejmować i skuwać tynk zeby zobaczyć czy to nie jakas wada konstrukcyjna?

tynk z wora....

A ja mam takie pytanie: mam tynk cem-wap i nałożyłem gładzi w kilku miejsach, by poprawić dziury po włożeniu drzwi. Teraz chce to pomalować ale będzie widać różnicę gładź vs. tynk. Jak na tej gładzi zrobić najlepiej strukturę tynku cem-wapiennego?

Można zastosować haftgrund. Pozostawia strukturę powiedzmy zbliżoną do tynku cw. Dodatkowo też poprawia niedoskonałości tynku. Na to później tylko raz farba nawierzchniowa i gotowe.

Tylko mi wystarczy pewnie z 1KG - macie takie ilości w ofercie :)?

Obawiam się że tak się nie uda osiągnąć dobrego efektu ponieważ i tak będzie różnica w strukturze i grubości warstw. Najlepszym rozwiązaniem jest przemalowanie całości haftgrundem ponieważ mamy wtedy jednolitą strukturę delikatnej, jak to nazywamy, "skórki pomarańczy" . Można go zabarwić w kolorze i wtedy zostaje nam tylko jedno malowanie farbą nawierzchniową. Oczywiście nikt nie broni :)j Mamy produkty rozlewane 'od litra'.

Chodzi mi o to by najmniejszym kosztem wprowadzić tą strukturę do podobieństwa tynku cem-wap :) Ewentualnie pozostaje mi prze-szpachlowanie gładzią kotłowni co wg. mnie jednak mija się z celem :)

Nie umiem powiedzieć jak to będzie wyglądało dokładnie :) próbować można zawsze. Jeżeli dobrze rozumiem i jest to kotłownia to raczej tragedii nie powinno być. Gorzej by było z salonem. Tam bym się upierał przy swoim :)