stam222 14.03.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witajcie,Mam pytania a w zasadzie kilka do wykonawców majstrów , ogrodników i wszystkich pozostałych.Mianowicie chciałem zapytać czy ;1. Można dać membranę pod chodnik a w zasadzie ścieżkę ogrodową wykonaną z czerwonej cegły? 2. Czy pod ścieżkę trzeba dawać taką geowłókninę? Grunt raczej gliniasty a cegła raczej miękka .Technicznie to domyślam się , że membrana sobie poradzi , natomiast bardziej mnie zastanawia czy nie będzie wypuszczała jakiś niechcianych substancji do gruntu z biegiem czasu?Co o tym sądzicie?Trochę metrów tej membrany mam a na geowłókninę mnie nie stać. Tak samo zresztą z cegłą , którą dostałem i zamierzam wykorzystać. Ogólnie straciłem pracę i nic mi na budowie nie idzie do przodu więc tak sobie kombinuję to trochę z "odpadów", resztek itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 15.03.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Nie układaj bezpośrednio na glinie bo z czasem wszystko ci się rozjedzie, musisz utwardzić jakimś gruzem lub kruszywem !Folia dachowa na pewno nie dopuści do przerostu słabych chwastów , mocniejsze i tak ją przebiją. Najgorsze są chwasty które wyrastają w fugach.Co do cegły jeśli to zwykła cegła to podejrzewam że długo nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 15.03.2016 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 A jaki Ty widzisz dla zwykłej cegły układ warstw? Ja myślałem o tym aby "wykorytować ", potem na glebę geowłókninę (membrana) , zasypać podsypką z cementem jakieś 15-20 cm , cienka warstwa żwiru i na żwir cegła, nie wiem co pomiędzy cegły (fugi?)Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 16.03.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Osobiście to bym układał od razu na podsypce z cementem. Układaj najlepiej bez fug jak cegła równa, jeśli nie to fugi jak najmniejsze bo chwasty tylko czekają na taką okazję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 18.03.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Co do tych fug to raczej chciałem większe ... a co myślisz aby na podsypce cementowej dać kilka cm żwirku na którym ułożę te cegły a sam żwir robił za drenaż. Piszę i myślę o takim układzie bo cegła raczej miękka (coś a'la suporex) i dlatego chciałbym odizolować od wody taką warstwą drenażu. Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 23.03.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 No nie wiem ... żwir może utrzymywać wilgoć .Ochronę od wody zapewni zrobienie spadku żeby deszczówka szybko odpływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts