viviene 13.03.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witam, mam problem dotyczący dwóch okien - sypialni(tradycyjne pcv) i łazienki (dachowe pcv) W rogach okien robi się coś takiego jak na zdjęciach + woda spływa z okien. Pod dachowym (łazienka) nie ma grzejnika, pod zwykłym teoretycznie jest ale w tym pomieszczeniu musi być ok 19-20stopni i wilgotność na poziomie 50-60% więc nie jest włączany - grzeje komin który jest w ścianie. Wiem,że gdyby było cieplej to problemu pewnie by nie było ale ze względu na chorobę osoby która tam mieszka nie możemy za bardzo grzać. Pytanie co z tym zrobić? Czy jeśli chodzi o zwykłe okna pcv to sprawdzi się nawiewnik higrosterowany? czy wtedy odpadają rolety czy można zamontować go wyżej - nie w otwieranym oknie a ramie?Rozumiem,że takiego nawiewnika nie da się zamontować w oknie dachowym? Teraz się zorientowałam że w łazience czyli pomieszczeniu gdzie jest problem z tym dachowym pcv nie ma kratki wentylacyjnej. Nie wiem dlaczego ale czy jej montaż poprawiłby tutaj wentylację i problem z okna by zniknął? A może jest lepsze rozwiązanie? Bardzo proszę o pomoc. Z góry uprzedzam,że kompletnie ne znam się na budownictwie. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Trzeba abo mocniej grzać ... Albo mocniej wietrzyć ... W twoim przypadku trzeba zwiększyć intensywność wymiany powietrza w tych pomieszczeniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.03.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie widać całości ale jak dla mnie to okno w łazience jest źle obrobione.Dolna i górna obróbka powinna być odpowiednio Pionowa i pozioma a chyba jest prostopadle do okna.Poza tym w tych miejscach może być też źle zrobione ocieplenie - jakieś niedociągnięcia.Powoduje to powstanie zimniejszych powierzchni i stąd wykraplanie się pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viviene 13.03.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Dziękuję, załączam zdjęcia całych okien - para na oknie dachowym to efekt kąpieli, a raczej krótkiego prysznica. Nie znam się na obróbkach ale czy w takim wypadku trzeba demontować okno? Czy da się to jakoś "uratować" bez większych rozbiórek? Tak myślę ,że w łazience w jednej ze ścian jest komin i jeden z szybów jest chyba wentylacyjny - czy gdyby tam wybić kratkę to by pomogło? A w sypialni co myślicie o nawiewnikach higrosterowanych? Trochę się tylko boję bo wiem,że takie nawiewniki trzeba fachowo zamontować,a w naszej okolicy nikt nawet o nich nie słyszał :/ słyszałam,też,że w małych pomieszczeniach dają efekt wiania po plecach i znacznie zwiększają odgłosy z zewnątrz , a na domiar złego ten pokój jest od ulicy :/ w tym pokoju też jest komin z szybem wentylacyjnym więc może też kratka?? a może po prostu na dzień zostawiać uchylone okno i nie bawić się w kucie? co byście zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 22.08.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 para na oknie dachowym to efekt kąpieli, a raczej krótkiego prysznica. .... a może po prostu na dzień zostawiać uchylone okno i nie bawić się w kucie? co byście zrobili? Witaj viviene, Szczególnie w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności, na wewnętrznych szybach może występować zjawisko kondensacji. Wiąże się to z nagromadzeniem się dużej ilości pary wodnej, która wędrując ku górze natrafia na szybę w oknie. Regularne wietrzenie jest najskuteczniejszą metodą zapobiegania kondensacji. Przynajmniej 3-4 razy dziennie należy przewietrzyć pomieszczenie, zostawiając uchylone okno przez 5 minut, a także każdorazowo po kąpieli i prysznicu, umożliwiając tym samym wymianę wilgotnego powietrza. Okna są wyposażone również w nawiewniki, które szczególnie w sezonie wiosenno-jesienny dobrze pozostawiać w pozycji otwartej. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts