Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZaMIANA szamba

Gosia Łódź

Recommended Posts

Moi mili bardzo Was proszę o poradę fachową

W projekcie mam szambo "plastikowe" -ale to pioruństwo kosztuje hmm 7000zł. (

No i stwierdziliśmy z mężem, ze w końcu to jest do "hihihi... kupy" więc nie musi być ze złota. Chciałabym kupić betonowe -po prostu tańsze.

Czy wiecie czy mogę sobie poprostu kupić betonowe , zamontować i już?

Czy musze ewentualnie gdzieś dokonac zmiany w projekcie? np. dziennik budowy?

Czy moze to wymaga kochanej papierologii??????

Poratujcie oszczedzam conajmniej 3500-4000zł.

Czy moze to wymaga kochanej papierologii??????

Poratujcie oszczedzam conajmniej 3500-4000zł.

Radzę dogadać się z kierownikiem budowy, niech wpisze do dziennika zamontowanie szamba zgodnie z projektem. A gościa, który wam wcisnął drogie szambo, powiesiłbym za... to samo, za co powiesił się chłop na ulicy Kołłątaja ;)

Hmmm, z tego co wiem to jeżeli już odbierają to czasami wpada im do głowy zerknąc do niego - szamba, az tak to nie chcę kombinowac.

Chcę je zamienić zgodnie ze sztuką... ( chociaż to kierownk budowy chyba poowinien wiedzieć czy to jest duze odstępstwo i czy wystarczy, ze On wprowadzi zmianę do projektu)

Cóż poszperam jeszcze w przepisach...

Nie tylko zerkają. Przy oddawaniu budynku do użytkowania nadzór może zażądać atestów, certyfikatów i abrobat technicznych na zasatosowane i zabudowane materiały. Ale zamiana plastikowego na betonowe nie jest chyba wielkim odstępstwem od projektu. Ja bym się na piśmie zwrócił do Nadzoru z prośbą o ich interpretacje - muszą odpowiedzieć na piśmie. Jak ją otrzymasz, to podejmiesz decyzję. A tak wogóle to zacząłbym od telefonu z pytaniem.

Nie słyszałem szczerze mówiąc o przypadku żądania certyfikatów w przypadku "małego" budownictwa. A zwrócenie się do PINB z prośbą o wykładnię to IMHO gol samobójczy: zwłoka czasowa i prawdopodobnie odpowiedź odmowna (na zasadzie niechęci do podjęcia decyzji i wzięcia za nią odpowiedzialności).

Gosia, co powiedział kierownik budowy ?

my też mamy taki sam problem, poradzono nam zrobić nowy projekt na szambo (są standardowe z kręgów betonowych), chyba potrzebny jest podpis instalatora (jakieś 100 zł za podpis)- trzeba zgłosić zmianę do pozwolenia w starostwie. Nasza projektantka powiedziała, że nikt nie zagląda jakie jest szambo i mamy nic nie zmieniać, więc chyba nic nie zmieniamy. Można jeszcze wystąpić z pismem do nadzoru i zapytać czy zmiana szamba na betonowe to duże odstępstwo.