plonskij 11.01.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 jak wgrac fotki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 11.01.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Nie sądzę aby rama okienna miała taką temperaturę przy około 0* na zewnątrz przy nowych oknach. Jak jest woda w profilach to caly profil jest bardzo zimny, w srodku jest lod - nadcisnienie nic tu nie ma wspolnego Pytałem czy masz WM w domu? A woda nie jest w profilach tylko na zewnętrznej uszczelce i wewnątrz przestrzeni ograniczonej elementami futryny i ramy okna na zewnętrznych ściankach ramy ale od środka. Popatrz na fotki. Jak otworzysz okno to widać tą wodę i ewentualnie grzyb jak już zdążył się rozmnożyć. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.01.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 jak wgrac fotki ?? Pod każdym postem jest na dole napis odpowiedz albo odpowiedz z cytatem. Naciskasz i masz okienko odpowiedzi. Wybierasz tam niżej funkcję "ZAAWANSOWANA EDYCJA", to wówczas pod oknem odpowiedzi, niżej masz ZARZĄDZAJ ZAŁĄCZNIKAMI. Naciskasz i program sam otwiera fotki na dysku. Proponuję wcześniej sobie je przygotować, podpisać, spisać aby to szybko wybrać. Grymaśne toto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.01.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 13.01.2018 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 dzieki GraMar za podpowiedz - alem sie natrudzil - ale bez twojej pomocy tom bym sie ...... Rysunki ilustruja jak woda wcieka w profile. Dos powszechne zjawislo by niedroznych odwodnieniach lub uszkodzonych sciankach wewnetrznych przy frezowaniu otworow. Zdarza sie tez na profilach koekstrudowanych ze te cienkie wewnetrzne scianki sa dziurawe, powyginane lub ich casami brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 14.01.2018 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Teraz przy - 6* na zewnątrz ta skroplona woda na uszczelkach po prostu zamarza... Mam rację twierdząc że uszczelki ulegają niszczeniu przy każdym zamarzaniu/odmarzaniu? I to samo się dzieje gdzieś tam wewnątrz ram okien tak?? Jak potwierdzić teorię że do wnętrza okien dostaje się woda jak sugeruje to pchelek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.01.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Pomaluj tę wodę farbką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 15.01.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 jak masz ten rysunem przekroju ramy - srodkowy na gorze to wywierc wiertlem 2-3 mm dziurke tak by dostac sie jak najnizej do zewnetrznych komor - od srodka i od zewnatrz - w miejsce gdzie masz naszkicowane te niebieskie plamki wody - jak jest woda to wycieknie - tak samo mozesz miec wode podszyba - ktora nie odplywa bo sa zasloniete odwodnienia. To dosc powszechny przypadek. Wrzuce rysunek przekrojow ram jak moga byc powyginane scianki te w srodku i jak zamykaja odplyw. Te scianki tlocza jak najciensze - nawet 0,5 mm i czasami przy tloczeniu sa dziurawe. Przygotuje rysunek i wrzuce. Mialem przypadek jak w oknie stalym wylalo mi sie ramy jakies 5 litrow wody - byla zapelniniona do samej gory. Jak tam wciekla - do dzisnie moge zajarzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 15.01.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 farbka tez jest dobra - jako znacznik - wlac w otwory - gdzies tam zawsze wycieknie. Potencjalnych dziur w ramach okien jest multum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 15.01.2018 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 jak masz ten rysunem przekroju ramy - srodkowy na gorze to wywierc wiertlem 2-3 mm dziurke tak by dostac sie jak najnizej do zewnetrznych komor - od srodka i od zewnatrz - w miejsce gdzie masz naszkicowane te niebieskie plamki wody - jak jest woda to wycieknie - tak samo mozesz miec wode podszyba - ktora nie odplywa bo sa zasloniete odwodnienia. To dosc powszechny przypadek. Wrzuce rysunek przekrojow ram jak moga byc powyginane scianki te w srodku i jak zamykaja odplyw. Te scianki tlocza jak najciensze - nawet 0,5 mm i czasami przy tloczeniu sa dziurawe. Przygotuje rysunek i wrzuce. Mialem przypadek jak w oknie stalym wylalo mi sie ramy jakies 5 litrow wody - byla zapelniniona do samej gory. Jak tam wciekla - do dzisnie moge zajarzyc Mierzyłem suwmiarką uszczelkę między skrzydłem a ramą - od 5,5 mm do 7,7 mm. Nigdzie nie ma tych 3 mm o których pisałeś. A otworów chyba nie wywiercę póki okna są na gwarancji. Chcę dać producentowi dowód - powód aby to on wywiercił tą dziurę. Dlatego pytam was jaki dowód mogę uzyskać beż niszczenia okien ale udowodnienia producentowi żeby on zareagował. Na termowizji nie wyjdzie że ramy są strasznie zimne?? A ta farbka którędy ma wyciekać? A co do zapchanych odwodnieniówek - pisałem że są drożne bo leje wodę i wszystko wycieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 16.01.2018 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Słuchajcie w moim drugim temacie na temat suchego powietrza u mnie w domu jasiek71 zasugerował że poprostu ciągle mam wilgoć technologiczną w domu. Czy to możliwe? W sumie tłumaczyłoby to dlaczego ciągle na oknie dachowym wykrapla się woda. Także to że po wyłączeniu reku wilgotność rośnie jak szalona (do 82% po 4 godz). No i może tłumaczy łoby to ten problem w oknach...Tylko dlaczego w każdym pomieszczeniu pokazuje wilgotność koło 23% ??? Nawet w tym pokoju co się skrapla woda na oknie dachowym.I jakim cudem na wyrzucie pokazuje 62% podczas gdy w domu sucho???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.01.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 I jakim cudem na wyrzucie pokazuje 62% podczas gdy w domu sucho???? Na jakim wyrzucie czy na wyrzutni za rekuperatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 16.01.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Na jakim wyrzucie czy na wyrzutni za rekuperatorem? wyrzutni z rekuperatora - znajduje się w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.01.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 wyrzutni z rekuperatora - znajduje się w garażu To normalne. Jaką masz temperaturę na wyrzutni z rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 16.01.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 zasugerował że poprostu ciągle mam wilgoć technologiczną w domu. Czy to możliwe? - raczej nie bo bys mial wszystko wilgotne i wysoką wilgotnosc - okno dachowe zawsze jest najzimniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 16.01.2018 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 To normalne. Jaką masz temperaturę na wyrzutni z rekuperatora. Żeby to zbadać to chyba musiałbym mieć specjalistyczny termometr i się wwiercić w rurę bo jak postawię po prostu termometr pod wyrzutnią to chyba niedokłądny będzie to wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 18.01.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Żeby to zbadać to chyba musiałbym mieć specjalistyczny termometr i się wwiercić w rurę bo jak postawię po prostu termometr pod wyrzutnią to chyba niedokłądny będzie to wynik Powietrze ochładzając się zwiększa swoją wilgotność względną i stąd takie pomiary u Ciebie. Temperaturę wystarczy zmierzyć przy wyrzutni tam gdzie mierzysz wilgotność. Spróbuj jeszcze zwiększyć wywiew, tak zdecydowanie i poczekaj z dobę. Wybierz sobie jedno reprezentatywne okno powycieraj osusz i obserwuj czy problem powróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 24.01.2018 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Powietrze ochładzając się zwiększa swoją wilgotność względną i stąd takie pomiary u Ciebie. Temperaturę wystarczy zmierzyć przy wyrzutni tam gdzie mierzysz wilgotność. Spróbuj jeszcze zwiększyć wywiew, tak zdecydowanie i poczekaj z dobę. Wybierz sobie jedno reprezentatywne okno powycieraj osusz i obserwuj czy problem powróci. Temperaturu przy wyrzucie pokazuje 3,5 * C teraz, wilgotnośc 84% Co do okien to przecież robiłem 450 m3/h powietrze wysuszało na wiór a w oknach było jeszcze gorzej!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 25.01.2018 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Heh, przy 5* C na dworze nie ma żadnego problemu w oknach, zero skroplonej wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.01.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Temperaturu przy wyrzucie pokazuje 3,5 * C teraz, wilgotnośc 84% Co do okien to przecież robiłem 450 m3/h powietrze wysuszało na wiór a w oknach było jeszcze gorzej!! Może zwiększałeś nawiew. U mnie pomogło zwiększenie wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts