lotnick 14.03.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Cześć.Czy malowaliście cięte krawędzie podbitki przed montażem? Malowanie każdej deseczki osobno to dwa razy więcej czasu. Najszybciej byłoby pomalować 3metrowe odcinki, a potem tylko docinać na wymiar i montować, ale nie wiem czy nie pożałuję za kilka lat. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 14.03.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Ja zawsze maluję. Nie przesadzaj z tym czasem , trwa to chwilkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 14.03.2016 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Malowanie może i chwilę... Idealne malowanie to: impregnat+czekanie+lakierobejca+czekanie+papier ścierny+lakierobejca+czekanie.Jeśli chcę mieć równo zrobione to muszę montować kilka deseczek i zmierzyć ponownie potrzebną długość, bo odległości od ściany do okapu są niestety nierówne. Jak miałbym robić te kilka deseczek i znowu zabierać się za malowanie kolejnych kilku to byłaby to paranoja... Gdzie jest ten złoty środek?Drugie pytanie przy okazji: czy lakierobejca nie powinna się wchłonąć trochę? W moim wypadku wygląda to jakbym malował emalią.Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 14.03.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie rozumiem Ciebie. Całe elementy maluj przed pocięciem a później końcówki po przecięciu i montaż. Końcówek nie musisz dopieszczać papierem bo ich nie widać po montażu. Wystarczy samym impregnatem po docięciu , szmatką wycierasz lico elementu jeżeli z pędzla coś wylazło na widoczny element i nie czekając aż wyschnie montujesz. W Twoim przypadku docinasz kilka , końcówki traktujesz impregnatem i montaż. Nie wiem dlaczego masz takie różnice w długościach, ktoś coś s.......ł.Jeżeli najpierw traktujesz podbitkę impregnatem to później lakierobejca nie jest już tak wchłaniana przez drewno. To normalne gdyż już jest to druga warstwa. Drewno najlepiej wchłania pierwszą i stąd też druga warstwa schnie bardzo długo. Ale teraz nie jest czas na te czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 14.03.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Czekam aż będzie sucho. Próbowałem jesienią i na wiosnę chcę to zrobić. To co piszesz brzmi rozsądnie Czyli krawędzie już ogarnięte. Co do malowania kolorem to jedyne co mogę zrobić to przejechać papierem przed 1warstwą lakierobejcy i drugą? Mam biały kolor, może za dużo dawałem na raz.... efekt trochę słaby, albo widać przesadnie strukturę drewna (SOSNA), albo robi się kluchowata skorupka. Chyba lepiej było kupić świerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 15.03.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jak na biało to trzeba było kupić pcv a nie drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts