Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary: płytki perforowane czy kolczaste?

SINZOE

Recommended Posts

Co według was jest lepsze do łączenia wiązarów dachowych: płyki perforowane czy płytki kolczaste?

http://metal-mix.pl/plytka-kolczasta-pk15-98x210x15-p-441.html

http://metal-mix.pl/laczniki-ciesielskie-plytki-perforowane-c-10_54.html

Czy do zastosowania płytek kolczastych potrzebny jest jakiś specjalistyczny sprzęt?

Co według was jest lepsze do łączenia wiązarów dachowych: płyki perforowane czy płytki kolczaste?

http://metal-mix.pl/plytka-kolczasta-pk15-98x210x15-p-441.html

http://metal-mix.pl/laczniki-ciesielskie-plytki-perforowane-c-10_54.html

Czy do zastosowania płytek kolczastych potrzebny jest jakiś specjalistyczny sprzęt?

Płytke kolczastą wciska prasa , ale pochłania ta czynność mało czasu. Natomiast płytki perforowane nie wymagaja pras , za to wydłuża sie czas montażu dźwigara.

A da się płytki kolczaste zamontować "domowymi sposobami??

A co to za wiązary chcesz w kuchni robić?

A tak na poważnie

Płytki posiadają bardzo dużo kolców, które muszą być wprasowane równocześnie pod kątem prostym. trzeba dośc mocnej prasy. Nie da sie tak zrobić " domowym sposobem" jeśli chcesz spokojnie spac pod takim dachem.

Edytowane przez młotek

Jeśli miał bym składać sam to wybrał bym perforowane, wbijasz gwoździe skrętne i będzie ładnie trzymać.

Kolczatych młotkiem raczej nie wbijesz choć podobno byli tacy co tak robili ale ja bym się nie odważył a wynajęcie prasy może być kłopotliwe i kosztowne chyba że masz gdzieś taką właśnie prasę.

Ogólnie ludzie też składają na płytach osb lub sklejkach.

@DACxxxAZ za jednym strzałem nie ma szans ale gdzieś tam doczytywałem w necie że je dobijali po kawałku ja tylko przytaczam co czytałem absolutnie nie polecam tego tak składać.

@Andrzej Wilhelmi

Dokładnie wszystkie wielkości powinny być w projekcie u mnie jest np jakie lączniki itd.

Co to za gwoździe "hankrowe" szukałem na necie nie znalazłem takowych tzn w ogóle nie ma takiego słowa tzn google go nie zna odsyła tylko do pana wpisów możliwe że to slang dlatego pytam.

Mój kierownik budowy na ten przykład mówi że do tego najlepsze skrętne bo nie uszkadzają konstrukcji drewna przy wbijaniu jak to robią np pierścieniowe.

Tzn ja tam nie wiem dlatego pytam i przytaczam to co osoba wykształcona w tym kierunku mi tłumaczyła bo sam chciałem użyć pierścieniowych ale tłumaczył i mówił jak ich uczyli na tych studiach że do drewna właśnie skrętne powinno się używać.

Edytowane przez kamil2k3

To go źle uczyli albo on źle zrozumiał. Każdy gwóźdź niszczy strukturę drewna ale to nie ma nic do rzeczy. Czasami zbija się ostry czubek gwoździa aby przy wbijaniu miażdżył a nie rozłupywał drewna. Gwoździe "anchorowe" ( wcześniej źle wpisałem i pewnie dlatego zaistniałem w Google:) ale już poprawiłem) są właśnie pierścieniowe i mają specjalny stożkowy łeb. Trudno wyciągnąć taki gwóźdź. W każdym profesjonalnym sklepie metalowym lub hurtowni spytaj o gwoździe do łączników ciesielskich. Ja używam praktycznie wyłącznie gwoździ karbowanych do gwoździarki od papiaków począwszy a na 130 skończywszy. Gwoździe tzw. paleciaki też są karbowane. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi