Gosia Łódź 21.07.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Moi mili bardzo Was proszę o poradę fachową W projekcie mam szambo "plastikowe" -ale to pioruństwo kosztuje hmm 7000zł. ( No i stwierdziliśmy z mężem, ze w końcu to jest do "hihihi... kupy" więc nie musi być ze złota. Chciałabym kupić betonowe -po prostu tańsze. Czy wiecie czy mogę sobie poprostu kupić betonowe , zamontować i już? Czy musze ewentualnie gdzieś dokonac zmiany w projekcie? np. dziennik budowy? Czy moze to wymaga kochanej papierologii?????? Poratujcie oszczedzam conajmniej 3500-4000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 21.07.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Z tego, że pytasz wnioskuję, że trochę się boisz , ale ja też bym się bał zmieniać nieformalnie. Wydaje mi się jednak, że 90% osób zmieniałoby bez wahania "na krzywy ryj" nie takie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 22.07.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Czy moze to wymaga kochanej papierologii?????? Poratujcie oszczedzam conajmniej 3500-4000zł. Radzę dogadać się z kierownikiem budowy, niech wpisze do dziennika zamontowanie szamba zgodnie z projektem. A gościa, który wam wcisnął drogie szambo, powiesiłbym za... to samo, za co powiesił się chłop na ulicy Kołłątaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 23.07.2004 04:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Hmmm, z tego co wiem to jeżeli już odbierają to czasami wpada im do głowy zerknąc do niego - szamba, az tak to nie chcę kombinowac.Chcę je zamienić zgodnie ze sztuką... ( chociaż to kierownk budowy chyba poowinien wiedzieć czy to jest duze odstępstwo i czy wystarczy, ze On wprowadzi zmianę do projektu) Cóż poszperam jeszcze w przepisach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fromel 23.07.2004 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Nie tylko zerkają. Przy oddawaniu budynku do użytkowania nadzór może zażądać atestów, certyfikatów i abrobat technicznych na zasatosowane i zabudowane materiały. Ale zamiana plastikowego na betonowe nie jest chyba wielkim odstępstwem od projektu. Ja bym się na piśmie zwrócił do Nadzoru z prośbą o ich interpretacje - muszą odpowiedzieć na piśmie. Jak ją otrzymasz, to podejmiesz decyzję. A tak wogóle to zacząłbym od telefonu z pytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 23.07.2004 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Nie słyszałem szczerze mówiąc o przypadku żądania certyfikatów w przypadku "małego" budownictwa. A zwrócenie się do PINB z prośbą o wykładnię to IMHO gol samobójczy: zwłoka czasowa i prawdopodobnie odpowiedź odmowna (na zasadzie niechęci do podjęcia decyzji i wzięcia za nią odpowiedzialności). Gosia, co powiedział kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elczak 23.07.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 my też mamy taki sam problem, poradzono nam zrobić nowy projekt na szambo (są standardowe z kręgów betonowych), chyba potrzebny jest podpis instalatora (jakieś 100 zł za podpis)- trzeba zgłosić zmianę do pozwolenia w starostwie. Nasza projektantka powiedziała, że nikt nie zagląda jakie jest szambo i mamy nic nie zmieniać, więc chyba nic nie zmieniamy. Można jeszcze wystąpić z pismem do nadzoru i zapytać czy zmiana szamba na betonowe to duże odstępstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts