KolorowySłoń 22.03.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Witam, Stoje przed podobnym zadaniem pomalowania tynków cementowo wapiennych. Zależy mi na tym żeby nie popsuć właściwości tych tynków i żeby sciana "oddychała". Mój pomysł na to, to malowanie gruntem Caparol Sylitol 111 Konzentrat i później biała 2x Caparol Sylitol Bio-Innen Farbe. Jak powiedział to ekipie to krecili nosem ze oni to farbe rozcienczaja wodą i bez gruntu maluja. Do tego tynki szybko wyschły "za szybko" i porobiły sie gdzieniegdzie poziome "niby pęknięcia". wygladaja troche jak piorun i nie maja rys tylko są zaciemnione w stosunku do reszty powierzchni(jakby rysa powstała w srodku tynku). Majstry mówią ze nawet jak pomaluja to bedzie to widac i to wyjdzie. Najlepiej to jakby polozyli flizline na to. Mam też ryse (1-2mm) pionowa od podlogi do sufitu, czy mam się nią przejmować i skuwać tynk zeby zobaczyć czy to nie jakas wada konstrukcyjna? Pozwolę sobie namieszać grunt->haftgrund->Sylitol Bio-Innen Farbe. Dlaczego pisze grunt? Ponieważ rozważyłbym zastosowanie lf konzentratu. Jest znacznie ekonomiczniejszy, chociaż 111 jest jak brdziej jest bardzo dobrym , aczkolwiek droższym rozwiązaniem. Następnie haftgrund zamiast jednej warstwy bioinnen. Stanowi lepsze podłoże, jest na bazie krzemianów, jest tańszy od bioinnen, wyrównuje niedoskonałości tynku, i można go zabarwić pod kolor docelowy. Na to raz farba nawierzchniowa czyli Sylitol Bio-Innen Farbe. Fachowcy kręcą nosem zapewne ponieważ wiedzą że bioinnen jest bardzo gęsta i dość wymagająca w malowaniu. Z drugiej strony jest w stanie zaszlamować te pęknięcia. Malowanie bez grunty proponuje sobie wybić z głowy ponieważ zemści się w przyszłości. Taka moja dygresja jeśli chodzi o farbe. Co do tynków to ani ja ani nikt inny nie może zapewnić że te pęknięcia nie wyjdą ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smialekpl 23.03.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 ... czyli był z wora czy nie ? Tego nie wiem Pozwolę sobie namieszać grunt->haftgrund->Sylitol Bio-Innen Farbe. Dlaczego pisze grunt? Ponieważ rozważyłbym zastosowanie lf konzentratu. Jest znacznie ekonomiczniejszy, chociaż 111 jest jak brdziej jest bardzo dobrym , aczkolwiek droższym rozwiązaniem. Następnie haftgrund zamiast jednej warstwy bioinnen. Stanowi lepsze podłoże, jest na bazie krzemianów, jest tańszy od bioinnen, wyrównuje niedoskonałości tynku, i można go zabarwić pod kolor docelowy. Na to raz farba nawierzchniowa czyli Sylitol Bio-Innen Farbe. Fachowcy kręcą nosem zapewne ponieważ wiedzą że bioinnen jest bardzo gęsta i dość wymagająca w malowaniu. Z drugiej strony jest w stanie zaszlamować te pęknięcia. Malowanie bez grunty proponuje sobie wybić z głowy ponieważ zemści się w przyszłości. Taka moja dygresja jeśli chodzi o farbe. Co do tynków to ani ja ani nikt inny nie może zapewnić że te pęknięcia nie wyjdą ponownie. grunt->haftgrund->Sylitol Bio-Innen Farbe. pewnie bylby dobrym rozwiazaniem, jednak ja chce używać jak najmniej chemii. Po pierwsze dlatego ze mam dziecko z astmą i alergią. Po drugi już sie naczytałem ze nowoczesne farby wchodza w rozne reakcje z innymi materiałami i po czasie zaczynają smierdziec kocim moczem. W starym mieszkaniu na stare tynki robiłem tak - unigrunt sniezki, gladz wapienna sniezka, grunt caparola i farba Bio. Juz pół roku w pokoju unosi sie dziwny zapach (nie amoniakiem) i ciezko okresli czy to przez gladz czy grunt czy farbe. Wietrze cały czas, Dlatego w nowym mieszkaniu chce uzyc jak najmniej chemii tak zeby farba szybko wyschła i wywietrzała. Dlatego pomyslalem jeszcze o tej Kabe aquatex ktora jest w dyspersyjno-krzemianowa i nie wymaga gruntu. Z Caparola troche rezygnuje powoli bo żona narzeka ze ją uczula i zle sie czuje po spaniu w tym pomalowanym pokoju. Moge tez uzyć zwykłej farby akrylowej jakiegos duluxa czy fluggera byle szybko wyschło i nie smierdziało później, ale czy taka farba nie zatka sciany i zniszczy jej "oddychalność"? Sprawy kosztowe są tu drugorzędne. Pęknięciami sie bardzo nie przejmuje jesli farba zamaskuje juz te co są. Jesli kolejne beda wychodzić to jestem w stanei się z tym pogodzić, wole wiedzieć co sie dzieje z domem i jak peknie pol sciany to lepiej zobaczyc i sprawdzic przyczyne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 23.03.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Akurat bioinnen jest farbą dla alergikow. W żadnym z obiektów w których ją zastosowalismy nie mielismy z nią problemow. Wiec dziwnego zapachu napewno bym jej nie przypisal. A moje rozwiązanie uwazam za bardzo bezpieczne ponieważ haftgrund jest produktem krzemianowym na bazie wody więc nie moge powiedzieć że jest bogaty w chemie. Jak koszty sa drugorzędne to 111->haftgrund->bioinnen albo 111->2xbioonnen. Jak dla mnie nic nie ma prawa sie zadziac, a wątków o smierdzacych farbach jest pare juz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 26.03.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Szanowny Panie, tynk należy przetrzeć delikatnie siatką szlifierską o gradacji 100-150, aby piasek spadł. Następnie podłoże gruntujemy ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny a dzień później pokrywamy emulsją podkładową Śnieżka Grunt w jednej warstwie. W zależności od tego czy kotłownia jest gazowa czy też węglowa dobieramy rodzaj farby. W kotłowni węglowej będzie więcej zanieczyszczeń, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie farby ekonomicznej, np. Śnieżka Super Latex lub Śnieżka Mat Latex. W przypadku kotłowni gazowej sprawdzi się Śnieżka Satynowa. Sufit dobrze będzie natomiast pokryć farbą matową. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rooz1 18.08.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 mam tynki CW, po przeczytaniu wydaje mi się, że wreszcie znalazłem zestaw farby jaki chce użyć Sylitol 111 x1Haftgrund x1Sylitol Bio Inn x1 Obawiam sie tylko 3 klasy, czy moge na haftrund uzyc innej z klasa 1 ? np latex samt 10 ? albo dekso 5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts