wuszy1 13.03.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witam, kupiłem dom murowany nad rzeką w celu przebudowy i wykorzystywania jako letniskowy. Ponieważ raz na ileś lat rzeka zalewa teren działki podnoszę podłogi w domku o około 50 cm, jest to poziom, do którego woda nigdy nie dochodzi. Posadzka w domku to betonowa wylewka. Żeby nie walić głową w sufit (betonowy), zostanie on skuty, a nowy, będzie położony wyżej. Mój majster chce podnieść podłogę w następujący sposób: 1. Skuwany betonowy sufit, ląduje na dotychczasową posadzkę betonową jako gruz.2. Gruz jest potem zasypany piaskiem i ubijany, utwardzany, wyrównany.3. Na to idzie fola izolacyjna - zażyczyłem sobie grubą, 0,5mm4. Na to 5 cm styropianu - twierdzi, że tyle wystarczy.5. Na styropian wylewka z miksokreta, bez foli pomiędzy. 6. Na koniec płytki podłogowe Mam następujące wątpliwości, mam nadzieję, że doradzicie, czy powyższe rozwiązani są dobre z uwagi na: 1. Czy na dotychczasowej posadzce rzeczywiście może zostać ubity gruz z sufitu? Czy jakby kiedyś podeszła tam woda to nie zlasuje się ten gruz i nie siądzie przez to cała podłoga?2. Czy w związku z powyższym można kłaść folię i styropian na piachu, bez chudziaka?3. Czy na styropian rzeczywiście lepiej nie dawać folii? Majster twierdzi, że lepiej nie. Bo jak kiedyś podejdzie woda to wilgoć nie będzie miała jak odparowąć - będzie zamknięta między dwoma foliami.4. Czy w domku letniskowym, w którym podnoszę podłogę do poziomu około 0,7m ponad grunt wystarczy 5cm styropianu? Czy w związku z podniesieniem podłogi można dawać mniej styropianu, czy wręcz przeciwnie powinno być go więcej? Będę wdzięczny za wszelkie merytoryczne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.03.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Przy tak dużym zakresie przebudowy - nie wpadło ci do głowy zrobić od nowa - w sumie z starego domu zostanie kawałek ściany też do podniesienia ??? Czyli np rozwalić ściany do poziomu przyszłej podłogi, potraktować je jako dosyć twardy grunt rodzimy, na nie wieniec, izolację przeciwwilgociową i i wybudować dom od nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 13.03.2016 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Przy tak dużym zakresie przebudowy - nie wpadło ci do głowy zrobić od nowa - w sumie z starego domu zostanie kawałek ściany też do podniesienia ??? Czyli np rozwalić ściany do poziomu przyszłej podłogi, potraktować je jako dosyć twardy grunt rodzimy, na nie wieniec, izolację przeciwwilgociową i i wybudować dom od nowa... Generalnie zostaję w bryle starego budynku - dach pozostaje. Poza tym największy pokój w budynku był dobudowywany już na tym wyższym poziomie, tak więc podnoszę tylko kuchnie łazienkę i mały pokój. Myślę, że budowa nowych murów i dachu to jednak sporo większy koszt niż podniesienie podłogi i sufitu. Zresztą, tak duża przebudowa wymagała by zapewne zgłoszenia/pozwolenia, a wiem, że bym go nie dostał, ze względu na zalewowy charakter terenu. Edytowane 13 Marca 2016 przez wuszy1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 17.03.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 To chyba jest nie zły pomysł , sprawdziłeś na czym obecnie jest zrobiona wylewka na która chcesz zrzucić obecny strop . A jaką metodą chcesz zrobić nowy strop , jak zostają stare ściany i dach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuszy1 22.03.2016 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Nie sprawdzałem obecnej podłogi. Generalnie jest równa, nie spękana - wygląda całkiem, całkiem. Wydaje mi się, że jak przez tyle lat nic złego się z nią nie stało, to nie ma co jej ruszać. Nowy strop jest na "bazie belek" osadzonych na/w dotychczasowych ścianach. Między belkami ma być wełna mineralna, od dołu płyta OSB i GK. Dodatkowo nad łazienką folia paroizolacyjna pod wełną. Dach jest jednospadowy i tam gdzie jest wyżej nowy sufit będzie od góry obity deskami, pełniącymi funkcję podłogi. Nad łazienką i małym pokojem, zamiast poziomego stropu - jak dotychczas, bezie skośny, (za nisko by było na poziomy). Tam wełna nie będzie niczym zakryta od góry, żeby mogła oddychać, zresztą odległość do dachu jest minimalna, więc chyba nie było sensu jej zakrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts