jasiek71 12.03.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Jeśli masz rację to dlaczego grzyb pojawia się właśnie "w środku" okien wchodząc jakby od zewnątrz. Czy gdyby problem był przez wilgoć w domu to czy nie pojawiałby się również w narożach ścian przy suficie? Albo centralnie na oknie od wewnątrz? Czy mogę się spodziewać że ta wilgoć, grzyb może się rozwijać także już w innych miejscach? Gdzieś pod panelami, przy drzwiach balkonowych czy jeszcze gdzieś?? A te okna to chociaż szczelne ...? Wystarczą drobne nieszczelności , nadmierną wilgotność powietrza w chałupie i wentylacja pracująca w nadmiernym nadciśnieniu i może być taki efekt ...( w dalszym ciągu pytanie o kontrolę wentylacji bo że jest OK to również dobrze można określić że działa ale jak działa to nam nic nie mówi ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Sam już nie wiem czy okna są szczelne. Powinny być, bo podobno pasywne, ciepły montaż itd. Drugi bieg reku to 40% bodajże, a serwisant chodził i badał przepływ w każdym pomieszczeniu, sprawdzał filtry i stwierdził mi że wszystko działa prawidłowo i że może na to wystawić papier. Nadmienił coś jeszcze że powietrza wywiewanego jest chyba 13 razy w ciągu godziny a nawiewanego 33 razy w ciągu godz. To na pewno to prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Sam już nie wiem czy okna są szczelne. Powinny być, bo podobno pasywne, ciepły montaż itd. Drugi bieg reku to 40% bodajże, a serwisant chodził i badał przepływ w każdym pomieszczeniu, sprawdzał filtry i stwierdził mi że wszystko działa prawidłowo i że może na to wystawić papier. Nadmienił coś jeszcze że powietrza wywiewanego jest chyba 13 razy w ciągu godziny a nawiewanego 33 razy w ciągu godz. To na pewno to prawidłowe? No to jak ...? Powietrza nawiewanego jest ok trzy razy więcej niż wywiewanego i ma być OK skoro wentylacja robi ogromne nadciśnienie ...? Jakoś to wszystko kupy się nie trzyma ... Ile jest temperatury na nawiewie , wywiewie, czerpni, wyrzutni ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocu 12.03.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ładne grzybki wyhodowałeś. Weź się w końcu na solidne wyczyszczenie okien, bo za niedługo możesz takie coś zobaczyć. Ile razy i jak długo wietrzysz dziennie dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ooo widze ze moje fotki robia furore Dlaczego tam a nie na scianach? Logika i wiedza sie klania Wnetrze byle jak (jak widac) jest wentylowane i sciany maja o kilka stopni wyzsza temperature niz profil ktory zawsze w tych miejscach zimniejszy. Czasem wystarczy jeden stopień . Poza tym grzyb pojawil sie zanim zaczales grzec i wentylowac. Kolejna sprawa. Gdyby okno bylo niezzczelne to to zjawisko wogole nie mialoby miejsca gdyz wnetrze okna byloby wentylowane. Powtorze. Zamiast skupiac się na oknie wez je doczysc i zajmij sie wentylacja. Na maksa ogrzewanie podkrecone Zaczij suszyc chalupe bo niebawem grzyb będziesz mial w scianach Poszukaj sobie tabelki w sieci mowiacej o zaleznosci miedzy % a temperatura i moze latwiej bedzie ci pewne rzeczy zrozumiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Poza tym grzyb pojawil sie zanim zaczales grzec i wentylowac. Kolejna sprawa. Gdyby okno bylo niezzczelne to to zjawisko wogole nie mialoby miejsca gdyz wnetrze okna byloby wentylowane. Takie zjawisko pojawia się jak wypychasz ciepłe i wilgotne powietrze do strefy z niższą temperaturą ... Z tego co widać ciepłe i wilgotne powietrze przedostaje się do wnętrza okna i tam para wodna kondensuje się na chłodnej ramie ... Takie zjawisko nie nastąpiło by gdy powietrze napływało z zewnątrz gdyż było by zimne i suche ...( pleśń w takich warunkach też się nie rozwija ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 No to jak ...? Powietrza nawiewanego jest ok trzy razy więcej niż wywiewanego i ma być OK skoro wentylacja robi ogromne nadciśnienie ...? Jakoś to wszystko kupy się nie trzyma ... Ile jest temperatury na nawiewie , wywiewie, czerpni, wyrzutni ...? temp. zewnętrzna 5,2 temp. nawiewu 7,8 temp. wywiewu 17,1 temp. wymiennika 10,9 Nawiew 60% Wywiew 77,6% Chłodzenie 0% Grzanie 100% A jaki powinien być stosunek powietrza wywiewanego do nawiewanego? Czy tak jak jest teraz, nadciśnienie w domu może powodować te problemy z grzybem? Generalnie chyba nadciśnienie ogólnie nie jest dobre w domu... tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ładne grzybki wyhodowałeś. Weź się w końcu na solidne wyczyszczenie okien, bo za niedługo możesz takie coś zobaczyć. [ATTACH=CONFIG]349617[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349618[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349619[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349620[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349621[/ATTACH] Ile razy i jak długo wietrzysz dziennie dom ? Nie wietrzę jako tako, cały czas po prostu chodzi rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ooo widze ze moje fotki robia furore Dlaczego tam a nie na scianach? Logika i wiedza sie klania Wnetrze byle jak (jak widac) jest wentylowane i sciany maja o kilka stopni wyzsza temperature niz profil ktory zawsze w tych miejscach zimniejszy. Czasem wystarczy jeden stopień . Poza tym grzyb pojawil sie zanim zaczales grzec i wentylowac. Kolejna sprawa. Gdyby okno bylo niezzczelne to to zjawisko wogole nie mialoby miejsca gdyz wnetrze okna byloby wentylowane. Powtorze. Zamiast skupiac się na oknie wez je doczysc i zajmij sie wentylacja. Na maksa ogrzewanie podkrecone Zaczij suszyc chalupe bo niebawem grzyb będziesz mial w scianach Poszukaj sobie tabelki w sieci mowiacej o zaleznosci miedzy % a temperatura i moze latwiej bedzie ci pewne rzeczy zrozumiec Wnętrze jest wentylowane byle jak bo ten grzyb czy tak to widać po tym co napisałem o działaniu rekuperacji?? Zacząć suszyć chałupę czyli?? Teraz na górze jest ustawione 21 stopni, na dole 22, podkręcić na wyższą temperaturę mam, czyli jaką?? I dać na maksa rekuperację?? A mógłbyś po prostu napisać o tej zależności między % a temperaturą skoro się na tym znasz? Jeszcze mi się coś przypomniało, może wniesie do tematu. Mianowicie przypomniało mi się jak zaraz przed wprowadzeniem odkurzałem dosłownie wszystko - ściany, sufity, także okno po otwarciu, wszystkie ramy, skrzydło i nie zauważyłem tam żadnego grzyba ani skraplającej się wody! Czyli to chyba nie możliwe żeby grzyb zalągł się wtedy kiedy mówisz, nie prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 temp. zewnętrzna 5,2 temp. nawiewu 7,8 temp. wywiewu 17,1 temp. wymiennika 10,9 Nawiew 60% Wywiew 77,6% Chłodzenie 0% Grzanie 100% A jaki powinien być stosunek powietrza wywiewanego do nawiewanego? Czy tak jak jest teraz, nadciśnienie w domu może powodować te problemy z grzybem? Generalnie chyba nadciśnienie ogólnie nie jest dobre w domu... tak? Powietrze nawiewane do wyciąganego powinno być 1:1 .... Ustaw tak aby tyle samo nawiewało i wyciągało , jak się zmienią temperatury za godzinę lub więcej to podaj jakie będą ... Te co teraz to tragedia ... Według mnie to całą przyczyną stanu rzeczy jest właśnie nadmierne nadciśnienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Czy wystarczy jak sam wymyję te grzyby czy zlecić to fachowej firmie zajmującej się tym?? Bo jeśli grzyb wlazł we wnętrze okna to jak go usnę doszczetnie zewsząd?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Powietrze nawiewane do wyciąganego powinno być 1:1 .... Ustaw tak aby tyle samo nawiewało i wyciągało , jak się zmienią temperatury za godzinę lub więcej to podaj jakie będą ... Te co teraz to tragedia ... Według mnie to całą przyczyną stanu rzeczy jest właśnie nadmierne nadciśnienie ... Czyli te wskaźniki które podałem to tragedia? A wiesz co jak pozmieniać żeby ustawić ten stosunek 1:1? Ja nigdy nie ustawiałem, było zaufanie do tego gościa co reku robił. Przecież przedwczoraj to widział, sprawdzał... A jeśli wolno spytać, tak tylko dla pewności, Ty się na tym znasz, zajmujesz się tym? Tak dla pewności zanim zacznę grzebać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2016 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Czyli te wskaźniki które podałem to tragedia? A wiesz co jak pozmieniać żeby ustawić ten stosunek 1:1? Ja nigdy nie ustawiałem, było zaufanie do tego gościa co reku robił. Przecież przedwczoraj to widział, sprawdzał... A jeśli wolno spytać, tak tylko dla pewności, Ty się na tym znasz, zajmujesz się tym? Tak dla pewności zanim zacznę grzebać... A że tak spytam przewrotnie ... Miałeś w szkole fizykę ...? Powinieneś rozumieć co się do ciebie pisze ... Zapytaj raczej tego twojego " fachowca" czy się zna na tym co robi i czy rozumie zjawiska fizyczne jakie temu towarzyszą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.03.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ładne grzybki wyhodowałeś. Weź się w końcu na solidne wyczyszczenie okien, bo za niedługo możesz takie coś zobaczyć. [ATTACH=CONFIG]349617[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349618[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349619[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349620[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]349621[/ATTACH] Ile razy i jak długo wietrzysz dziennie dom ? Piękne, no super. Takie to już do zalewajki się nadają Umyj te cholerne okna bodaj Domestosem. Nie hoduj tego. Ustaw reku, żeby podciśnienie było. I porozszczelniaj. Niech to się suszy, nie gnije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A czy nie ma znaczenia to że higrometr pokazuje wszędzie niską (poniżej 50%) wilgotność? Czy ma znaczenie że poddasze ocieplone pianką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Piękne, no super. Takie to już do zalewajki się nadają Umyj te cholerne okna bodaj Domestosem. Nie hoduj tego. Ustaw reku, żeby podciśnienie było. I porozszczelniaj. Niech to się suszy, nie gnije... A jak mam umyć cholerny pakiet szybowy w środku pomiędzy szybami?? Bo również tam stoją krople wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.03.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 No dobra... to inaczej. Twoje okna w tej chwili funkcjonują tak, jak chłodnica w aparaturze do produkcji bimbru. Zachodzi to samo zjawisko fizyczne... A jeżeli woda w środku pakietu... teraz dopiero piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 No dobra... to inaczej. Twoje okna w tej chwili funkcjonują tak, jak chłodnica w aparaturze do produkcji bimbru. Zachodzi to samo zjawisko fizyczne... A jeżeli woda w środku pakietu... teraz dopiero piszesz? Wydaje mi się że pisałem od początku, zmienia postać rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A że tak spytam przewrotnie ... Miałeś wŚLAŁEM ŻĘ szkole fizykę ...? Powinieneś rozumieć co się do ciebie pisze ... Zapytaj raczej tego twojego " fachowca" czy się zna na tym co robi i czy rozumie zjawiska fizyczne jakie temu towarzyszą ... Powiedzmy że w czasie fizyki piłem tanie wina pod jabłonką. Czy nie możesz po prostu napisać jak ustawić tą reku żeby było 1:1 albo i tak jak napisał kolega aby stworzyć podciśnienie? A tak w ogóle myślałem że na przykład w kuchni mogę mieć nawet podciśnienie bo mam zwykły okap z wyciągiem na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 12.03.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Szklarnia przy domu. Wilgotność 95%. Wietrzenie- zero. I tak ma być, bo szczepy się zrastają. Szyby wyglądają jak widać. Normalne. Natomiast byłoby nienormalne, gdyby ta woda była pomiędzy szybami. Czyli w przestrzeni z założenia 100% szczelnej... Masz kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts