romi_25 21.07.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Robota niełatwa, ale czy ktoś próbował sam wykonać studnię?Podzielcie się proszę doświadczeniami w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 21.07.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Ja kopałem, pełen bajer, kładziesz pierwszy krąg i zaczynasz w środku kopać, podkopujesz a on opada, jak zrówna się z ziemią kładziesz drugi i dalej kopiesz ...... musisz tylko uważać na pion, a właściwie poziom krawędzi przy pierwszych kręgach, bo potem to już się nie skrzywią. Przy średnim IQ (takim jak moje ) spoko dasz radę - fajna zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 22.07.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Ja kopałem, pełen bajer, kładziesz pierwszy krąg i zaczynasz w środku kopać, podkopujesz a on opada, jak zrówna się z ziemią kładziesz drugi i dalej kopiesz ...... Tylko nie zapomnij o drabinie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 22.07.2004 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Hmm, myślałem raczej o studni wierconej. Jak zacznę kopać i wpuszczać kręgi to może sie okazać że woda jest na ... metrze a po drodze trafie na jakiś piaskowiec lub inny twardy kamyk i po robocie. U kumpla dziadek wykopał 4 takie studnie i wody nie znalazł. Wszystkie zakopał bo po cóz mu były potrzebne puste dziury głębokie nawet na 20m. A ile kasy utopił W tym cały szkopuł, by wpierw sprawdzić czy jest woda. Dlatego myślałem o jakimś ręcznym sprzęcie do wiercenia, jak do pomiarów geologicznych. Nie bawie się w różdzkarstwo. Najlepiej byłoby pociągnąć linię między studniami sąsiadów, ale niestety mam tylko jednego i jedną studnię u niego:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.07.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Hmm, myślałem raczej o studni wierconej. Jak zacznę kopać i wpuszczać kręgi to może sie okazać że woda jest na ... metrze a po drodze trafie na jakiś piaskowiec lub inny twardy kamyk i po robocie. U kumpla dziadek wykopał 4 takie studnie i wody nie znalazł. Wszystkie zakopał bo po cóz mu były potrzebne puste dziury głębokie nawet na 20m. A ile kasy utopił W tym cały szkopuł, by wpierw sprawdzić czy jest woda. Dlatego myślałem o jakimś ręcznym sprzęcie do wiercenia, jak do pomiarów geologicznych. Nie bawie się w różdzkarstwo. Najlepiej byłoby pociągnąć linię między studniami sąsiadów, ale niestety mam tylko jednego i jedną studnię u niego:D Do wiercenia nawet na głebokość kilku metrów nie znajdziesz taniego sprzętu. We własnym zakresie lepiej kopać studnię z kręgów - chociaż te 20 metrów to bardzo dużo !!! Jeżeli sąsiedzi maja b. głebokie studnie to lepiej zrezygnuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 27.07.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 romi jak się chce to można wszystko przerobić. Twój kolega troche by poczytał na forum i wykorzystał te studnie jako GWC. Siano i tak umoczył, ale po co od razu zakopywać, jak się ma klimę w cenie studni. PS. Posprawdzaj u sąsiadó, czy mają i jak głęboko. Niekoniecznie, ale może będziesz miał szczątkową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 27.07.2004 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 romi jak się chce to można wszystko przerobić. Twój kolega troche by poczytał na forum i wykorzystał te studnie jako GWC. Siano i tak umoczył, ale po co od razu zakopywać, jak się ma klimę w cenie studni. PS. Posprawdzaj u sąsiadó, czy mają i jak głęboko. Niekoniecznie, ale może będziesz miał szczątkową odpowiedź. Te studnie kopane były już dawno, no i już ich nie ma U sąsiada studnia jest i myślę że nie bardzo głęboka, ale mam tylko jednego sąsiada. I jak tu wybrać miejsce na studnię? Gdybym miał dwie studnie to połączyłbym na mapie obie kreską przedłużył na moją działkę i miałbym mniej więcej orientację. A tak to jak? Myślałem i trochę poczytałem o studniach abisynkach. Może coś takiego udało by się zastosować. A jak nie to kupie pare rurek , nagwintuje, dorwe gdzieś jakiś świder, poskręcam do kupy i spróbuje A jeszcze jedno pytanko: Czy woda znajdująca się głębiej tzn. już pod warstwą nieprzepuszczalna około 20-30m pod ziemią jest pod ciśnieniem? Jeśli ekipa wierci taką studnię to mają jakieś zabepieczenia przed nagłym np. gejzerem wody gdy dowiercą się do wody lub ropy Czy może ciśnienie jest niewielkie i niepotrzebne moje obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 27.07.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Nie myl studni wodnej z "Na wschóe od Edenu", na poszukiwania ropy trzeba mieć koncesję. Popytaj tak jak radzi fachowo Murator za renomowanym różdżkarzem i umów się, że kopiesz o metr głębiej od sąsiada i jak nie ma to siana nie dostanie, a jak bedzie płycej to uczciwie mu premię dorzucisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts