lukasz2 11.03.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Witamjakieś 5 lat temu firma robiła mi dach a wraz z nią podbitkę (a raczej nadbitkę -widoczne są krokwie).Podbitka oraz krokwie zostały pomalowane jednokrotnie. Niestety nie wiem czym (prawdopodobnie drewnochron barwny - tak wygląda jakby pomalowana była tym specyfikiem-widać strukturę drewna, nie ma jakiś grubej powłoki, więc nie jest to chyba lakierobejca).Nie wiem czy wcześniej była malowana jakimś środkiem impregnującym (przeciw grzybom itp)Tam gdzie zacina deszcz powierzchnia jest już zniszczona (farba odchodzi).Czym teraz malować???W większości stara powłoka dobrze się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 13.03.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 W każdym składzie budowlanym doradzą czym pomalować . Teraz środków do ochrony i malowania drewna jest na rynku sporo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 14.03.2016 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 niby jest sporo ale na doradztwo w składzie bym nie liczył.chciałem pomalować jaszcze jakimś środkiem grzybo i owadobójczym ale jak zacząłem czytać karty techniczne to okazało sie ze takie środki można stosować na surowe drewno a ja mam już czymś pomalowane. A wszystkie lazury czy lakierobejce nie mają takich właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 14.03.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Drewnochron kolor- jest i barwiący i impregnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 26.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Szanowny Panie, przede wszystkim należy zadbać o uszczelnienie miejsc, w których dochodzi do przecieków na skutek zacinania deszczu. Nawet pomalowane najlepszym preparatem drewniane elementy narażone na takie zawilgocenie z czasem zaczną bowiem niszczeć. Po usunięciu źródła przeciekania wody polecam pomalować nadbitkę i krokwie Impregnatem Ochronno-Gruntującym VIDARON (jest on bezbarwny), a następnie zabezpieczyć je Impregnatem Ochronno-Dekoracyjnym Powłokotwórczym VIDARON (w wybranej wersji kolorystycznej). Takie elementy jak krokwie czy nadbitka powinny być już wcześniej, przed montażem zabezpieczone odpowiednim impregnatem konstrukcyjnym. Brak takiego zabezpieczenia oznacza błąd wykonawcy – polecam skontaktować się z firmą, która wykonywała konstrukcję dachu. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 27.03.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Uważam , że zanim coś się napisze to trzeba wnikliwie przeczytać post założyciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 19.04.2016 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) powierzchnia pomalowana była jedną warstwą drewnochronu barwnego (info od wykonawcy) dodatkowo na powierzchni pojawiły sie czarne kropy (grzyb, sinizna???)-na moje oko sinizna. na zdjęciach pokazane najgorsze miejsca-krokwie brzegowe narażone na największe zawilgocenie. wykonawca zaleca pomalowanie drewnochronem impregnat a następnie lakierobejcą. Starej wersji drewnochronu impregnat extra,którą pomalowane było drewno juz nie produkują. Ta nowa wersja drewnochronu impregnat ekstra jest powłokotwórcza i ma inny skład (nie ma biocydów-przynajmniej tych samych co w wersji wcześniejszej), dlatego obawiam się czy wystarczająco zabezpieczy drewno przed grzybami. Nie wiem czy mogę zastosować impregnat innej firmy na ten drewnochron np vidaron????? czy lepiej zeszlifować tylko powierzchnie delikatnie papierem, usuwając te czarne wykwity, i pomalować tym drewnochronem http://drewnochron.pl/produkty/p/1506-impregnat-extra-powlokotworczy Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez lukasz2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 03.06.2016 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 czyli wg. Pana vidaron można zastosować na wcześniej zaimpregnowane drewno drewnochronem. Nawet ten bezbarwny???-w karcie technicznej napisane jet że bezbarwny stosuje się na surowe drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 03.06.2016 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Szanowny Panie, przede wszystkim należy zadbać o uszczelnienie miejsc, w których dochodzi do przecieków na skutek zacinania deszczu. Nawet pomalowane najlepszym preparatem drewniane elementy narażone na takie zawilgocenie z czasem zaczną bowiem niszczeć. Po usunięciu źródła przeciekania wody polecam pomalować nadbitkę i krokwie Impregnatem Ochronno-Gruntującym VIDARON (jest on bezbarwny), a następnie zabezpieczyć je Impregnatem Ochronno-Dekoracyjnym Powłokotwórczym VIDARON (w wybranej wersji kolorystycznej). Takie elementy jak krokwie czy nadbitka powinny być już wcześniej, przed montażem zabezpieczone odpowiednim impregnatem konstrukcyjnym. Brak takiego zabezpieczenia oznacza błąd wykonawcy – polecam skontaktować się z firmą, która wykonywała konstrukcję dachu. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka czyli wg. Pana vidaron można zastosować na wcześniej zaimpregnowane drewno drewnochronem. Nawet ten bezbarwny???- w karcie technicznej napisane jet że bezbarwny stosuje się na surowe drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts