Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana dachowa zamiast geowłókniny pod chodnik???

Recommended Posts

Witajcie,

Mam pytania a w zasadzie kilka do wykonawców majstrów , ogrodników i wszystkich pozostałych.

Mianowicie chciałem zapytać czy ;

1. Można dać membranę pod chodnik a w zasadzie ścieżkę ogrodową wykonaną z czerwonej cegły?

2. Czy pod ścieżkę trzeba dawać taką geowłókninę? Grunt raczej gliniasty a cegła raczej miękka .

Technicznie to domyślam się , że membrana sobie poradzi , natomiast bardziej mnie zastanawia czy nie będzie wypuszczała jakiś niechcianych substancji do gruntu z biegiem czasu?

Co o tym sądzicie?

Trochę metrów tej membrany mam a na geowłókninę mnie nie stać. Tak samo zresztą z cegłą , którą dostałem i zamierzam wykorzystać. Ogólnie straciłem pracę i nic mi na budowie nie idzie do przodu więc tak sobie kombinuję to trochę z "odpadów", resztek itd.

Nie układaj bezpośrednio na glinie bo z czasem wszystko ci się rozjedzie, musisz utwardzić jakimś gruzem lub kruszywem !

Folia dachowa na pewno nie dopuści do przerostu słabych chwastów , mocniejsze i tak ją przebiją. Najgorsze są chwasty które wyrastają w fugach.

Co do cegły jeśli to zwykła cegła to podejrzewam że długo nie wytrzyma.

Co do tych fug to raczej chciałem większe ... a co myślisz aby na podsypce cementowej dać kilka cm żwirku na którym ułożę te cegły a sam żwir robił za drenaż. Piszę i myślę o takim układzie bo cegła raczej miękka (coś a'la suporex) i dlatego chciałbym odizolować od wody taką warstwą drenażu. Co?