Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb i woda w oknach. Pomocy!

Recommended Posts

Wszelkiego rodzaju nieszczelności powodują wymiany powietrza tym samym zmniejszenie wilgotności kolego Przeczytaj od początku grzyb pojawił się zanim została uruchomiona wentylacja pojawił się jesienią gdy temperatury są niskie i nadmiar wilgoci wylropla się na chłodnych element a nie chodziło jeszcze ogrzewanie grzyb ma to do siebie że jak się pojawi to Sam nie zniknie będzie żył w swoim własnym życiem dlatego trzeba go usunąć i zapomnieć o problemie rozwiązać tylko problem złego ustawienia wentylacji mechanicznej

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszelkiego rodzaju nieszczelności powodują wymiany powietrza tym samym zmniejszenie wilgotności kolego Przeczytaj od początku grzyb pojawił się zanim została uruchomiona wentylacja pojawił się jesienią gdy temperatury są niskie i nadmiar wilgoci wylropla się na chłodnych element a nie chodziło jeszcze ogrzewanie grzyb ma to do siebie że jak się pojawi to Sam nie zniknie będzie żył w swoim własnym życiem dlatego trzeba go usunąć i zapomnieć o problemie rozwiązać tylko problem złego ustawienia wentylacji mechanicznej

Piszesz że grzyb powstał na jesień - Pisałem Ci już że przed samym zamieszkaniem w grudniu odkurzałem dookoła wszystkie ramy i skrzydła po otwarciu. Nic nie zauważyłem wtedy. Po drugie - co robi woda przy uszczelkach praktycznie w każdym oknie?? Też zalęgła się na jesień??

Edytowane przez scouser88

Dziś ma być u ciebie serwis porozmawiaj posłuchaj Podziel się później informacją Przeczytaj jeszcze raz swojej wypowiedzi nasze odpowiedzi

Ciekawe co oni Ci powiedzą.

W wyjątkowym skrócie powód jest jeden za późno zacząłeś wietrzyć za pozno zaczales ogrzewac do tego dalej masz zle ustawiona wentylacje mechaniczna. Szukasz przyczyny nie tam gdzie ona leży

Woda przy kazdej uszczelce udowadnia jedno. W stosunku do panujacej s tym miejscu temperatury masz za duza wilgotnosc wnetrza.

Wilgotnosc ktora w kazej chalupie pierwszej zimy jest za wysoka gdyz woda technologiczna nie zostala jeszcze uzunieta z budynku.

Wilgotnosciomierz połóż tuz przy samym oknie a nie gdzies w pomieszczeniu

I zdziwisz sie jego wskazaniem

Pozycz pirometr i pomierz temperature okna sciany wneki okiennej przy oknie zrob doktorat z tego grzyba ktory zmyc musisz i bedziesz miał w koncu swiety spokoj.

Mnie trochę zastanawia ta woda pod uszczelką. Samego faktu bym nie demonizował, ale widziałem filmik, gdzie w czasie deszczu woda ciurkiem wciekała w skrzydło. Wystarczył zwykły test - polanie szyby wodą z butelki.

Skończyło się wizytą serwisu i wymianą wszystkich uszczelek w skrzydle.

Po wizycie producenta okien - on NIE wie o co chodzi, pierwszy raz w życiu coś takiego widzi. Musi pogadać z technologiem...

Ale mniejsza z tym bo to będzie wina wentylacji tak jak większość mówiła. Przekonałem się o tym po rozmowie z producentem rekuperatora który również stwierdził że wartości ze sterownika są hu....... Dzisiaj kolejna wizyta serwisanta ażeby prawidłowo ustawić rekuperację. Tak, mieliście rację, ja chciałem po prostu dokładnie zrozumieć problem stąd tyle pytań .

Jutro ścieram grzyba, dowiedziałem się też że trzeba będzie przeprowadzić ozonowanie całego domu ażeby pozbyć się zarodników.

Myślicie że ten dom trzeba jeszcze jakoś dodatkowo dosuszyć?? Czy wystarczy grzać na 25 stopni i na maksa rekuperacje ustawić??

Nie.musisz tropikow robic wystarczy 20-21 stopni ale reku na maksa miedzy innymi po to by wneki okienne byly intensywniej oplywane powietrzem.

Jak masz firanki czy zaslony to nalezy je odslonic !

I czasem jednak przeczytac porady ze zrozumieniem bo po to tu jestesmy chociaz z coraz mniejszym zapalem jak kiedys ale tego nuz tlumaczyc nie bede - dlaczego

Jeszcze mam takie pytania małe.

Już jakiś czas są rozszczelnione wszystkie okna i ta woda która stoi między szybą a uszczelką nie znika nigdzie. To musi potrwać dłuższy czas?

Skoro mam taki problem z wilgocią to może powinienem na strychu wykuć jakieś otwory wentylacyjne w ścianach szczytowych? Bo żadnej wentyl;acji tam nie ma, na włazie w ciągu mrozów był lód ale uznałem że to normalne bo pewnie słabo ciepły ten właz jest. Ocieplone pianką mam do kalenicy, higrometr pokazuje 60% teraz, ile było w zime nie wiem.

Bardzo ważne pytanie.

Czy wzywać okniarzy do wyjmowania pakietów szybowych i wycierania do sucha uszczelek? Sam nie mam możliwości tam dojść. Czy woda tam stojącą nie spowoduje grzyba ponownie? Bo woda między szybą a uszczelką w mniejszym lub większym stopniu jest w każdym oknie. Czy wyschnie to samo? Okna już mam porozszczelniane, reku przestawione i podkręcę jeszcze ogrzewanie.

Czy myślicie że cały problem może powodować to że wyrzut z reku mam w garażu? Garaż jest w bryle budynku, oddzielony od domu małym przedsionkiem. W garażu mam kratkę wentylacji grawitacyjnej i myślałem że wywietrzy ona nadciśnienie ale może nie??

Tydzień po umyciu grzyba i wytarciu okien do sucha znowu w tych samych miejscach pojawiła się woda. Pewnie doprowadzi ona do grzyba.

Rekuperacja na kilka dni chodziła na większym wyciągu niż nawiewie. Aż wilgotność powietrza w całym domu wynosiła 25% Kilka razy też intensywnie wietrzyłem dom przez otwieranie wszystkich okien. Wszystkie okna są porozszczelniane na wentylacje. Podkręciłem też ogrzewanie na 23 stopnie. Jedyny problem z reku to sprawność 43% średnio.

Co jest? Dalej będzie się zbierać woda na ościeżnicach i prowadzić do grzyba?

Edytowane przez scouser88

Sprawdziłeś szczelność okien? Parę postów temu sugerowałem test: polanie wodą z butelki po szybie. Widziałem przypadek za luźnych uszczelek i przy takiej próbie woda dostawała się pod uszczelkę przyszybową. Taki nadmiar wilgoci przy słabej wentylacji może owocować grzybem.

Sprawdziłeś szczelność okien? Parę postów temu sugerowałem test: polanie wodą z butelki po szybie. Widziałem przypadek za luźnych uszczelek i przy takiej próbie woda dostawała się pod uszczelkę przyszybową. Taki nadmiar wilgoci przy słabej wentylacji może owocować grzybem.

Ku...... Faktycznie! Woda dostaje się pod uszczelke i spływa na ościeżnice...

Czyli problemem są i okna i wentylacja?

Te okna da się naprawić?