Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balkon francuski-wady,zalety? opinie inwestorów

Recommended Posts

Witam lada dzień wiosna i czas ruszac z budowa.

Co prawda moj projekt posiad balkon ale wglebiajac sie w temat mam straszny dylemat czy nie zamienic go na balkon francuski.

Chcialem poznac opinie ludzi ktorzy zdecydowali sie na to rozwiazanie i czy sa zadowoleni (lub ewentualnie zaluja takiego rozwiazania)z praktycznego ich uzytkowania typu wietrzenie poscieli (ewentualnie drobnego suszenia prania)

Co was sklonilo do takiej decyzji.np klopot ze sniegiem,izolacja termiczna czy wodna itd...

Czy nie zalujecie zlikwidowania balkonow

Jak ze wzgledow estetycznych.Czy z waszych domow nie zrobila sie tak zwana stodola.

Nie zalujecie ze nie mozecie wieczorkiem czy nad ranem wyjsc na balkon i sie hmm sam nie wiem zrelaksowac

Moim glownym zalozeniem jest wybudowanie domu jak najbardziej energooszczednego pod wzgledem mojej kieszeni (szału nie ma)

ale tez przyjemnego dla oka.by nie stracil uroku

Jest to sprawka tego balkonu.dodam tylko ze wykusz zostal zlikwidowany

balkon.jpg

Ja mam taki dom

http://dom.money.pl/projekty_domow/bez-piwnicy,projekt,dom-w-lukrecji-2,11246.html

i został tylko balkon z przodu ze względu na wygląd domu. Bez sensu te balkony. Koszty, koszty i awarie tylko robią. Na twoim miejscu dałbym zwykłe okna, nawet nie balkonowe w tym miejscu. Projekt masz podobny do mojego, wiec pokoje pewnie po 12-15 metrów, pewnie bedą dla dzieci, i powiem ci szczerze że gdybym zostawił okna balkonowe nie miał bym gdzie dzieciom w przyszłosci biurek poustawiać

tylko z drogiej strony domu juz zlikwidowalem balkon.ale drzwi zostawie napewno bo jest to sypialnia wiec posciel fajna sprawka wywiesic.tak sa to pokoje dziecinne i tez tak ok 15 m2 maja.Szczerze mowiac to nie myslalem nad zamiana na zwykle okna.No biurko to jeszcze gdzies by sie upchalo ale co np z grzejnikiem.

Prosze jeszcze o jakies opinie.Dawać dawać nie bać sie

• 1 year później...
Osobiście nie wyobrażam sobie życia bez balkonu. Ewentualnym rozwiązaniem jest posiadanie przestronnego tarasu z deski kompozytowej. Balkon Francuski jest pewnym rozwiązaniem i uniknięciem problemów, lecz wolałbym się przemęczyć i obejść problem, niż usunąć balkon całkowicie :) Wszystko zależy od własnego nastawienia do tego tematu. Edytowane przez Arty13
edycja wpisu