Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własciciele GWC - czy wiecie czym oddychacie?

Recommended Posts

Jestem na etapie decyzji - jaka wentylacja (etap projektu domu). Jest wiele plusów wentylacji mechanicznej. Minusy dla mnie to: zamarzanie rekuperatora w mroźne dni i konieczność stosowania nagrzewnicy (koszty prądu) oraz w upalne dni tłoczenie gorącego powietrza do domu. Te minusy niweluje GWC. Z tego co czytam, robi się go tak, że zakopuje się odpowiednią ilość rury na odpowiedniej głębokości. W zimę ogrzewa to powietrze a w lecie schładza. Mam jednak jedną wątpliwość: zmiany temperatur powietrza w GWC mogą powodować wykraplanie się wody. A wilgoć i odpowiednia temperatura może spowodować rozwój grzybów, które użytkownicy GWC wdychają. Czy ktoś sprawdzał jakość powietrza z GWC? Czy to o czym piszę to tylko mój wymysł czy to może się zdarzyć?

Jestem na etapie decyzji - jaka wentylacja (etap projektu domu). Jest wiele plusów wentylacji mechanicznej. Minusy dla mnie to: zamarzanie rekuperatora w mroźne dni i konieczność stosowania nagrzewnicy (koszty prądu)

Rekuperator ma zazwyczaj bypas i nie trzeba nic grzać.

oraz w upalne dni tłoczenie gorącego powietrza do domu.

Przez okna to niby jakie powietrze leci?

Te minusy niweluje GWC.

Ale GWC kosztuje i to sporo kosztuje aby było wydajne.

Jestem na etapie decyzji - jaka wentylacja (etap projektu domu). Jest wiele plusów wentylacji mechanicznej. Minusy dla mnie to: zamarzanie rekuperatora w mroźne dni i konieczność stosowania nagrzewnicy (koszty prądu) oraz w upalne dni tłoczenie gorącego powietrza do domu. Te minusy niweluje GWC. Z tego co czytam, robi się go tak, że zakopuje się odpowiednią ilość rury na odpowiedniej głębokości. W zimę ogrzewa to powietrze a w lecie schładza. Mam jednak jedną wątpliwość: zmiany temperatur powietrza w GWC mogą powodować wykraplanie się wody. A wilgoć i odpowiednia temperatura może spowodować rozwój grzybów, które użytkownicy GWC wdychają. Czy ktoś sprawdzał jakość powietrza z GWC? Czy to o czym piszę to tylko mój wymysł czy to może się zdarzyć?

Strach ma wielkie oczy ...

Jak się czegoś obawiasz to po prostu odpuść ...:yes:

Rekuperator ma zazwyczaj bypas i nie trzeba nic grzać.

Przez okna to niby jakie powietrze leci?

Ale GWC kosztuje i to sporo kosztuje aby było wydajne.

Jak przez obejście leci np -10* to nic nie trzeba grzać ...?

Przez okna a przez kilkadziesiąt metrów rury ...?

Ile to jest sporo ...?

Jak przez obejście leci np -10* to nic nie trzeba grzać ...?

Jak sobie nawet ogrzeje przy pomocy GWC o 10sC to nie trzeba będzie grzać? Trzeba będzie. Tymczasem mowa była o NAGRZEWNICY na prąd, bo rzekomo coś tam zamarza w rekuperatorze.

Przez okna a przez kilkadziesiąt metrów rury ...?

Mowa była o wadach WM i rzekomym nawiewaniu gorącego powietrza w lato. W związku z tym się pytam jakie powietrze leci oknami przy alternatywie dla WM tj. WG. Przy WM można sprawnie ograniczyć nawiewanie "gorącego" powietrza np. gdy nikogo nie ma w dzień w domu (pominę, że zyski z powietrza na wentylacji są mizernie niskie w stosunku do zysków bytowych czy słonecznych) -- więc podawanie tego za wadę WM nie ma sensu.

Ile to jest sporo ...?

No właśnie, ile średnio kosztuje 1kW GWC?