Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie podbitki

lukasz2

Recommended Posts

Witam

jakieś 5 lat temu firma robiła mi dach a wraz z nią podbitkę (a raczej nadbitkę -widoczne są krokwie).

Podbitka oraz krokwie zostały pomalowane jednokrotnie. Niestety nie wiem czym (prawdopodobnie drewnochron barwny - tak wygląda jakby pomalowana była tym specyfikiem-widać strukturę drewna, nie ma jakiś grubej powłoki, więc nie jest to chyba lakierobejca).

Nie wiem czy wcześniej była malowana jakimś środkiem impregnującym (przeciw grzybom itp)

Tam gdzie zacina deszcz powierzchnia jest już zniszczona (farba odchodzi).

Czym teraz malować???

W większości stara powłoka dobrze się trzyma.

niby jest sporo ale na doradztwo w składzie bym nie liczył.

chciałem pomalować jaszcze jakimś środkiem grzybo i owadobójczym ale jak zacząłem czytać karty techniczne to okazało sie ze takie środki można stosować na surowe drewno a ja mam już czymś pomalowane. A wszystkie lazury czy lakierobejce nie mają takich właściwości.

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

przede wszystkim należy zadbać o uszczelnienie miejsc, w których dochodzi do przecieków na skutek zacinania deszczu. Nawet pomalowane najlepszym preparatem drewniane elementy narażone na takie zawilgocenie z czasem zaczną bowiem niszczeć.

Po usunięciu źródła przeciekania wody polecam pomalować nadbitkę i krokwie Impregnatem Ochronno-Gruntującym VIDARON (jest on bezbarwny), a następnie zabezpieczyć je Impregnatem Ochronno-Dekoracyjnym Powłokotwórczym VIDARON (w wybranej wersji kolorystycznej).

Takie elementy jak krokwie czy nadbitka powinny być już wcześniej, przed montażem zabezpieczone odpowiednim impregnatem konstrukcyjnym. Brak takiego zabezpieczenia oznacza błąd wykonawcy – polecam skontaktować się z firmą, która wykonywała konstrukcję dachu.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 4 weeks później...

powierzchnia pomalowana była jedną warstwą drewnochronu barwnego (info od wykonawcy)

dodatkowo na powierzchni pojawiły sie czarne kropy (grzyb, sinizna???)-na moje oko sinizna.

na zdjęciach pokazane najgorsze miejsca-krokwie brzegowe narażone na największe zawilgocenie.

20160318_061729.jpg

20160318_061711.jpg

wykonawca zaleca pomalowanie drewnochronem impregnat a następnie lakierobejcą.

Starej wersji drewnochronu impregnat extra,którą pomalowane było drewno juz nie produkują.

Ta nowa wersja drewnochronu impregnat ekstra jest powłokotwórcza i ma inny skład (nie ma biocydów-przynajmniej tych samych co w wersji wcześniejszej), dlatego obawiam się czy wystarczająco zabezpieczy drewno przed grzybami.

Nie wiem czy mogę zastosować impregnat innej firmy na ten drewnochron np vidaron?????

czy lepiej zeszlifować tylko powierzchnie delikatnie papierem, usuwając te czarne wykwity, i pomalować tym drewnochronem

http://drewnochron.pl/produkty/p/1506-impregnat-extra-powlokotworczy

20160318_061729.jpg

20160318_061711.jpg

Edytowane przez lukasz2

• 1 month później...
Szanowny Panie,

przede wszystkim należy zadbać o uszczelnienie miejsc, w których dochodzi do przecieków na skutek zacinania deszczu. Nawet pomalowane najlepszym preparatem drewniane elementy narażone na takie zawilgocenie z czasem zaczną bowiem niszczeć.

Po usunięciu źródła przeciekania wody polecam pomalować nadbitkę i krokwie Impregnatem Ochronno-Gruntującym VIDARON (jest on bezbarwny), a następnie zabezpieczyć je Impregnatem Ochronno-Dekoracyjnym Powłokotwórczym VIDARON (w wybranej wersji kolorystycznej).

Takie elementy jak krokwie czy nadbitka powinny być już wcześniej, przed montażem zabezpieczone odpowiednim impregnatem konstrukcyjnym. Brak takiego zabezpieczenia oznacza błąd wykonawcy – polecam skontaktować się z firmą, która wykonywała konstrukcję dachu.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

czyli wg. Pana vidaron można zastosować na wcześniej zaimpregnowane drewno drewnochronem. Nawet ten bezbarwny???-

w karcie technicznej napisane jet że bezbarwny stosuje się na surowe drewno?