Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopasowanie zasobnika do pompy powietrze - woda

fox503

Recommended Posts

Witam,

Prosiłbym o informację na temat dopasowania optymalnie wydajnego zasobnika CWU do pompy powietrze woda 9kW (inverter)

Większość ofert przedstawia zasobnik 300 l z powiększoną wężownicą ~3,8m2 (Galmet) , niestety też słusznej ceny. Na pytania co konkretnie da mi taki gigant instalatorzy nie potrafili konkretnie odpowiedzieć , argumenty o tym, że całe 300 litrów nagrzeje się w 30min nie były niczym poparte

W jednym z artykułów w sieci znalazłem:

`Zalecany wskaźnik doboru podgrzewacza wody użytkowej współpracującego z pompą ciepła typu ON-OFF: 0,3 do 0,4 m² powierzchni wężownicy grzejnej na 1 kW mocy cieplnej pompy ciepła. W przypadku pomp ciepła ze sprężarką inwerterową wskaźnik ten może zostać zmniejszony do wartości 0,15-0,20 m² na 1 kW.`

zatem w przypadku pompy 9kW inverterowej wystarczający jest zasobnik z wężownicą 1,8 m2 (conajmniej 1500 zł tańszy).

Z drugiej strony mniejsza wydajność to dłuższe okresy bez grzania CO.

I jeszcze jedno pytanie - jaki hydrofor do poboru wody ze studni wierconej (wielkość i wydajność) byłby optymalnym wyborem przy zasobniku 300litrowym.

Witam,

Do pompy ciepła można podłączyć zbiorniki ciepłej wody posiadające mniejszą wężownicę gdyż pompa ciepła posiada modulowaną moc cieplną. Jednak wiąże się to z małym wydatkiem ciepłej wody użytkowej. Polecam specjalne zasobniki dedykowane do pomp ciepła Logalux SH 290 RW, SH 370 RW lub SH 450 RW.

Więcej informacji o zasobnikach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/zbiorniki-cwu-co/zasobniki-cwu/logalux-sf.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Jeżeli temperatura zewnętrznna będzie na poziomie 30oC to może się okazać, że pompa nie nagrzeje zbiornika.

mylisz się - powyżej 35oC przynajmniej P nie wiem jak D i A

w 2015 miało to miejsce parę dni takich było że przez kilka godzin pc tylko chłodziła budynek (chłodzenie do 40oC) ale nikt tego mi nie zgłosił że zabrakło c.w.u. może małe zużycie może pomogła grzałka

• 1 month później...

'Za chwilę' wjechać ma do mnie PC a nadal stoję przed wyborem zasobnika do CWU.

Jak to jest z tą anodą magnezową? Upierdliwość? Lepiej brać z nierdzewki? (ale znowu cena).

Do dobrze dobranej PC szukać w końcu zasobnika z wydłużoną wężownicą, czy taka 1.2-1.4m2 wystarczy? (PC PW 9kW).

Nie chciałbym też przesadzać z pojemnością, 200-250l w zupełności wystarczy.

'Za chwilę' wjechać ma do mnie PC a nadal stoję przed wyborem zasobnika do CWU.

Jak to jest z tą anodą magnezową? Upierdliwość? Lepiej brać z nierdzewki? (ale znowu cena).

Do dobrze dobranej PC szukać w końcu zasobnika z wydłużoną wężownicą, czy taka 1.2-1.4m2 wystarczy? (PC PW 9kW).

Nie chciałbym też przesadzać z pojemnością, 200-250l w zupełności wystarczy.

Wszystko zależy od sposobu grzania i użytkowania.

Duża wężownica skraca czas pracy pompy w trybie CWU.

Daje to możliwość elastycznego dopasowania do okienek taniej taryfy.

Zmierz sobie temperaturę wody w jakiej się kąpiesz.

Zmierz ilość wody zużytej obecnie na te cele.

W ten sposób wyliczysz sobie czy 200 lub 250 litrów wody o temperaturze 40-43 st.C wystarczy dla twoich potrzeb.

• 1 year później...
właśnie będę zamawiał Panasonica WH - UX09FE8 - jednostka zewnętrzna , WH - UXC09F3E8 - Jednostka wewnętrzna , Zbiornik buforowy bez wężownicy 300l Lemet 16.300B-0 ( https://www.alplus.pl/pl/p/Bufor-LEMET-300L-Bez-Wezownicy-do-CO-Zbiornik-Buforowy-Zasobnik-Akumulacyjny-300-litrow-Wysylka-Gratis/99 ) oraz do c.w.u PIONOWY BOJLER DWUPŁASZCZOWY ERMET 300L ( https://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-dwuplaszczowy-ermet-300l.html ) , pow. wymiany 2,23m2 , 100% podłogówki , 120 m2 po podłodze , myślę że to najlepszy wybór pod względem technicznym i cenowym .

Gość TwojPan

Warto zastanowić się nad Joule Cyclone Heat Pump np.250l ma pow.węzownicy 2,8m (wężownica w wężownicy) http://joule-pl.pl/products/cyclone-heat-pump/

Ja kupiłem z dodatkową wężownicą solarną i spiąłem w układ grzania CWU.Razem jest 2,8+0,7m2 (solarna) -3,5m2.A to już całkiem sporo.

Edytowane przez TwojPan

Akumulacyjny-300-litrow-Wysylka-Gratis/99 ) oraz do c.w.u PIONOWY BOJLER DWUPŁASZCZOWY ERMET 300L ( https://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-dwuplaszczowy-ermet-300l.html ) , pow. wymiany 2,23m2 , 100% podłogówki , 120 m2 po podłodze , myślę że to najlepszy wybór pod względem technicznym i cenowym .

Kiepski wybór ...

Szukaj zbiornika który ma jak największa powierzchnię wymiennika , bo te 2,32m2 to mało ..

Mój Fish S15 ma powierzchnię wymiennika 3,4 m2 ...

Sam zastanawiałem się nad Ermetem ale instalator stwierdził że nie jest to dobry wybór bo są inne bardziej "dopasowane" do pomp ciepła

Na popularnym portalu aukcyjnym al.. znalazłem zasobnik 300l przeznaczony do pomp ciepła WEBER WS 15 300 z wężownicą 3,4 m2.

Gdzieś już ktoś pisał o tym zasobniku na forum. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienie z tym zasobnikiem. Cena jest kusząca bo 2185 zł z przesyłką. Warto .. ? Jak myślicie ?

Doczytałem że ten zasobnik to to samo co Fish S15 tylko sprzedawany pod różnymi markami.

Kaszpir jak sprawuje się ten zasobnik?

Edytowane przez radeczek

Na popularnym portalu aukcyjnym al.. znalazłem zasobnik 300l przeznaczony do pomp ciepła WEBER WS 15 300 z wężownicą 3,4 m2.

Gdzieś już ktoś pisał o tym zasobniku na forum. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienie z tym zasobnikiem. Cena jest kusząca bo 2185 zł z przesyłką. Warto .. ? Jak myślicie ?

Doczytałem że ten zasobnik to to samo co Fish S15 tylko sprzedawany pod różnymi markami.

Kaszpir jak sprawuje się ten zasobnik?

Nie do końca ...

Weber to "marka" hurtowni i hurtownia zamawia towar u różnych producentów i "markuje" własną marką ...

Ja kupowałem Webera i sprzedawca nie chciał zdradzić skąd biorą i że jest to ich własna marka ..

Instalator miał problemy z zakupem (bo niby brak na magazynie) i po pewnym czasie dotarł ale dotarł bezpośrednjo z Sunexa model Fish S15 ... , bez żadnych napisów Weber :)

Więc może być pewne ryzyko że będzie to inny bojler markowany jako Weber ...

Ale wracając do odpowiedzi ....

Nie narzekam. Grzeje błyskawicznie. Mam ustawione grzanie do 45 stopni raz dziennie (1 godzina) i spokojnie daje radę i często grzanie wyłącz się szybciej.

Ciężko coś powiedzieć. Grzeje szybko i chyba o to chodzi ..

Ja namówiłem instalatora na zakup tego bojlera bo w ofercie miał innej firmy prawie 2x droższy od tego ..

Wiem że instalator był zdziwiony że taki bojler o takich parametrach i wykonaniu tak mało kosztuje ...

Chyba część osób zapomniała że większy zbiornik to również konieczność wygrzewania powyżej 55 stopni (dla 55 stopni trzeba ją utrzymać w instalacji nie krócej niż ok 20 min) i to raz na 2 tygodnie więc duży zbiornik to większy koszt , chyba że zużycie wody jest duże wtedy jest mała szansa na rozwój legionelli. Przy kotłach nie ma to tak duzego znaczenia bo nagrzanie do 70 stopni (wtedy legionella ginie natychmiast) praktycznie jest zawsze możliwe , dla pompy w zimie może to być niemożliwe.

Chyba część osób zapomniała że większy zbiornik to również konieczność wygrzewania powyżej 55 stopni (dla 55 stopni trzeba ją utrzymać w instalacji nie krócej niż ok 20 min) i to raz na 2 tygodnie więc duży zbiornik to większy koszt , chyba że zużycie wody jest duże wtedy jest mała szansa na rozwój legionelli. Przy kotłach nie ma to tak duzego znaczenia bo nagrzanie do 70 stopni (wtedy legionella ginie natychmiast) praktycznie jest zawsze możliwe , dla pompy w zimie może to być niemożliwe.

Wiesz z tą legionellą to chyba wielu hałasu o nic ...

Bojler 300L grzany do 45 stopni to nie jakiś gigantyczny zbiornik którego opróźnienie zajmuje olbrzymią ilość czasu. Dodatkowo często woda idzie z hydroforu , studni głębinowej i tej nie jest ona zbyt ciepła i przechodzi często przez filtry ..

Myślę że szansa na zarażenie się tą legionellą jest taka sama jak zarażenie się w Polsce Ebolą ;)

Jak chcesz grzać powyżej 50 stopni to po prostu montujesz grzałkę w bojler i grzejesz ...

Myślę że w używanej cały czas instalacji problem raczej nie wystąpi . Bojler 300l to nie jakiś gigant i co chwilę przy normlanym użytkowaniu woda ciągle się zmienia i miesza ...

Gość TwojPan

Myślę że w używanej cały czas instalacji problem raczej nie wystąpi . Bojler 300l to nie jakiś gigant i co chwilę przy normlanym użytkowaniu woda ciągle się zmienia i miesza ...

Ale przecież wygrzewanie można ustawić w takich godzinach,aby wykorzystać maxymalnie tą temp.wody po wygrzewaniu.Nie zmarnuje się przecież ;)