Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zaizolować przestrzeń między scianą a krokwią ?

instron

Recommended Posts

Sciana szczytowa.

Thermano,czesciowe ocieplenie na krokwiach.

A dlaczego to "czesciowe" nie zrobiłeś na kompletne ?

Teraz dokładając wełnę miedzy krokwie prosisz się o kłopoty.

Wydaje mi się, że bez przeliczenia się nie obędzie :/

Te cegły pewnie też dochodzą do tych płyt hmmm ?

Pozdrawiam

Bo thermano nie jest tanim materiałem, teraz do osiągnięcia U dachu na poziomie 0, 020 potrzebuje 8 cm dobrej wełny i to wszystko. A mogę wsadzić jeszcze wiecej bo krokwie mam 12 cm i mieć jeszcze lepszą izolacje. Nie chciałem pchać wszystko pod krokwie i zabierać miejsca bo i tak mam nisko. Czego proszę się o kłopoty? Zastosuje dobrą paroizolację i będzie ok. Tak się robi. Konsultowałem się w tej sprawie z firmą którą sprzedaje ten produkt. Zresztą znam gościa, który wykańczał poddasze na jednym z nowych(no ze 2-3 lata temu) osiedli w Rzeszowie i było tak samo robione, thermano na krokwie i wełna z paroizolacją aluminiową.

Ja bez przeliczenia nie bylbym co do tego taki pewien . . . "8 cm dobrej wełny i to wszystko. A mogę wsadzić jeszcze wiecej bo krokwie mam 12 cm i mieć jeszcze lepszą izolacje"

Ale to Twoj dom i mozesz w nim robic co chcesz.

Poczytaj o punkcie rosy to moze wowczas bedziesz wiedzial dlaczego mam watpliwosci.

Oraz jak powinny byc ksztaltowane przegrody patrzac na opor dyfuzyjny.

Mamy tutaj na forum rowniez dach mistrza, p. A. Wilhelmi, bardzo poleca te izolacje ale nie tak jak Ty chcesz ja zrobic.

Pozdrawiam

ja liczyłem i jest przegroda ciepła, zresztą daje 10 cm wełny 0,036 miedzy krokwie i chyba tez 5 cm w profile 0,036. Thermano ma 0,023. Wiem ze przegroda prawidlowa inaczej wyglada ale dobra paroizolacja i działająca wentylacja i nie powinno byc problemow. Czytalem juz o thermano sporo, w innym temacie przedstawilem ten problem o izolacji mojego dachu też i jest tam wiecej na ten temat.

Zreszta dzis poddasza(sciany) ocieplaja welna wewnatrz i bardzo czesto przegroda tez nie jest prawidlowa. A jak slysze albo czytam to problemy(czyli plesn, grzyby) pojawiaja sie nie w wyniku zle zaprojektowanej przegrody tylko np w przypadku wlasnie braku wentylacji w pomieszczeniu najczesciej lazience, albo zle zainstalowanych grzejników albo w obydwu przypadkach. oczywiscie bledy w wykonaniu tez sie zdarzają.

No a co z tym osiedlem ? Tam nie male pieniadze poszly a przegroda nieprawidlowa i ktos to zatwierdzil.

Edytowane przez instron

Bo thermano nie jest tanim materiałem, teraz do osiągnięcia U dachu na poziomie 0, 020 potrzebuje 8 cm dobrej wełny i to wszystko. A mogę wsadzić jeszcze wiecej bo krokwie mam 12 cm i mieć jeszcze lepszą izolacje. Nie chciałem pchać wszystko pod krokwie i zabierać miejsca bo i tak mam nisko. Czego proszę się o kłopoty? Zastosuje dobrą paroizolację i będzie ok. Tak się robi. Konsultowałem się w tej sprawie z firmą którą sprzedaje ten produkt. Zresztą znam gościa, który wykańczał poddasze na jednym z nowych(no ze 2-3 lata temu) osiedli w Rzeszowie i było tak samo robione, thermano na krokwie i wełna z paroizolacją aluminiową.

A które to osiedle w Rzeszowie bo jestem bardzo ciekawy wniosków mieszkańców?

• 2 weeks później...
  • 2 months później...