pawelo 08.08.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Zakupy i wykonanie 07.2004bloczki 1.70zł.beton B15 180zł.Ławy wylane zostały co do milimetra tak samo jak fundament wykonany z bloczków.Wykonawcą był mój Tata który jest perfekcjonistą w tych sprawach.Widziałem ławę zalaną u sąsiada,różnica wynosi kilka centymetrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.08.2004 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 A teraz pytanie do fachowców! Przy laniu ław oczywiście nie udało się utrzymać poziomu.Jedni mówią,że wyrówna się na bloczkach,drudzy że trzeba zrobić szalunki i nadlać. Kto ma rację? ??? Dlaczego nie udało się utrzymac poziomu? U mnie są równe jak stół. skoro to jednak wymiana doświadczeń - bardzo poproszę o wskazówki jak to profesjonalnie wykonać tzn jak Wam się udało co do milimetra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo 10.08.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Udało sie to za pomocą poziomicy wodnej.Po ułożeniu szalunków zostały one wypoziomowane bardzo dokladnie.Potrzeba na to trochę czasu ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 11.08.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Udało sie to za pomocą poziomicy wodnej.Po ułożeniu szalunków zostały one wypoziomowane bardzo dokladnie.Potrzeba na to trochę czasu ale warto. dzieki Pawelo, a czy komus udalo sie wypoziomowac dokładnie ławy wylewane bezpośrednio w ziemi (w folię) a nie w szalunkach? Jeżeli tak to jakim sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.08.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Witam Wszyscy piszecie tyle za to, a tyle za tamto. A ja chciałem się spytać ile trzeba stali oraz ile betonu na fundamenty lane na dom ok. 12x11 m Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.08.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 U mnie na 20,5 x 11 weszło ok. 1,2 tony (bo wieniec na ścianie fundamentowej jest) plus na wieniec pójdzie chyba coś ze 600 kgbędzie ok 1,8 tonybetonu - nie zliczę wiem że betoniarka przywiozła 32 kubików, chudziaka było 3 kubiki, tyle samo na "nadlewkę" między ławą (laną do poziomu gruntu) a bloczkami, i jeszcze wieniec - ale to juz z betoniarkitak na oko to będzie z 55-60 kubików jak nie więcejale ja mam rozłożysty parterowy dom, więc twój można liczyć ok. 60% materiałów potrzebnych do mojegoa w projekcie nie ma tych danych?powinny być ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.08.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Witam Wszyscy piszecie to kosztuje tyle a tamto tyle. A ja chciałem sie zapytać ile trzeba stali ( w tonach) oraz betonu w (m3) na fundamenty lane (szacunkowo) wymiar 11x12 Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 25.08.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Witam Wszyscy piszecie tyle za to, a tyle za tamto. A ja chciałem się spytać ile trzeba stali oraz ile betonu na fundamenty lane na dom ok. 12x11 m Kodaka zapytaj kierownika budowy on podpowie ci ile wazy 1 mb drutu zbrojeniowego w kazdym przekroju zbrojenia do tego z projektu uzyskasz ile potrzeba strzemion obwod z projektu oraz wymiary w m3 ilosci betonu - nie mecz sie sam pytaj tych co na budowie to wiedza? A jesli chcesz nadal sam poszukiwac to szukaj na moich poprzednich postach gdzies na forum to juz kilkakrotnie podawalem. A po co masz na budowie kierownika budowy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 25.08.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 - geodeta 600zł z wyznaczeniem granic działki - zdjęcie humusu -spych - 200zł (ulgowo) - wykopy około 80zł za godzinę koparki, u mnie ręcznie kopali - ławy fundamentowe, beton B15 (gruszka + pompa) 21m3 = 3450zł - bloczki betonowe B20 1800 sztuk. - 4000 zł - zaprawa do bloczków (piach+ cement) około 500zł (?) - stal około 400KG, (Fi12 + Fi6 + wiązałkowy) - 1100zł oprócz tego izolacje, poziome i pionowe też sporo ? - potem piach między fundamenty - 1000zł Robota około 4000 zł (?) - cieżko powiedzieć bo wliczne w kwotę postawienia całego domu (19tyś zł) I tak wyszło tanio, jakieś około 15 000 - 16 000 zł Kodaka to się naprawde prosto liczy, ile czego potrzeba, ja miałem wykopy bezpośrednio w ziemi (bez szalowania) i przy wylewaniu ław pomyliłem się o 1m3 betonu i 2 druty Fi12. Sam policzysz lepiej niż kierownik budowy, bo oni liczą tak, "budynek tyle na tyle z tyle x 4 i mamy ile drutu potrzeba" A tak policz dokładnie i dodaj z 10% zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 25.08.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Witam Wszyscy piszecie to kosztuje tyle a tamto tyle. A ja chciałem sie zapytać ile trzeba stali ( w tonach) oraz betonu w (m3) na fundamenty lane (szacunkowo) wymiar 11x12 Kodaka Objętość betonu = długość fundamentu x szerokość f. x wysokość f. Ciężar jednostkowy stalowych prętów "c": fi8 = 0,395kg/m; fi10=0,617kg/m; fi12=0,880kg/m; fi 14=1,210kg/m; fi16=1,520kg/m. Ciężar prętów = c x długość fundamentu x liczba prętów. PS U mnie cena stali 34GS = 1,93/kg (netto) , beton B15 z pompą 195/m3. Koszt wykonania fundamentu 0zł/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 25.08.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 budek,nie zgadzam się z Toba, że koszt wykonannia masz 0zł - a koszty pifffka jakim się wspomagałes przy ich wykonywaniu? sądzą z tresci innego watku to trochę tego zuzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budek 25.08.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 budek, nie zgadzam się z Toba, że koszt wykonannia masz 0zł - a koszty pifffka jakim się wspomagałes przy ich wykonywaniu? sądzą z tresci innego watku to trochę tego zuzyłeś Piwko to bonusy za terminowe wywiązywanie się z planu . Plan: skończyć fundament przed zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.08.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 u mnie podchodzi teraz pod 25 tys a mam naprawdę tanie materiały z robocizną do tego na pewno jeszcze jakieś niezaksięgowane koszty coś po drodze zawsze trzeba policzyć jakiś zapas kodaka przy takim domu jak twój załóż na fundamenty co najmniej 800 kg stali i 25 kubików betonu ale może się mylę najlepiej zapytaj kierownika budowy albo zobacz w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 25.08.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 mdzalewscy, a stali żadnej nie dawałeś?bo brak takiej pozycji w Twoich obliczeniach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 25.08.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 mdzalewscy, a stali żadnej nie dawałeś? bo brak takiej pozycji w Twoich obliczeniach, już uzupełniłem, przez te wydawanie już się zapomina na co się wydawało, tyle tego było Ja myśle, że na budynek 12x11 w ławach stali wyjdze około 270-300KG Fi 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.08.2004 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Kodaka.Wiele zależy od wielkości,długości ław,od ich uzbrojenia,od wysokości ścian fundamentowych ,od tego czy jest wieniec ,jaki beton itdPrzy budynku tej wielkości policz 15,000.Najwyżej przyjemnie się rozczarujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marszal 15.11.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Ja niestety nie bardzo miałem wybór i musiałem zapłacić 185zł/m3 z taśmociągiem. Cholernie przepłaciłem, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, będę jeszcze zalewał podłogi i strop to sobie inaczej z nimi pogadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 12.12.2004 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Zakupy i wykonanie 07.2004 bloczki 1.70zł. beton B15 180zł. Ławy wylane zostały co do milimetra tak samo jak fundament wykonany z bloczków.Wykonawcą był mój Tata który jest perfekcjonistą w tych sprawach.Widziałem ławę zalaną u sąsiada,różnica wynosi kilka centymetrów. o jakie bloczki chodzi?? i mam pytanie ile wyjdzie betonu i stali do fundamentow 12x14 i piwnice na 2/3 domu ,śląsk wiec chyba tez wzmocnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala28 13.12.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Daroll,chodzi o bloczki na ścianę fundamentową, u mnie M6 38x24x14, niedawno kupione po 2,62 zł/szt. brutto.Pozdrawiam,Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 13.12.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Nadzoruję budowę z ramienia firmy budującej dom i sama zajmuje się rozliczaniem budowy. Ceny z Elbląga :1. beton 157 nett/m2 +koszty transportu i pompy = jakies 200zł/m22. bloczki 2,35 zł/szt netto Stal nie powiem, bo zamawialiśmy od razu związaną w "belki" (wkładalismy gotowe belki w ławy nikt nie bawił sie w układanie i wiązanie zbrojenia) - 5zł/kg Innymi słowy kosmos !! A ja zamierzam rozpocząc swoją budowe na wiosne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts