scouser88 05.01.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) \Co do zdjęć termowizyjnych z testu szczelności - były robione w lecie więc nie wiem czy są miarodajne.Tak jak pisaliście że chyba w oknach musi być woda - dokładnie tak, jest tam woda. Prócz wilgoci, kropel wody na uszczelkach, ościeżnicach(wewnętrznych stronach) przez dziurki odwodnieniówek widać normalnie małe kałuże wody.To co zauważyłem dzisiaj - najwięcej wody jest w oknie NIE narożnym a takim niby balkonowym ale od połowy w dół to FIX. W tym też oknie najwięcej grzyba było 2 lata temu. Jest to łazienka na piętrze ale chyba nie ma to znaczenia ponieważ w oknach w pralni i drugiej łazience nie ma NIC.Uszczelki zdają się wszędzie przylegać. Pamiętam że dwa lata temu też to sugerowaliście a ja zwracałem na to uwagę serwisantowi producenta podczas wizyty ale on przykładał poziomice i stwierdzał że jest ok, ja moją prośbą jednak na zawiasach poregulował tak aby skrzydło bardziej dociskało uszczelkę. Ale czy w ten sposób nie zrobiła się "szpara" do uszczelki od wewnątrz, i powstało zjawisko które sugeruje kolega Stermaj że powietrze z wewnątrz uciekając przez szczeliny powoduje tam problem? A propo, jak wykonać test kartkowy?Zastanawia mnie dlaczego w garażu i kotłowni (w bryle budynku) są 3 okna i tam nigdy nie było problemu! W garażu jest wyrzut rekuperatora i zwykła kratka wentylacyjna aby pozbywać się nadciśnienia z wyrzutu powietrza z reku. Garaż nie ogrzewany, kotłownia wiadomo ciepła bo piec na pellet. Czy brak kłopotu w oknach w garażu wnosi coś do tematu? Nawet gdy dwa lata temu grzyb był dosłownie w każdym oknie o domu, tam nic. Brak nadciśnienia w garażu może to tłumaczyć? http://images84.fotosik.pl/954/472cbceea4cb9768med.jpg http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/hmdvUQKxvUpP7MJ4ZEDl7pxZe5~kis http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/TQ9gr6_JYlzAlxifycQZd8~MfbII4b http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/PlDt7MiUeW1MiuzM170cD~hhrsTzfQ http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/3T25Gf60hu6t50YU7O7hLk9dF_5L96 http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/n1I8i46mzSHr0u48HCtx3cU3S5gPsA http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/hThi_cE8DRzaYD9cFVXW9kc6TEORP5 http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Q2zbN7Ojxp5blaxq6lzOamAS3Aqeqy Sorry, nie szło normalne dodawanie zdjęć Edytowane 5 Stycznia 2018 przez scouser88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.01.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Test kartkowy polega na włożeniu kartki w szczelinę między uszczelką a oknem. Jak wchodzi to jest nieszczelność. W zasadzie nie powinno dać się wsunąć kartki papieru przy zamkniętym oknie. Co do garażu, jaka jest temperatura powietrza na wyrzutni. Z wyrzutni wychodzi powietrze bardziej suche, straciło wodę w rekuperatorze. Tak jak pisałem nadciśnienie jest przyczyną Twoich i moich jak mi się zdaje kłopotów. Myślę, że nie da się na 100% uszczelnić okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 05.01.2018 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Test kartkowy polega na włożeniu kartki w szczelinę między uszczelką a oknem. Jak wchodzi to jest nieszczelność. W zasadzie nie powinno dać się wsunąć kartki papieru przy zamkniętym oknie. Co do garażu, jaka jest temperatura powietrza na wyrzutni. Z wyrzutni wychodzi powietrze bardziej suche, straciło wodę w rekuperatorze. Tak jak pisałem nadciśnienie jest przyczyną Twoich i moich jak mi się zdaje kłopotów. Myślę, że nie da się na 100% uszczelnić okien. Właśnie! Bo chyba paru ludzi na tym świecie ma gorsze okna ode mnie, okna narożne itp. i nie sądzę by każdy miał takie problemy. Ale nie każdy ma rekuperacje i sytuacje z nadciśnieniem, tak? Czy fakt że maksymalnie starałem się uszczelnić dom też może mieć znaczenie? Także bardzo dobrze ocieplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.01.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Właśnie! nie każdy ma rekuperacje i sytuacje z nadciśnieniem, tak? Czy fakt że maksymalnie starałem się uszczelnić dom też może mieć znaczenie? Także bardzo dobrze ocieplić Bardzo prosto spawdzisz czy masz nadciśnienie w pomieszczeniach z ,,pocącymi się oknami. Zapal coś co daje widoczny dym np. kadzidełko i bardzo powoli rozszczelnij okno np. mikrouchyłem , jak będzie wyciągać dym na zewnątrz to masz nadciśnienie. sprawdż wszystkie okna , zawsze przy szczelnie pozamykanych innych i włączonej WM i bezwietrznej pogodzie. W garażu test wskaże brak nadciśnienia i dlatego okna są suche. test kartkowy pokaże skuteczność docisku uszczelek który można wyregulować. Jeśli chodzi o starania , miałeś dobre chęci a wyszło jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 05.01.2018 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Bardzo prosto spawdzisz czy masz nadciśnienie w pomieszczeniach z ,,pocącymi się oknami. Zapal coś co daje widoczny dym np. kadzidełko i bardzo powoli rozszczelnij okno np. mikrouchyłem , jak będzie wyciągać dym na zewnątrz to masz nadciśnienie. sprawdż wszystkie okna , zawsze przy szczelnie pozamykanych innych i włączonej WM i bezwietrznej pogodzie. W garażu test wskaże brak nadciśnienia i dlatego okna są suche. test kartkowy pokaże skuteczność docisku uszczelek który można wyregulować. Jeśli chodzi o starania , miałeś dobre chęci a wyszło jak zwykle. Pamiętam że 2 lata temu sprawdzałem róznymi sposobami i tak wyszło że mam nadciśnienie. Także teraz też z pewnością, ale czy to tylko ona jest sprawcą problemów czy ona + okna czy same tylko okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.01.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Pamiętam że 2 lata temu sprawdzałem róznymi sposobami i tak wyszło że mam nadciśnienie. Także teraz też z pewnością, ale czy to tylko ona jest sprawcą problemów czy ona + okna czy same tylko okna... Nadciśnienie powoduje spotęgowanie kondensacji w ramach okien które same też mają wady nieszczelności.Przecież wyregulowanie reku i wentyli jest proste , po zrównoważeniu nawiewu i wywiewu zniknie nadciśnienie i okaże się czy nieszczelności okna są pomijalnie małe czy dalej trzeba nad nimi popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 05.01.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 wejdź i zobacz i tam pytaj - http://badaniaokien.pl/polaczenia-narozne-ryzyko-wkraplania-sie-wilgoci/ Czy ktoś z was zna podobną instytucję bliżej województwa podlaskiego?? Czegoś takiego właśnie szukam, tylko nie z drugiego końca polski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 05.01.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Nadciśnienie powoduje spotęgowanie kondensacji w ramach okien które same też mają wady nieszczelności.Przecież wyregulowanie reku i wentyli jest proste , po zrównoważeniu nawiewu i wywiewu zniknie nadciśnienie i okaże się czy nieszczelności okna są pomijalnie małe czy dalej trzeba nad nimi popracować. Dokładnie do tego chcę dojść. Czy bez dewastacji domu (demontażu okien) i walkach sądowych z montażystą bądź producentem okien (nie wiem nawet którym) da się problem rozwiązać samym sterowaniem reku. I teraz tak, przestawiłem sterowanie reku ale nie stwierdzę poprawy sytuacji dopóki nie powycieram, wysuszę okien. A tego nie mogę zrobić przed wizytą montażysty/ producenta okien tak? Muszą to zobaczyć i zdokumentować bo nie wiadomo co będzie potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 06.01.2018 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Jeszcze jedno spostrzeżenie. Wczoraj gdy robiłem zdjęcia było bardzo deszczowo na podwórku, 3 stopnie na plusie i deszcz i było dużo tej wody skroplonej na uszczelkach i w ogóle.Dzisiaj rano w okolicach zera stopni i brak deszczu - DUŻO DUŻO MNIEJ wody, praktycznie jej brak.Coś to wnosi do naszych badań? EDIT:Jeszcze jedno spostrzeżenie, wyłączyłem rekuperacja w ogóle aby sprawdzić jak zmieni się wilgotność powietrza. Podskoczyła z 30% na 50% w 4 godziny. Chyba świadczy to o szczelności domu? Przedwczoraj wieczorem zmieniłem też stosunek wyciąg - nawiew. Wyciąga 15% więcej czyli niwelujemy nadciśnienie (Wcześniej 8% więcej wyciągało czyli teoretycznie też nie powinno być nadciśnienia ale nie wiem). EDIT II:Wróciła też woda w oknach choć w mniejszej skali.- Temu że wilgotność w domu większa? Chyba nie bo przy niskiej wilgotności wewnętrznej była tam woda.- Temu że rekuperacja wyłączona?- Temu że pora dnia, temperatura się zmieniła? Cały dzień (nie licząc poranka w okolicach 0 stopni) było koło 5 stopni na plusie. Zero deszczu. Mózg rozebany... Edytowane 6 Stycznia 2018 przez scouser88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 06.01.2018 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Po 6 godz bez reku doszło do 65% i stwierdziłem że starczy, włączyłem reku. 4 godz po włączeniu utrzymuje się 48% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.01.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Poradziłeś sobie z problemem? U mnie jak pisałem też wystąpił podobny problem, zmniejszyłem nawiew zwiększyłem wywiew i problem zniknął. Nie trzeba wymieniać okien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.01.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 WM musi być skompensowana dopiero po tym jak problem dalej będzie się pojawiał szukaj przyczyny w oknach. Niepotrzebnie w naszych rozważaniach skupiamy się na oknach jeśli z WM jest coś nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.01.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 przy nadciśnieniu nie tylko okna są problemem. przez nieszczelności powietrze może dostawać się w rejon izolacji cieplnej. wykroplenie wody w tym miejscu będzie powodować pogorszenie jej własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 09.01.2018 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Na razie zwiększenie wywiewu do 15% w stosunku do nawiewu nic nie dało. Zwiększyłem dziś do 20% i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 09.01.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) obserwuj. zmiany nie nastąpią natychmiast.Ciśnienia powinny być skompensowane Żadne tam podciśnienie czy nadciśnienie bo narobisz sobie jeszcze więcej kłopotu jeśli nie robiłeś testu szczelności chałupy i nie masz pewności czy cała jest szczelnaTak jak napisał ImrahilTo zjawisko jakie teraz masz w oknach przy braku szczelności domu może powodować podobne w innych jego elementach i skutki będą o wiele groźniejsze niż w oknach Przy WM o braku pewności czy dom jest szczelny co najwyżej w domu może być lekkie podciśnienie a najlepiej zrównoważenie. Nigdy nadciśnienie bo para wodna zawarta w powietrzu zostanie wciśnięta w jakąkolwiek nieszczelność Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Ok**se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 10.01.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Po kilku dniach na pierwszym biegu skraplała się woda na oknie dachowym (jedynym które mam). Zapomniałem o przewietrzaniu... Wrzuciłem więc na 4 godz. reku na 100% (430m3/h) i masakra. Popwietrze przesuszyłem poniżej 20% a w oknach... Dużo gorzej niż było!! Dwa razy więcej wody i to jakby jeszcze w nowych miejscach, na uszelkach takich poniżej bliżej wnętrza okna - wcześniej tam nie widziałem wody.Podciśnienie też powoduje takie problemy w oknie??? Bo rozumiem że na 4 godziny stworzyłem podciśnienie tak? Skoro mam ustawiony reku 20% więcej wywiewu niż nawiewu a 4 godziny chodził na 100% To normalne? Nadciśnienie powoduje kompensację wody w oknach ale podciśnienie też?? To znaczy że w każdym domu musi być idealny stosunek 1:1 wywiew:nawiew? i I w każdym domu gdzie jest nadciśnienie lub podciśnienie to dzieją się takie rzeczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.01.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 "Nadciśnienie powoduje kompensację wody w oknach ale podciśnienie też?? " - jest to nieprawda i sie nie sluchaj tych rewelacji - masz zimne ramy okien - mozesz wysuszyc powietzre na wior a i tak bedzie roszenie - masz bardzo zimne ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.01.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) "Nadciśnienie powoduje kompensację wody w oknach ale podciśnienie też?? " - jest to nieprawda i sie nie sluchaj tych rewelacji - masz zimne ramy okien - mozesz wysuszyc powietzre na wior a i tak bedzie roszenie - masz bardzo zimne ramy Łoj łoj coś tu z fizyką jest nie tak. Zimne powietrze ogrzewając się nie powoduje roszenia. U kolegi roszenie, jak czytałeś, występuje wewnątrz okien. Dzieje się tak z powodu wpychania powietrza z domu poprzez nieszczelności uszczelek. Miałem to samo zjawisko (dopiero uruchamiam wentylację). Jak doprowadziłem do równowagi a właściwie większego wywiewu niż nawiew zjawisko ustąpiło. Czy masz WM w domu? Oczywiście roszenia mogą wystąpić na powierzchniach zimnych ale o temperaturze w przypadku kolegi około 5* Nie sądzę aby rama okienna miała taką temperaturę przy około 0* na zewnątrz przy nowych oknach. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.01.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) To normalne? Nadciśnienie powoduje kompensację wody w oknach ale podciśnienie też?? To znaczy że w każdym domu musi być idealny stosunek 1:1 wywiew:nawiew? i I w każdym domu gdzie jest nadciśnienie lub podciśnienie to dzieją się takie rzeczy?? Wpadesz z jednej skrajności w drugą. Jak masz nadciśnienie to wilgotne powietrze wylatuje z domu przez szpary w oknach, tam gdzie trafi na zimną powierzchnię się wykropli czyli w większości wewnątrz profila , jeżeli masz podciśnienie to suche zimne powietrze wlatuje szparami do wnętrza schładza szczeliny i samo okno i opada na podłogę by się ogrzać jednocześnie ,,zaciąga ,, z sufitu mokre ciepłe powietrze które jak trafi na zimne powierzchnie okna to się skropli, i tak żle i tak nie dobrze. Masz drzwi z wizjerem? wykręć go i przyklej i oklej szczelnie na około taśmą w jego miejscu np. korek rury kanalizy 160 mm z otworem w środku. na kołnierz nałóż prezerwatywę , i masz bardzo precyzyjne urządzenie pomiarowe, z jednej strony ciśnienie w domu z drugiej na zewnątrz, ustaw wentyle by membrana z prezerwatywy była nie napięta w żadną stronę i problemy znikną z nieprawidłowym ciśnieniem jak ręką odjął . Wtedy zobaczysz jaki ich udział był w temacie mokrych okien , czy decydujący czy pomijalnie mały. Tomraider Edytowane 10 Stycznia 2018 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 11.01.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Nie sądzę aby rama okienna miała taką temperaturę przy około 0* na zewnątrz przy nowych oknach. Jak jest woda w profilach to caly profil jest bardzo zimny, w srodku jest lod - nadcisnienie nic tu nie ma wspolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts