Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze miejsce na ziemi - dom z keramzytu

Recommended Posts

Jaki macie rozstaw rurek ogrzewania podłogowego? I jeszcze dopytam. Gdyby jednak coś się zmieniło w koncepcji instalacji elektr. (np. więcej gniazdek, puszek, punktów oświetleniowych itp.) to czy można wiercić w takich ścianach? Czy można wiercić w ścianach keramzytowych pod stelaż na elewacji? Czy można w takich domach stosować strop lany monolityczny? Edytowane przez ezg2014

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki macie rozstaw rurek ogrzewania podłogowego? I jeszcze dopytam. Gdyby jednak coś się zmieniło w koncepcji instalacji elektr. (np. więcej gniazdek, puszek, punktów oświetleniowych itp.) to czy można wiercić w takich ścianach? Czy można wiercić w ścianach keramzytowych pod stelaż na elewacji? Czy można w takich domach stosować strop lany monolityczny?

Witam, rozstawu rurek nie mierzyliśmy niestety, wydało nam się, że jest "gęsto" (jak pisałem do tyłu oboje z żoną totalni laicy bez pomocy kogokolwiek z rodziny). Żonie trudno było przejść małymi kobiecymi stopami między rurkami (gdzieniegdzie owszem). Uznaliśmy, że "nie żałowano" materiału - zdjęcia są na str. 2. Jeśli chodzi o dalsza część pytania, tak były zmiany co do zawczasu planowanych gniazdek (niewielkie, ale jednak) elektryk wybrnął np z gniazdkiem w kuchni tak , że przewiercił się na wylot, przełożył kabel na zewnątrz i znowu się wwiercił Wspomniał, że nie ma to wielkiego znaczenia tj., na to przychodzi w naszym przypadku 20cm styropianu, tynk i baranek więc tak też zostało to zrobione. Można wiercić i kuć w ścianach. Pan od instalacji wodno-kanalizacyjnej takoż właśnie robi wyglądało to jakby "cięli" ten beton (nie widziałem jak to robią, tylko, efekty jak przybyłem na oględziny po każdym etapie), dodam tylko, że o ile elektryk ma już większość rurek pcv i puszek osadzonych na etapie produkcyjnym o tyle instalacje wodno-kanalizacyjne (wyjścia na zlew w kuchni, wannę, umywalkę, wc i kabinę) muszą zostać wyryte w ścianie. Ostatnia ekipa m.in, ma własnie wykonać stelaż na poddasze. Sufit będą stanowiły płyty g-k natomiast sam strop jest z drewna osb itp z normą wytrzymałości 150kg na m2. Co do wylewania stropu trudno powiedzieć, na pewno w ofercie tego nie ma, należałoby z nimi porozmawiać. Nam to całkowicie nie przeszkadza, jakiś czas temu byliśmy w Wirginii przez dłuższy okres i powiem szczerze, co tam się z drewna wyczynia i jakie pieniądze żąda to my tak naprawdę do nich to budujemy niemal schrony i bunkry. Za opcję użytkowego poddasza u firmy-wykonawcy dopłaciliśmy 13800 za 27,5 m2 do wykończenia we własnym zakresie. Planujemy tam pokój dla dziecka, małą łazienkę oraz schowek-garderobę. Myślę, że warto.

Witam super domek i tempo budowy :yes:

Napisz coś o kosztach tych 140m2 ile wyniósł was SSO [ fundament , ściany , dach ] priv

Witam serdecznie. Jak zaznaczyłem na wstępie naszego dziennika my nie prowadzimy poszczególnych etapów tylko mamy umowę od A do Z (developer +) na wykonanie całego domku. Firma-wykonawca pochodzi z Torunia i mają szczegółowy cennik i dane na swojej stronie. Aby nie uprawiać auto-reklamy, wystarczy wpisać dom w 2 m-ce Toruń. Takich firm w Polsce nie ma wiele więc łatwo znaleźć. Na zakładce "oferta" jest prosty niekompleksowany opis co za co i do jakiego stanu, co wchodzi w skład itp. Podstawowa oferta firmy to dom mp1 (jak nasz, ale można też dobierać opcje dodatkowe) to domek za 250 tys zł na działce klienta. Kujawsko-pomorskim fundament jest za free wszędzie indziej jak u nas + 25 tys zł extra (miejscowe firmy k. Szczecina wołały za wykonanie takiego fundamentu 30-35 tys., tak więc nie ma co robić "we własnym zakresie" chyba, że ktoś umie sam z pomocą rodziny/ znajomych).

Umowa ma kilka stron jest jasna i czytelna (można ja modyfikować po obopólnej zgodzie) jest kwota końcowa, jest stan końcowy w postaci domu i opcji. Szybko, sprawnie i przyjemnie. Z małżonka nie mieliśmy żadnego doświadczenia z domkami, ani jakąkolwiek budową, więc dla nas to była idealna i przejrzysta oferta (a nie użerać się z ekipami, dodatkowymi niespodziewanymi opłatami jak inni piszą i opowiadają. Pozdrawiam

• 4 weeks później...

22.06.2016 r. Witam serdecznie po dłuższej przerwie. z uwagi na prace wykończeniowe (poza firmą wykonawcą) sprawy nabrały tempa organizacyjnego i na wszystko brakowało czasu, bo musiałem jeszcze chodzić do pracy. Dom można rzec w zasadzie skończony ze strony wykonawcy, ale może zacznę od początku na tym co skończyłem, czyli na wylewkach i zamontowaniu szamba. Potem zgodnie z przesuniętym terminem, czyli pod koniec maja weszła ostatnia ekipa od sufitów, regipsów i gładzi na ścianach. Panowie pracowali 10 dni i około 08.06 zakończyli. Ostatnia rzecz ze strony firmy wykonawcy to elementy dekoracyjne z drewna na elewacji, które zajęły czas do 11.06. Do zakończenia umowy w zasadzie pozostały odbiory końcowe z placu budowy i protokół (z uwagi na mój wniosek przełożyłem na po 25.06). Poza tym są do usunięcia jeszcze trzy detale, dwa progi metalowe pod drzwi (z wyszlifowaniem posadzki), zamontowanie podnośników do rolet (te plastikowe elementy na wysokości parapetu) przy każdym oknie oraz wymiana jednej z rolet tarasowych ponieważ uległa częściowemu uszkodzeniu. Prawdopodobnie z winy niewłaściwego montażu przez wykonawców (podwykonawca ze Szczecina) - roleta miała zbyt dużo luzów lub poziomy nie takie, gdyż się "przekaszała", a to spowodowało powypadanie plastików ochronnych na rantach, część wypadła na zew., a parę razy jakiś wciągnęło do mechanizmu. Ponadto odpadła maskownica od spodu... Sama roleta pogięła się więc, lecz zapewniono nas, że zostanie wymieniona. Muszę pochwalić firmę wykonawcę, bo znowu spotkaliśmy się z wielkim zrozumieniem i profesjonalizmem firmy wykonawcy, gdyż obawialiśmy się być pozostawionymi z problemem. Jak się okazało: nic z tych rzeczy. Następne dni upłynęły na zamontowaniu pompy ciepła (powietrze), zorganizowaniu ekipy od wykończenia podłóg płytkami, wykończenia łazienki i tego typu prac końcowych - wszystkie prace są już we własnym zakresie poza umową z firmą wykonawcą. Ostatnio wszedł już nawet pan od polbruku. Zdjęcia z trzech tygodni czerwca poniżej.

http://images76.fotosik.pl/699/055ab2fa543ef82e.jpg

zaległe zdjęcie wylewek

http://images75.fotosik.pl/698/d24d6eb152af4fb9.jpg

wykończanie i ocieplanie 30 cm wełny na sufity/ strop.

http://images75.fotosik.pl/698/889b03a1593585bc.jpg

regipsy po ostatniej ekipie firmy wykonawcy - taki stan kończy prace wewnątrz domu

http://images76.fotosik.pl/699/090b93748da4a31e.jpg

w międzyczasie zabawa z odsuwaniem deszczówki od fundamentów i niedalekie drenaże do beczek.

http://images75.fotosik.pl/698/991f106aaa76ac45.jpg

pompa ciepła Panasonic 9kW

http://images78.fotosik.pl/699/759fb32da6b78788med.jpg

zamontowanie LED do oświetlenia przed domem, na podjazd i fotokomórka na furtkę

http://images77.fotosik.pl/699/4f588ea54092705b.jpg

elementy drewniane dekoracyjne z tyłu

http://images77.fotosik.pl/699/09dbde7427922af0.jpg

widok dekoracji drewnianych od frontu

http://images77.fotosik.pl/699/29017a3f4426ac62.jpg

wykończanie pokoju dla synka

http://images76.fotosik.pl/699/184873af9737de45gen.jpg

prace wykończeniowe w łazience z połowy czerwca

http://images77.fotosik.pl/699/d930b3fd4f0ede66med.jpg

pierwsze drzwi wew.

http://images78.fotosik.pl/699/408a038fbbe6e67bgen.jpg

pierwsze prace brukarskie plus schodków garażowych

Edytowane przez Rasta25

Fantastycznie. Muszę przyznać, ze byłam w takim domu wybudowanym w Woli Batorskiej. Mogłam sporo podejrzeć dzięki fantastycznym właścicielom domu.

Bardzo mi sie podoba podejście firmy, temu, rozkład pomieszczeń.

Powiedz proszę czy likwidowaliscie dodatkowa toaletę na korzyść większej kuchni?

Zmienialiscie wielkość okien? Robiliście stryszek? Będziecie robili wiatę?

Trzymam niezmiennie kciuki za ukończenie inwestycji :)

• 2 weeks później...
Ile wyniosła Cię pompa z montażem i czy to T-cap ?

Witam, pompa ciepła wyszła równe 20 tys... wiem wiem drogo (dla nas też :)) jednak podobno w ostatecznym rezultacie kilkunastoletnim wychodzi to lepiej (na początku mieliśmy brać piec na ekogroszek). Nic się nie pyli nic nie trzeba nosić sprawdzać. Zobaczymy jak wyjdzie w zimę. Dodatkowo do całej inwestycji domówiliśmy za 2 tys manipulatory w każdym pokoju, łazience i wiatrołapie. T-cap? Nie mam pewności ale chyba nie. T-cap jest raczej droższy (tak mi się gdzieś rzuciło). Pozdrawiam serdecznie.

Fantastycznie. Muszę przyznać, ze byłam w takim domu wybudowanym w Woli Batorskiej. Mogłam sporo podejrzeć dzięki fantastycznym właścicielom domu.

Bardzo mi sie podoba podejście firmy, temu, rozkład pomieszczeń.

Powiedz proszę czy likwidowaliscie dodatkowa toaletę na korzyść większej kuchni?

Zmienialiscie wielkość okien? Robiliście stryszek? Będziecie robili wiatę?

Trzymam niezmiennie kciuki za ukończenie inwestycji :)

Witam serdecznie, w zasadzie dom skończony, "bawimy się" w wykończenia (zostało malowanie salonu, jednego pokoju plus panele (niebawem opublikuję nowe ostateczne zdjęcia). My z żoną przeszukaliśmy setki projektów, a ten projekt był jedynym który najbardziej przypadł nam do gustu, swoją "prostotą" i funkcjonalnością. Nic więcej nam nie trzeba. Co do małego WC, tak, żona zadecydowała że chce mieć większą kuchnię. Okna są standardowe poza tym w jadalni i drzwi/okien tarasowych. Okno w jadalni jest "do samej podłogi" co nas tylko zaskoczyło (ale nie jest to jakiś wielki problem) okno w jadalni nie otwiera się w ogóle). Drzwi/okno tarasowe dopłaciliśmy 2,5 tys. ponieważ, woleliśmy dwu-drzwiowe, aniżeli standardowe trzy-drzwiowe (szerokość jest jednak taka sama dla obu). Co do góry, wybraliśmy poddasze użytkowe (extra 13,8 tys) do własnego wykończenia. Schody tymczasowe rozkłądane zamontowano nam gratis i puki co zrobiliśmy sobie 27m2 strych, jednak koniec końców planujemy za rok, dwa wykończyć strych dla synka i będzie tam mała toaleta, garderobka/ schowek i pokój dla syna. Pozdrawiam serdecznie i naprawdę polecam współpracę z niniejszą firmą (,którą przedstawię na zakończenie naszego dziennika dla innych czytających).

Ja chciałem wycenę dostać od firmy od prefabrykatów (właściwie to napisałem do trzech różnych, w tym do jednej dzwoniłem), żadna się nie odezwała na powrót (co zresztą nowością nie jest, bo za co by się nie wziąć, to w większości przypadków jest się po pierwszym kontakcie olewanym)... Widać roboty mają tyle, że mogą przebierać w klientach i tych mniej napastliwych i zdeterminowanych spuszczać na drzewo.

Widać, masz to samo.

Ja pisałem naście maili, dzwoniłem ws wycen dachówki i rąbka. Jak już dostałem jedą wycenę z Łodzi i zacząłem zadawać pytania to nagle kontakt się urwał. Została jeden skład lokalny, co jeszcze odpisuje. A jestem natrętny i dużo chcę wiedzieć. Wychodzi na to, jak sam nie zdobędziesz wiedzi i nie wejdziesz ze wszystkim podanym na tacy to mają cię gdzieś.

Cóż, bezrobocie w końcu szaleje, bida i w ogóle syf i nędza w kraju, że aż trzeba kasę rozdawać. Tylko jak się chce dać zarobić to coś dziwnie nie ma komu pracować... i tak jest od lat. Ja ostatnio już 10 hydraulików przerobiłem żeby kotłownię przebudować, żaden "nie wrócił" z wyceną.

• 1 month później...

Witam,

U nas w zasadzie ostatki prac wykończeniowych (cały urlop poświęcony). Zdjęcia dodam jak wszystko podopinamy na ostatni guzik. Dom został nam przekazany protokołem pod koniec czerwca, zgodnie z planem. W związku z tym, że wszystko co połączone z firmą wykonawcą dobiegło końca chciałbym uprzejmie i uroczyście wszystkim zainteresowanym potwierdzić i oświadczyć, że w zasadzie w czasie całej budowy (poza drobnymi przesunięciami terminów) nie było żadnych niedomówień, wielkich problemów ani konfliktów. Współpraca jest na poziomie i wszystko można omówić i domówić na każdym niemal etapie prac. Najważniejszą jednak zaletą współpracy z tą firmą jest brak ukrytych kosztów. Tyle ile było na umowie tyle zostało uiszczone. W naszym przypadku czas budowy, solidność, cena i brak ukrytych kosztów (jako dla laików tematu) to najważniejsze zalety takiej metody budowy domu z firmą-wykonawcą. Po tym jak "przetarliśmy" szlaki (jako pierwsi w zachodniopomorskim i coś ponad 50+ w Polsce) mogę śmiało polecić wspomnianą firmę, której nazwa brzmi "EXPOBUD" z Torunia i zapraszam do współpracy (3xw) .domy-expobud.pl (dodam, że ta autoreklama jest czystą wdzięcznością za dobrą pracę i nikt nam za nią nie płaci). Szczerze serdecznie polecam.

• 11 months później...
  • 5 weeks później...