nikt ważny 12.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Woda wewnatrz szyby zespolonej jest niedopuszczalna i podlega gwarancji i wymiany. Bez dwu zdan. Co do reszty. Wez w koncu ta szmate jakikolwiek plyn do mycia kibla i wyszoruj tego grzyba. Moze jeszcze podac sklep gdzie kupisz i marke...no i pewnie ceny promocyjne ? Do roboty a nie przy kompie siedziec. Pozniej ustaw wentylacje I zapomnij o problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 12.03.2016 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Szklarnia przy domu. Wilgotność 95%. Wietrzenie- zero. I tak ma być, bo szczepy się zrastają. Szyby wyglądają jak widać. Normalne. Natomiast byłoby nienormalne, gdyby ta woda była pomiędzy szybami. Czyli w przestrzeni z założenia 100% szczelnej... Masz kłopot. Czyli? Spiepszone okna czy to wciąż wina moja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Woda wewnatrz szhby zespolonej - spieprzona szybaGrzyb - Twoja wina i lenistwo ze szmaty jeszcze do reki nie wziales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A jak mam umyć cholerny pakiet szybowy w środku pomiędzy szybami?? Bo również tam stoją krople wody Daj zdjęcia...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 (edytowane) Powiedzmy że w czasie fizyki piłem tanie wina pod jabłonką. Czy nie możesz po prostu napisać jak ustawić tą reku żeby było 1:1 albo i tak jak napisał kolega aby stworzyć podciśnienie? A tak w ogóle myślałem że na przykład w kuchni mogę mieć nawet podciśnienie bo mam zwykły okap z wyciągiem na zewnątrz A niby jak ci mam napisać skoro trzeba najpierw pomierzyć przepływ na czerpni i wyrzutni aby wyciągnąć jakieś wnioski ... Nikt nas nie jest w twoim domu i w twojej głowie , próbujemy wyciągnąć jakieś wnioski i zaradzić temu na podstawie tego co nam pokażesz i opiszesz ... Edytowane 13 Marca 2016 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Daj zdjęcia...? W sumie woda nie jest między szybami w pakiecie ale jest jakoś przy uszczelce, nie da się tam dotrzeć bez wyciągania pakietu. Sam już nie wiem gdzie dokładnie jest ta woda, sami oceńcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Woda wewnatrz szhby zespolonej - spieprzona szyba Grzyb - Twoja wina i lenistwo ze szmaty jeszcze do reki nie wziales Nie pisz mi proszę że z lenistwa bo bardzo chętnie bym to powycierał jak najszybciej. Zawiadomiłem już jednak wcześniej montażystę okien a ten zawiadomił producenta okien i ten bardzo chce zobaczyć problem na żywo. Dlatego do jutra nie mogę tego ruszyć. Zobaczymy co jutro. Zainteresowałem się też usługami firm od ekspertyz mykologiczno-budowlanych. Twierdzą że znajdą przyczynę profesjonalnie i wystawią na to papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie pisz mi proszę że z lenistwa bo bardzo chętnie bym to powycierał jak najszybciej. Zawiadomiłem już jednak wcześniej montażystę okien a ten zawiadomił producenta okien i ten bardzo chce zobaczyć problem na żywo. Dlatego do jutra nie mogę tego ruszyć. Zobaczymy co jutro. Zainteresowałem się też usługami firm od ekspertyz mykologiczno-budowlanych. Twierdzą że znajdą przyczynę profesjonalnie i wystawią na to papier. Normalnie " miszczostwo świata" ... Służby z NASA też już zostały powiadomione ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 [ATTACH=CONFIG]349704[/ATTACH] W sumie woda nie jest między szybami w pakiecie ale jest jakoś przy uszczelce, nie da się tam dotrzeć bez wyciągania pakietu. Sam już nie wiem gdzie dokładnie jest ta woda, sami oceńcie. Chłopie masz jakiś problem z wentylacją i tam szukaj przyczyny ... Woda w oknach jest tylko skutkiem niepoprawnej pracy układu wentylacyjnego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 13.03.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 [ATTACH=CONFIG]349704[/ATTACH] W sumie woda nie jest między szybami w pakiecie ale jest jakoś przy uszczelce, nie da się tam dotrzeć bez wyciągania pakietu. Sam już nie wiem gdzie dokładnie jest ta woda, sami oceńcie. ewidentnie masz problem z wentylacja oznakami jest woda na pakiecie szybowym od środka przyczyny już podał ci nikt ważny ogromna ilość wody i budynek niedosuszony zacznij to porzadnie wietrzyć bo za niedługo zobaczysz grzyba na scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 ewidentnie masz problem z wentylacja oznakami jest woda na pakiecie szybowym od środka przyczyny już podał ci nikt ważny ogromna ilość wody i budynek niedosuszony zacznij to porzadnie wietrzyć bo za niedługo zobaczysz grzyba na scianach Od wnętrza pokoju nie ma żadnej wody, na szybie czy gdzieś. Tylko w środku i od zewnątrz jakby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Odpowiedzcie mi proszę na jedno pytanie, dlaczego we wszystkich pokojach higrometry pokazują średnio 45%???? Czy według waszej teorii wilgotność nie powinna być w h.. wyższa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie i tu sie klania fizyka i lenistwo oraz brak pomiarow temperatury sciany i okna.DoscDalsza dyskusja nie ma sensu.Wszyscy znajacy sie na rzecy wypunktowali powody dlaczego masz to co masz i grochwm o ścianę Masz swoja teorie i nic Ciebie nie przekona wiec dalszy udzial w dyskussjo mija sie celemWinne sa okna w twej ocenie o niech tak zostanie; )Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie i tu sie klania fizyka i lenistwo oraz brak pomiarow temperatury sciany i okna. Dosc Dalsza dyskusja nie ma sensu. Wszyscy znajacy sie na rzecy wypunktowali powody dlaczego masz to co masz i grochwm o ścianę Masz swoja teorie i nic Ciebie nie przekona wiec dalszy udzial w dyskussjo mija sie celem Winne sa okna w twej ocenie o niech tak zostanie; ) Powodzenia Nie upieram się że to okna i koniec. Pytam poprostu o wszelkie wątpliwości jakie mnie gryzą żeby wszystko dobrze zrozumieć. Zarzucasz komuś lenistwo a samemu nie chce Ci się wytłumaczyć pewnych zjawisk o które ktoś pyta. Nie po to jest forum?? Nie odpowiedziałeś na ani jedno konkretne pytanie konkretną odpowiedzią. Nie założyłem tego tematu żeby ktoś napisał bierz domestos i szoruj tylko żeby ktoś napisał co doprowadziło do tej sytuacji. Kłania się idea forum Panie Fizyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.03.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Faktycznie nie napisalem nic konkretnego. Masz racje. Idea forum jest jedna. Pomoc laikom w rozwiazaniu problemu. Oczywiscie zaden z odpowiadajacych nic nie powiedzial.Przyjedzie jutro serwis powie to co my i tak skonczy sie na tym ze bedziesz musiał wziac sciere i zmyc tego grzyba i miec problem z glowy.Na miejscu serwisu wystawilbym ci jeszcze slona fakture za zawracanie d... i wezwanie niepotrzebneEOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 13.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Rozszczelnij okno i zobacz czy powietrze wpływa,czy wypływa z/do budynku. Zobaczysz czy masz nadciśnienie od reku. Skoro kondensuje Ci się tyle pary to musi być spory przepływ powietrza. Może masz nadciśnienie w domu i jakieś nieszczelności na uszczelkach (może faktycznie jakaś wada-np. z uszczelką ale nikła szansa). Wtedy nie czuł byś, że wieje bo wywiewa. Te odpływy z ramy służą głównie jako awaryjne w razie gdybyś zostawił rozszczelnione okna i by przyszła ulewa. Po "specjalistach" bym się wiele nie spodziewał. Ci od okien raczej do niczego się nie przyznają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 13.03.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A ta woda przy uszczelkach to jest od zewnątrz? Może jeżeli montażyści wyjmowali pakiety szybowe dla przedmuchania ew wiórów plastikowych to źle to złożyli i przy deszczu woda wlewa się w profile między szybą a uszczelką? Polej wodą na okno od zewnątrz i zobacz czy się nie wlewa. Ogólnie dość poroniony pomysł, aby rozbierać fabryczny montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Rozszczelnij okno i zobacz czy powietrze wpływa,czy wypływa z/do budynku. Zobaczysz czy masz nadciśnienie od reku. Skoro kondensuje Ci się tyle pary to musi być spory przepływ powietrza. Może masz nadciśnienie w domu i jakieś nieszczelności na uszczelkach (może faktycznie jakaś wada-np. z uszczelką ale nikła szansa). Wtedy nie czuł byś, że wieje bo wywiewa. Te odpływy z ramy służą głównie jako awaryjne w razie gdybyś zostawił rozszczelnione okna i by przyszła ulewa. Po "specjalistach" bym się wiele nie spodziewał. Ci od okien raczej do niczego się nie przyznają. Przy rozszczelnianiu nic konkretnego nie czuje, ale przy oknach na rożnych na styku, rogu przy zamkniętym oknie czuć jakby ciągnęło, zimno czuć. Jeszcze tak mnie zastanawia, w kuchni okno jest codziennie rozszczelniane, ustawiane na wentylacje podczas pracy okapu, żeby się podciśnienie nie tworzyło. I w tym oknie również jest problem, grzyba jeszcze nie ma ale przy uszczelkach woda jest - od zewnątrz na styku pakietu szybowego z uszczelką ramy. A przecież jest codziennie wentylowane... Wiem że Ci od okien będą się wypierać dlatego staram się przygotować. Jeśli wina leży po stronie wentylacji domu wcale nie zamierzam zwalić winy na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.03.2016 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A ta woda przy uszczelkach to jest od zewnątrz? Może jeżeli montażyści wyjmowali pakiety szybowe dla przedmuchania ew wiórów plastikowych to źle to złożyli i przy deszczu woda wlewa się w profile między szybą a uszczelką? Polej wodą na okno od zewnątrz i zobacz czy się nie wlewa. Ogólnie dość poroniony pomysł, aby rozbierać fabryczny montaż. Tak od zewnątrz, ale pakiety szybowe były wyjmowane we wszystkich szybach a ciekawe rzecz że największe okna w domu są fixami, nie otwierane - tam nie widać żadnego problemu, zero wody nic. Z tym zaciekaniem wody po deszczu to faktycznie może tak się dziać, wodę poleję już jutro ale jakby się poprzyglądać to uszczelki ładnie przylegają. A propo uszczelek - też były wymieniane w kilku oknach bo były pozaciągane i pozaginane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 13.03.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A w zimne dni to elementy okna są ciepłe czy zimne? Futryna oraz rama? Nie masz czasem dodatkowych dziur w profilach zrobionych przy montażu? Wygląda albo na jakieś zaciekanie albo nieszczelności przy uszczelkach. Przyłóż poziomicę i sprawdź czy ościeżnice nie są wypaczone - np. za mocno przykręcone na środku i zrobiły się beczki. Wtedy nawet dobre uszczelki niewiele poradzą. Możesz użyć wody z mydłem lub dostępnych preparatów w sprayu do sprawdzania nieszczelności i psiknąć przy styku ramy z oknem. Nie obstawiam zbyt dużej wilgotności budynku bo wtedy wilgoć by była na spodzie szyby od środka i ogólnie często by Ci parowały szyby od wewnątrz.Jeżeli dodatkowo jest włączona rekuperacja to ona wyciąga większość wilgoci.Mi to wygląda na błędy montażowe, szczególnie, że opisujesz różne cuda w postaci wydmuchiwania wiórów, podmiany uszkodzonych uszczelek itp.A co to są za profile? Jakieś z wyższej lub średniej półki czy noname od lokalnego dystrybutora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts