Xiaq 12.03.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam, jestem w trakcie wykańczania piętra w domu jednorodzinnym w związku z czym mam kilka pytań na temat wykonania podłogi z płyt OSB na legarach(przewałkowałem internet ale za każdym razem odpowiedzi na ten temat są bardzo różne - stąd chce tutaj rozwiać wątpliwość). Opiszę najpierw jak mniej więcej wygląda sytuacja - budowa trwa już ładnych kilka lat. Piętro zostało dobudowane do budynku byłej mleczarni. Jej dach przejął rolę stropu między parterem a pierwszym piętrem. Zbudowany był z kilku warstw - na samym dole są szyny metalowe, między nimi znajdują się pustaki, na tym była "wylewka"(raczej ekipa, która budowała mleczarnie wylewała tam resztki zaprawy), następnie ok 25cm szlaki i 7-10 warstw papy.Zerwałem papę, usunąłem szlakę, zbiłem większe górki "wylewki" i chcę teraz na tym zrobić podłogę z płyt osb. W celu wyrównania nierówności - różnorakie spadki praktycznie w każdą stronę - chcę ułożyć legary z łat drewnianych 5,5 cm x 3,5 cm, miedzy nie ścinki waty szklanej w celu wygłuszenia(mam dostęp do ich ogromnej ilości) i na to płyty OSB 22 bez pióro-wpustu, na to panele/płytki.Powierzchnia podłogi, którą chce wykonać to ok 60 m2. I przede wszystkim zależy mi na jak największym wyciszeniu nowej podłogi.I teraz kilka pytań:1. Czy w sytuacji, kiedy parter jest ogrzewany (najcieplejsze miejsce w domu) muszę używać folii paroizolacyjnej - pod podłogę i paro-przepuszczalnej - na watę i legary, bezpośrednio pod płyty OSB?2. W sytuacji, kiedy obejdzie się bez folii - czy w celu zabezpieczenia waty przed pyleniem mogę użyć flizeliny?3. Czytałem, że na legary trzeba dać filc/gumę w celu wygłuszenia - czy filc techniczny 700g/m2 6mm grubości będzie odpowiedni?4. Legary chcę ułożyć w 2 warstwachpierwsza - rozstaw legarów co 1m - wstępne poziomowanie,druga - rozstaw 50cm, prostopadle do tych pod nimi, przykręcane na wkręty do drewna - dokładne poziomowanie5. Czy pod legary też dawać filc? - zaznaczę, że znacznie utrudni to poziomowanie w związku z bardzo nierówną powierzchnią.6. Czy jako podkłady do poziomowania legarów mogę użyć paneli podłogowych, które zostały zdemontowane po remoncie?6. No i takie pytanie z czystej ciekawości - czy te ścinki(wielkość ok 20x20cm) zapewnią odpowiednią izolacje akustyczną? Czy lepiej wydać pieniądze i kupić watę w rolce/panelach? Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ten esej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.03.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 jedyne co bym mógł ci doradzić to wylać zwykłą wylewkę jakiegoś chudziaka groszowe sprawy i inna robota , mnie też taka robota czeka i praktycznie mam to samo nie wiem jak się za to zabrać , po głowi mi chodziło aby na ten beton położyć styropian 12 cm a na niego osb 3 , nie wiem czy to prawidłowe pewnie nie , ale całą zimę miałem na stropie położoną folię 0,5mm i na niej wełna 15 cm i sprawdzałem co dwa tygodnie i wilgoci zero wszystko suchutkie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 12.03.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 ja mogę doradzić tak - użyj grubszego przekroju legarów , łatwiej będzie poziomować i wełny wejdzie więcej -tylko suche drewno .Co o pierwszego jeżeli różnica temperatur między parterem a poddaszem będzie większa niż 20 stopni to folia jest potrzebna ale tylko paroszczelna , najlepiej folia na posadzki jest grubsza połóż na beton i na to konstrukcja i wełna .Nic na legary nie trzeba dawać ważne by drewno nie leżało bezpośrednio na betonie więc ta folia paroszczelna wystarczy. Poziomować możesz starymi panelami i lepiej kup nową wełnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiaq 12.03.2016 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 jedyne co bym mógł ci doradzić to wylać zwykłą wylewkę jakiegoś chudziaka, No właśnie problem jest tego typu, że w moim przypadku chudziak nic nie da bo na dowolnym odcinku 20-30 cm różnica sięga kilku(5-7cm) - stąd pomysł podwójnych legarów - jedne mniej więcej wypoziomować i do nich kręcić te właściwe. ja mogę doradzić tak - użyj grubszego przekroju legarów Też o tym myślałem, ale to ostatnia opcja wykorzystania w rozsądny sposób tych łat bo już do niczego innego się nie przydadzą a szkoda przeznaczyć ich na opał, różnic w temperaturze nie będzie bo chcę wełnę i płyty osb położyć dzień przed montażem ogrzewania oczywiście jak trafią dwa-trzy ciepłe dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 13.03.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 wykorzystanie materiału się chwali ale tak cienkie legary będą się uginać i podłoga może skrzypieć więc lepiej dołożyć parę stówek i zrobić dobrze . Jak będziesz ogrzewać poddasze to folia jest nie potrzebna na stropie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts