Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest duża różnica między zaprawami cienkowarstwowymi różnych producentów?

Recommended Posts

Witam.

Przed tynkowaniem chciałbym obmurować od wewnątrz murłatę bloczkami z betonu komórkowego Ytong o grubości 5 cm. Mam obawy czy będzie się to dobrze trzymało więc chciałbym użyć jak najmocniej klejącej zaprawy cienkowarstwowej. Którą polecacie? Ytong-Silka, Atlas KB-15, Kreisel Murlep 125, 126B, 127, Quickmix KSK, Baumit PlanoFix W.,....? Czy jest duża różnica między zaprawami cienkowarstwowymi różnych producentów?

Niektóre dylematy mnie zadziwiają. Chłopie co ty po tym będziesz czołgiem jeździć? Plasteliną to połączysz, albo luzem ułożysz i sam tynk to wzmocni. Problem robisz jakby to ściana konstrukcyjna była. W sumie i dla nich każda zaprawa musi spełniać wymagania, jeśli została dopuszczona do użytku.

Komentarz krótki: to tak jakby się pytać: czy jest duża różnica między samochodami np. między maluchem a mercem klasy S.... Różnice są okrutne. Z najbardziej podstawowych składników zrobię Ci taką zaprawę, że będzie w klasie tip - top, a z najlepszych składników można zrobić taką sieczkę że strach tym robić...

• 1 month później...
W końcu kupiłem i piankę i zaprawę cienkowarstwową. Testowo przykleiłem po kawałku i następnego dnia byłem pozytywnie zaskoczony, bo jedno i drugie trzymało naprawdę mocno. Kawałek na zaprawie oderwałem łatwiej (ale było to po jednym dniu, czyli jeszcze nie do końca związało). Aby oderwać kawałek przyklejony pianką musiałem posłużyć się nogą. Kleję pianką. Trzeba tylko przed każdym bloczkiem wcześniej przymierzyć i w razie potrzeby podszlifować czymś twardym wieniec lub bloczek, bo muszą przylegać do siebie jak najściślej. Na budowę całego domu na piance chyba bym się nie zdecydował, ale do tej roboty się sprawdza. berthold61, Marek88.8, Andrzej733 - dzięki za pomoc.